Trainingsaanbod voor studentenorganisaties
Er zijn speciaal ontwikkelde trainingen beschikbaar voor bestuursleden en sleutelfiguren van studentenorganisaties. Het is het ook mogelijk om gezamenlijk als bestuur een bestuurstraining te volgen.
Voor bestuursleden en sleutelfiguren
Naast bestuursleden kunnen ook sleutelfiguren in aanmerking komen voor het kosteloos volgen van trainingen. Met sleutelfiguren worden leden bedoeld die een bepaalde functie vervullen binnen de studentenorganisatie en voor wie de training(en) ook relevant zijn. Voorbeelden zijn de vertrouwenscontactpersonen, het bestuur van een dispuut en een bar- of ordecommissie. Het is aan jullie als bestuur om dit aanbod kenbaar te maken onder dergelijke sleutelfiguren.
Kosteloos
De Universiteit Leiden is van mening dat het volgen van deze training een waardevolle toevoeging is voor studentenorganisaties, in jullie rol als bestuurder en/of in het bevorderen van welzijn van jullie leden. Om deze reden worden de trainingen kosteloos aangeboden aan studentenorganisaties.
Gezamenlijk bestuurstraining
Tegen een speciaal laag tarief is het ook mogelijk om gezamenlijk als bestuur een bestuurstraining te volgen. Hier gaat het niet om deskundigheidsbevordering ten behoeve van welzijn en sociale veiligheid, het is een training waar jullie als bestuursleden en jullie persoonlijke ontwikkeling centraal staan.
Signalen van mentale problematiek: herkennen en handelen
Inhoud van de training
Deze training is gericht op preventie van mentale problematiek, waarin vroege signalering, het gesprek aangaan en doorverwijzen centraal staan. Tijdens de training krijg je achtergrondinformatie over mentale problematiek, leer je hoe je dit kan signaleren onder jouw leden en ga je met elkaar in gesprek over jouw verantwoordelijkheden als bestuur. Wat zijn signalen die je op kunt vangen? Wat kun je zelf doen in het kader van preventie? En hoe ga je het gesprek aan?
Aanbieder
Professionals van GGZ Rivierduinen leggen het je allemaal uit tijdens deze training.
Praktische informatie
De training duurt 4 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is in het Nederlands te volgen. Wil je de training in het Engels volgen? Neem dan contact op met wellbeingtraining@sea.leidenuniv.nl om de mogelijkheden te bespreken.
Je kunt de training volgen op:
- Woensdag 19 februari van 09:00 - 13:00
- Woensdag 12 maart van 09:00 - 13:00.
Online training: Vraagmaar suïcidepreventie
De Vraagmaar online training suïcidepreventie bestaat uit 3 korte online lessen. In elke les krijg je praktische informatie in de vorm van tekst, animaties en video’s. Ook doe je oefeningen over suïcidepreventie en het gesprek aangaan met anderen.
De training is gratis online te volgen voor iedereen en is in het Nederlands beschikbaar.
Je kunt deze training volgen via via deze link.
Gatekeepertraining
Inhoud van de training
Binnen de vereniging, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bij een gesprekspartner bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. De theorie en oefeningen worden zodanig gebracht dat ze aansluiten bij herkenbare situaties uit je eigen praktijk.
Een van de manieren om suïcide te voorkomen en te verminderen is het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Hierdoor wordt er ruimte gemaakt voor hoop in plaats van wanhoop bij mensen met suïcidale gedachten. Zo kan men samen focussen op gerichte actie en preventie van suïcide, zowel in de samenleving als binnen de vereniging.
Aanbieder
Stichting 113 Zelfmoordpreventie
Praktische informatie
De training duurt 4 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is in het Nederlands te volgen.
Deze training vindt plaats op donderdag 27 februari van 13:00 – 17:00. Je kunt je hier aanmelden voor deze training.
Alcohol- en middelengebruik: bewustwording en preventie
Inhoud van de training
Zou je weleens een gesprek willen voeren over middelengebruik, of maak je je zorgen om het gebruik van iemand anders? Voer je vanuit jouw rol geregeld gesprekken en vind je het lastig het gesprek te voeren over middelen? Met al je vragen over middelengebruik kun je terecht bij Brijder Preventie, zij denken graag met je mee. De trainingen zijn op maat en gaan over middelenkennis, signaleren, het gesprek voeren en doorverwijzen.
Aanbieder
Brijder verslavingszorg en preventie
Praktische informatie
De training duurt twee uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is in het Nederlands te volgen.
Deze trainingen vinden plaats op:
- Woensdag 12 februari van 14:30 – 17:00.
- Woensdag 5 maart van 14:30 – 17:00.
Je kunt je hier aanmelden voor deze trainingen.
Wil je een maatwerk training of een Engelstalige training? Ook dat is mogelijk. Neem daarvoor direct contact op met Brijder, via Anouk Verhaar (a.verhaar@brijder.nl) of ga naar de website Brijder voor meer informatie over het (preventie)aanbod.
Bystander intervention
De Bystander intervention training leert studenten hoe ze vervelende en grensoverschrijdende situaties kunnen herkennen en hierbij veilig kunnen ingrijpen. Voorbeelden zijn confrontaties aangaan in het geval van pestgedrag, discriminatie, seksuele intimidatie, micro-agressies of andere vormen van onaanvaardbaar en grensoverschrijdend gedrag. Deze workshop ontwikkelt de vaardigheden van deelnemers om in te grijpen in een verscheidenheid aan uitdagende, realistische scenario's en versterkt hun assertiviteit.
Aanbieder
Praktische zaken
De training duurt 2 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is alleen in het Engels te volgen.
Deze trainingen vinden plaats op:
- Dinsdag 11 februari 15:00 - 17:00.
- Donderdag 13 februari 15:00 - 17:00.
- Dinsdag 18 februari 15:00 - 17:00.
- Donderdag 20 februari 15:00 - 17:00.
Je kunt je hier aanmelden voor deze trainingen.
Andere trainingen van Our Bodies Our Voice
Daarnaast is het mogelijk om een van de andere vijf trainingen van Our Bodies Our Voice kosteloos te volgen. Meer informatie over deze trainingen tref je hieronder. Indien je hiervoor interesse hebt, stuur dan een mail naar wellbeingtraining@sea.leidenuniv.nl.
Student Leadership training
Deze training is ontworpen om besturen van studentenorganisaties te helpen hun rol te begrijpen bij het creëren van een inclusieve en veilige cultuur in hun verenigingen. Het omvat een blended learning-aanbod, waaronder: een ledenonderzoek, actieplanning, onderwijs over kernthema's, verkenning van specifieke sterke en zwakke punten van de vereniging en een vervolgconsultatie.
De training duurt 4 uur en kan gratis gevolgd worden door het hele bestuur van een studentenorganisatie, hierbij wordt ervan uitgegaan dat alle leden van het bestuur aanwezig zijn. De training is alleen in het Engels te volgen.
Boundaries, communication and consent
Deze workshop heeft als doel deelnemers te helpen een beter begrip te krijgen van hun eigen persoonlijke grenzen en hoe ze deze kunnen communiceren in sociale situaties. Onderwerpen die worden behandeld zijn: de diversiteit aan ervaringen die mensen hebben, de manier waarop onze unieke persoonlijke identiteiten en situaties onze grenzen vormgeven, en hoe we de grenzen van anderen begrijpen.
De training duurt 2 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is alleen in het Engels te volgen.
Allyship
Allyship (bondgenootschap) verwijst naar het actief ondersteunen en pleiten voor de rechten en belangen van minderheidsgroepen, zelfs als je zelf niet tot die groep behoort. Allyship draagt bij aan betere organisaties, verenigingen en gemeenschappen. Deze workshop verkent een aantal complexe situaties die relevant zijn voor het universitaire leven en vormt de kern van de introductiemodule voor deelnemers die een inclusieve gemeenschap willen creëren. Onderwerpen van discussie zijn pesten, intimidatie en discriminatie.
De training duurt 2 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is alleen in het Engels te volgen.
Active listening
Actief luisteren helpt bij het herkennen van het perspectief, de gevoelens en de ervaringen van andere mensen. Het stelt onze gemeenschap in staat om een cultuur van respect en betrokkenheid te bevorderen, en een actieve luisteraar zijn stelt je in staat om mensen te ondersteunen die trauma hebben meegemaakt. Deze workshop ontwikkelt de actieve luistervaardigheden en ondersteuningsmethoden van deelnemers.
De training duurt 2 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is alleen in het Engels te volgen.
Alcohol and party culture
Deze workshop richt zich op de rol van alcohol, feestcultuur en groepsdruk in relatie tot consent (instemming) en seksueel geweld. Het onderzoekt de verschillende sociale normen die een negatieve invloed kunnen hebben op het studentenleven en hoe we de sociale veiligheid tijdens feestjes en in onze communities kunnen verbeteren.
De training duurt 2 uur en kan gratis worden gevolgd door bestuursleden en sleutelfiguren van een studentenorganisatie. De training is alleen in het Engels te volgen.
Vertrouwenscontactpersonen
Inhoud van de training
Omgangsvormen en ongewenst gedrag voorkomen zijn actuele maatschappelijke thema's. Vertrouwenscontactpersonen (VCP's) binnen de studentenorganisaties hebben een rol in het bewaken en bevorderen van een sociaal veilig klimaat binnen de vereniging. De VCP is vooral aanspreekpunt, kan een luisterend oor bieden en vervolgens doorverwijzen naar een universitaire vertrouwenspersoon, naar de klachtencommissie of naar externe partijen, zoals politie of huisarts.
Winston & Partners biedt een basistraining voor de vertrouwenscontactpersonen, waarin de rol van een VCP wordt toegelicht en wie wel en niet geschikt zijn om de rol van een VCP aan te nemen. Daarnaast wordt er ingegaan op de zichtbaarheid van VCP’s, wordt er geoefend met vertrouwenscontactpersoon-gesprekken en wordt er uitleg gegeven over de doorverwijzingsmogelijkheden die je hebt als VCP.
Aanbieder
Praktische informatie
De training duurt 4 uur en kan gratis worden gevolgd door vertrouwenscontactpersonen binnen de studentenorganisatie. De training is in het Engels of in het Nederlands te volgen.
Om deze training te volgen kun je contact opnemen met:
- Ben je een lidvereniging van de PKvV? De Universiteit Leiden werkt samen met de PKvV om deze trainingen te faciliteren voor Leidse studentenverenigingen. Mail info@pkvv.nl met jouw interesse.
- Ben je een lidvereniging van StOP? De Universiteit Leiden werkt samen met de StOP om deze trainingen te faciliteren voor studieverenigingen. Neem contact op via info@stopleiden.nl.
- Alle andere studentenorganisaties nodigen we uit om contact op te nemen via wellbeingtraining@sea.leidenuniv.nl.
Algemene bestuurstraining op maat
Inhoud van de training
Als bestuur van een vereniging moet je goede en soms stevige besluiten nemen, terwijl je tegelijkertijd een vriendschappelijke sfeer bewaart binnen het bestuur en met leden. Hoe ontwikkel je zo’n professionele houding? Hoe ga je om met de behoeften en verwachtingen van leden? Hoe zorg je voor goede onderlinge communicatie? En hoe ga je om met conflicten? Dit zijn allemaal onderwerpen die in het trainingsprogramma van RAPENBURG100 aan de orde komen.
Om verantwoordelijkheid te dragen voor de vereniging moet je als team voor jezelf en elkaar zorgen. Het unieke van deze trainingen is dat ze zijn gericht op de ontwikkeling van de bestuursleden en van de community die je als bestuur vormt.
De trainingssessies worden op maat gemaakt voor elk bestuur, rekening houdend met de unieke behoeften en actuele vraagstukken binnen de vereniging.
Deze sessies worden verspreid over het jaar en kunnen worden aangepast om aan jullie specifieke wensen te voldoen. Tijdens de training verdiepen we ons in kernonderwerpen die relevant zijn voor jullie bestuursjaar, aangevuld met praktische oefeningen om deze vaardigheden in praktijk te brengen.
Aanbieder
RAPENBURG100
Praktische informatie
Trainingsopties:
- Gesproken taal: Nederlands of Engels
- Duur: 3-4 uur
- Eén afzonderlijke training is mogelijk, maar ook twee of drie door het jaar heen
- Beschikbare plekken: het hele verenigingsbestuur is welkom
- Vergoeding: €10 per bestuurslid; bij twee trainingen is een samenwerkingsovereenkomst meestal gunstiger (€100 voor drie trainingen)
Bij interesse in deze training kun je contact opnemen met Rob van Waarde via rob@rapenburg100.nl.