Universiteit Leiden

nl en

Organisatie

Filmvertoning en paneldiscussie 'Russians at war' woensdag 26 maart

28 maart 2025

Afgelopen woensdag vond de vertoning van en discussie over de controversiële film 'Russians at War' plaats. We werden benaderd door studenten, collega's en gewaardeerde partners met zorgen over de film en verzoeken om het evenement te annuleren, en we zagen veel reacties - zowel positief als negatief - op sociale media. Het was een moeilijke beslissing. Veel van de zorgen waren in onze ogen terecht. Aan de andere kant moet de universiteit een ruimte blijven voor studenten en staf om vrijelijk debatten kunnen initiëren, kwesties aan de orde kunnen stellen en gevoelig materiaal kunnen bespreken. Dat is een fundamentele academische waarde. Uiteraard moeten de discussies academisch verantwoord, goed geïnformeerd, respectvol en onbevooroordeeld zijn. We geloven dat het evenement erin geslaagd is om deze doelstellingen te bereiken, door onderwerpen aan te snijden zoals desinformatie, propaganda, ethiek in het maken van documentaires en soldaten in oorlog.

De filmvertoning werd voorafgegaan door korte, kritische inleidingen van Koen Caminada, decaan van de Faculty of Governance and Global Affairs, en Giles Scott-Smith, decaan van het Leiden University College, die reflecteerden op de ernst van de voortdurende Russische agressie tegen Oekraïne en het immense leed dat deze heeft veroorzaakt. Daarna volgde een panelsessie, bestaande uit academische medewerkers van de Universiteit Leiden en de regisseur van de film, Anastasia Trofimova, die werd gemodereerd door Maja Vodopivec. De panelleden reflecteerden op de inhoud van de film en de context, en stelden vragen over de boodschap die de film probeert over te brengen. Verschillende toeschouwers stelden vragen en deelden hun bezorgdheid, en deze werden op een respectvolle manier besproken.

We denken na over de betekenis van deze gebeurtenis en de impact die het heeft gehad op onze gemeenschap. Voor de film verzamelden zich ongeveer 30 mensen buiten de universiteitslocatie voor een vreedzaam protest ter ondersteuning van Oekraïne. We waarderen iedereen die zijn bezorgdheid met ons deelde en voor de vreedzame en respectvolle aard van het protest.

We hebben veel geleerd in de afgelopen dagen en we zullen doorgaan met het verwerken van en nadenken over deze gebeurtenis, de impact ervan en de manier waarop we ermee zijn omgegaan. In de eerste communicatie over het evenement ontbrak een verwijzing naar de gevoeligheden rond de film, en de rol van andere partijen maakte het nog ingewikkelder. Deze kwesties werden besproken door het academische panel, dat de film en het proces eromheen kritisch heeft beoordeeld. We blijven ons inzetten om in gesprek te gaan met de bredere samenleving buiten de universiteit en zullen hard nadenken over hoe we dit kunnen doen terwijl we onze verantwoordelijkheden als academische instelling nakomen.

We zijn de gemeenschap binnen het Leiden University College en de Faculty of Governance and Global Affairs dankbaar voor het geduld en de tact waarmee ze met deze moeilijke en emotioneel gevoelige kwestie zijn omgegaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.