Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs

Bericht over Academie der Kunsten (ACPA)

17 april 2025

Dinsdagavond heeft het CvB in haar onlineblog een aantal voorgenomen besluiten om kosten te besparen bekend gemaakt. Tot onze spijt raken deze voorgestelde maatregelen ook onze faculteit, en in het bijzonder ons instituut ACPA. Het CvB is voornemens om, met ingang van het studiejaar 2026-2027, de instroom van het extra-curriculaire onderwijs voor Leidse studenten bij de Hogeschool der Kunsten (HdK) in Den Haag te beëindigen. Dat betekent dat er vanaf september 2026 geen studenten meer kunnen instromen in het muziektraject Practicum Musicae (PM) en het beeldende kunsttraject Practicum Artium (PA).

Zittende PM- en PA-studenten kunnen hun programma vanzelfsprekend afmaken volgens de geldende regels (vanaf de laatste lichting hebben studenten nominaal de tijd om af te studeren + 1 jaar uitloop ). Dat geldt ook voor de studiekiezers die op dit moment toegangsexamen bij het conservatorium en de academie voor beeldende kunst doen, en in september 2025 zullen beginnen.

Wat de impact is voor de samenwerking op PhD-niveau is nog onduidelijk. De Universiteit gaat met de HdK in overleg over de samenwerking met ACPA. Uitgangspunten daarbij zijn dat de huidige promovendi (binnen de programma’s docARTES en PhDArts en de individuele tracks) hun trajecten binnen een redelijke termijn moeten kunnen afronden en dat een mogelijk nieuw op te stellen samenwerkingsovereenkomst voor de universiteit kostenneutraal uitvoerbaar is.

Hoe gaat het nu verder?

Zoals gezegd gaat het om een voorgenomen besluit van het CvB. Dat betekent dat er nog sprake is van een medezeggenschapstraject met de Universiteitsraad. Wanneer de raadpleging van de UR plaatsvindt is op dit moment nog niet bekend.

Het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen en het managementteam van ACPA betreuren dit voorgenomen besluit van het CvB. 'De samenwerking tussen ACPA en de Hogeschool der Kunsten heeft veel moois opgeleverd en in onderzoek en onderwijs een unieke kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap gecreëerd. We onderzoeken hoe we de samenwerking gaan voortzetten', aldus Henk te Velde, decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen.

We realiseren ons dat dit bericht impact heeft in de faculteit. Zeker binnen de ACPA-gemeenschap — waar kunst, onderzoek en reflectie elkaar raken — komt dit bericht hard binnen. We zetten ons ervoor in iedereen zo goed mogelijk te informeren. De aandacht gaat daarbij op dit moment vanzelfsprekend met name naar deze direct betrokkenen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.