Facilitair, Organisatie
Plantaardig proeffestijn op de campus: ontdek en geniet tijdens de Week Zonder Vlees en Zuivel
Van 3 t/m 9 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel: een uitnodiging aan heel Nederland om een week lang geen vlees en zuivel te eten en drinken. Ook aan de universiteit krijg je de kans om te proberen en te proeven, en te ervaren hoe lekker en gevarieerd plantaardige gerechten zijn. Tijdens de campagneweek wordt er in universiteitsrestaurants en cafés geen vlees en zuivel geserveerd. In plaats daarvan kun je genieten van een speciaal aanbod van 100% plantaardige lekkernijen.
Vijf vegetarische opties
Daarnaast nodigen het Leiden University Green Office (LUGO), het centrale team voor duurzaamheid aan de universiteit en de Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) cateringcollega’s jou uit om:
- Naar de Beyond Meat foodtruck te komen. Haal een gratis sample op, dinsdag bij restaurant De Schotel in het Leiden Bio Science Park (het collegezalengebouw naast het nieuwe Gorlaeus Gebouw).
- De Vegetarische Slager stand te bezoeken. Kom langs voor smakelijke en duurzame lunch opties: bij restaurants in Lipsius (maandag), FSW (dinsdag), KOG (woensdag), de Schotel (donderdag) en Wijnhaven (vrijdag).
- De informatie-stands van LUGO te bezoeken. Op maandag bij De Schotel (FWN), op woensdag in het KOG, donderdag in het Lipsius gebouw en vrijdag bij FSW.
- Het meest verkochte plantaardige broodje te proberen. Dat is een broodje gegrilde groente met hummus.
- Te genieten van lekkere gratis extraatjes. Iedereen die van 3 tot en met 9 maart een luxebroodje koopt, krijgt een gratis plantaardig toetje van Alpro. Daarnaast is in alle cafés plantaardige melk, zoals haver- of sojamelk, gratis bij het bestellen van een drankje, zoals een cappuccino.
Duurzaam eten en drinken
Maakt het uit als we minder vlees eten? Volgens wetenschappers van de Universiteit Leiden:
- betekent minder vlees en zuivel meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en rechtvaardigheid én goed nieuws voor de economie.
- draagt een plantaardig dieet op veel verschillende manieren bij aan een schoner milieu en aan een vermindering van CO2-uitstoot.
- gaat wereldwijd maar liefst 40% van de voedingswaarde van alle akkerbouw naar veevoer, wat kan leiden tot ontbossing en een verergering van het koolstofprobleem.
- halen we bijna 100 miljard ton CO₂ uit de atmosfeer als hoge-inkomenslanden overschakelen op een plantaardig dieet.
Samen maken we een positief verschil voor de toekomst van onze planeet. Doe jij ook mee?
Meer over duurzaamheid bij de Universiteit Leiden
Samen werken we aan een duurzame werk- en studeeromgeving, het integreren van duurzaamheid in ons onderwijs en het uitvoeren van duurzaamheidsonderzoek binnen verschillende faculteiten en vakgebieden. We nodigen iedereen uit om lid te worden van het Duurzaamheidsnetwerk op Teams en om meer te lezen over de manier waarop we bijdragen aan een duurzame toekomst.
