Universiteit Leiden

nl en

Voorgenomen besluiten onderwijsportfolio faculteitsbestuur

30 januari 2025

Beste student,

Vorige week heeft het faculteitsbestuur nieuwe plannen voor aanpassingen in het onderwijsportfolio gedeeld met de opleidingsvoorzitters. Binnenkort gaan deze plannen voor advies naar de medezeggenschap. We informeren jullie hier over de nieuwe plannen en blikken terug op wat hieraan voorafging.

Terugblik: Wat is er aan de hand?

In het najaar van 2023 werd duidelijk dat de begroting van de Faculteit Geesteswetenschappen een tekort liet zien en dat dit voor de jaren erna verder zou oplopen als de faculteit geen actie zou ondernemen. Dit tekort heeft verschillende oorzaken. Zo zijn sinds de coronapandemie de studentenaantallen, vooral bij de masteropleidingen, niet teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie. Ook worden er minder studiepunten behaald en zijn er minder promoties geweest. Daarnaast komen andere ontwikkelingen op ons af die zorgen voor veel onzekerheid, zoals de Wet Internationalisering in Balans en bezuinigingen op hoger onderwijs die zijn aangekondigd door de regering.

In 2024 hebben verschillende werkgroepen van medewerkers en bestuurders van de faculteit gewerkt aan uitgebreide analyses en een plan van aanpak om de financiële uitdaging aan te pakken. Eén van de maatregelen die wordt voorgesteld in het plan, genaamd Perspectief 2028, is een bezuiniging op het onderwijsaanbod. Om een toekomstbestendige faculteit te blijven, moeten er veranderingen in opleidingen plaatsvinden. Het faculteitsbestuur heeft in het najaar van 2024 een eerste voorgenomen besluit voor aanpassingen in opleidingen genomen. Toen werd onder meer voorgesteld om verschillende talen- en culturenstudies met een lage instroom samen te voegen in een aantal bredere opleidingen.

Na diverse gesprekken met betrokken opleidingen, heeft het faculteitsbestuur deze plannen opnieuw onder de loep genomen. Er ligt nu een nieuw voorstel, waarbij het faculteitsbestuur heeft geprobeerd zoveel mogelijk aanbevelingen uit het advies van de opleidingen over te nemen en terughoudend te zijn met het nemen van onomkeerbare besluiten.

Uitgangspunten aanpassingen onderwijsportfolio

Bij het maken van keuzes over opleidingen, heeft het faculteitsbestuur onder andere gekeken naar een aantal uitgangspunten, zoals het borgen van de brede en wereldwijde expertise in de faculteit, de geografische focus van een opleiding, het vernieuwende aanbod, prognoses voor instroom van studenten, geopolitieke ontwikkelingen en uniciteit. Op basis van deze uitgangspunten en het huidige beeld van de financiële situatie op dit moment, zijn de voorgestelde ingrepen in het onderwijsportfolio nu minder vergaand dan de plannen die we in oktober 2024 hebben gepresenteerd. Er zijn echter nog steeds zeer ingrijpende maatregelen nodig bij een aantal opleidingen. Daarnaast krijgen alle opleidingen een opdracht om onderling (en in sommige gevallen landelijk) meer samen te werken.

Voorgenomen besluiten faculteitsbestuur voor het onderwijsportfolio

Het faculteitsbestuur heeft het voornemen onderstaande besluiten te nemen. De genoemde voorgenomen besluiten worden nog aan de Faculteitsraad voorgelegd. In de faculteitsraad zijn medewerkers en studenten vertegenwoordigd.

Bacheloropleidingen:

- De instroom in de bacheloropleiding Italiaanse taal en cultuur wordt met ingang van academisch jaar 2026/2027 stopgezet en de opleiding wordt afgebouwd. 

- Frans en Duits blijven als aparte opleidingen bestaan; het faculteitsbestuur ziet af van een brede bachelor Europese talen en culturen. 

- De bacheloropleidingen African Studies en Latin American Studies blijven, anders dan eerder gemeld, bestaan als aparte opleidingen. 

- De afstudeerrichtingen van de bacheloropleidingen Oude Nabije Oosten-studies en Midden-Oostenstudies zullen in afgeslankte vorm kunnen blijven bestaan. 

-Een brede bacheloropleiding Aziëstudies wordt verder ontwikkeld. Momenteel wordt onderzocht met welke aanpassingen de betreffende opleidingen als unieke opleidingen kunnen blijven bestaan. 

Masteropleidingen:

- Deelname van Universiteit Leiden in het joint master programme European Politics and Society wordt stopgezet.

- De instroom in de research master African Studies en de research master Latin American Studies wordt met ingang van academisch jaar 2026/2027 stopgezet en de opleidingen worden afgebouwd. De reguliere masteropleidingen African Studies en Latin American Studies blijven bestaan.

Wat betekent dit voor mijn opleiding?

Als je student bent van één van de opleidingen waarvan het voorstel is nieuwe inschrijvingen te stoppen vanaf 2026/2027, kun je je opleiding afmaken. Je bent inmiddels per mail geïnformeerd wat dit voorgenomen besluit voor jou betekent.

Voor studenten van alle opleidingen aan de Faculteit Geesteswetenschappen geldt dat je mogelijk wat gaat merken van veranderingen die binnen opleidingen worden doorgevoerd. Zo zijn er nu veel vakken waar weinig studenten zich voor inschrijven. Opleidingen hebben zelf de nodige maatregelen genomen om het aantal vakken te verkleinen. Ook gaan verschillende opleidingen nauwer samenwerken met andere opleidingen. Dat betekent dat je mogelijk op termijn uit wat minder keuzevakken kunt kiezen of dat je wat vaker studenten van een andere Geesteswetenschappenopleiding tegen zult komen in een vak.

Hoe nu verder?

Het blijven onzekere tijden. Het complete beeld van de effecten van de voorgestelde maatregelen op de lange termijn is nog niet bekend. We weten daarom nu nog niet of de maatregelen die we hierboven voorstellen voldoende zullen zijn om de financiële tekorten van de faculteit structureel op te lossen. Ook kunnen de gevolgen van de besluiten van de regering, zoals de Wet Internationalisering in Balans, aanvullende maatregelen nodig maken.  

We houden je op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Het faculteitsbestuur,

Mark Rutgers
Mirjam de Baar
Jeroen Touwen
Saskia Goedhard
Nova Verkerk

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.