Organisatie
Bericht financiële situatie faculteit
Beste student,
Je hebt misschien gehoord dat de Faculteit Geesteswetenschappen er financieel niet goed voor staat. We willen je graag wat meer uitleg geven over wat er aan de hand is. We willen gelijk benadrukken dat jij je als zittende student geen zorgen hoeft te maken over het behalen van je diploma van de door jou gekozen bachelor of master.
Wat is er aan de hand?
Onze faculteit kampt met een tekort op de begroting dat de komende jaren oploopt tot bijna 6 miljoen euro. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zo is de instroom van studenten de afgelopen jaren gedaald na een piek tijdens de coronajaren, en worden er minder EC’s gehaald. Ook zijn er minder promoties geweest. Tegelijkertijd zijn de kosten voor interne doorbelastingen toegenomen. Het tekort heeft niets te maken met de bezuinigingen die door het nieuwe kabinet zijn afgekondigd voor het hoger onderwijs.
Om ervoor te zorgen dat onze faculteit financieel weer gezond wordt in de komende jaren, moet er bezuinigd worden. Het afgelopen jaar zijn er allerlei analyses uitgevoerd en berekeningen gemaakt om te kijken hoe de faculteit de situatie het hoofd kan bieden. Het is daarbij helaas onvermijdelijk dat deze bezuinigingen op termijn ook leiden tot veranderingen in opleidingen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het samenvoegen van een aantal Geesteswetenschappenopleidingen. Daarbij worden alle expertises die onze faculteit rijk is, zoveel mogelijk behouden, al dan niet als onderdeel van een bredere bachelor of master. Er zijn nu nog geen besluiten genomen; we bevinden ons nog in de onderzoeksfase.
Zittende studenten
Voor alle opleidingen van Geesteswetenschappen geldt dat als je nu ingeschreven staat als student, je je geen zorgen hoeft te maken over of je je studie wel kunt afronden, als je nominaal studeert, met maximaal 1 jaar uitloop. Dat kan zeker. Mocht je langer dan een jaar uitloop hebben, dan wordt in overleg naar een oplossing gezocht. Voordat er een besluit genomen wordt over dit soort aanpassingen in het onderwijspakket, is er nog een heel inspraak- en instemmingstraject van de medezeggenschap (de Faculteitsraad). In de Faculteitsraad zijn studenten ook vertegenwoordigd. Studenten hebben daarmee dus nadrukkelijk ook een stem in de besluitvorming. En ook als er eenmaal een besluit ligt, duurt het nog een tijd voordat de aanpassingen zijn doorgevoerd.
Verandering in vakken
Wat je als student mogelijk gaat merken, is dat er vanaf academisch jaar '25/'26 veranderingen gaan plaatsvinden in de vakken die worden aangeboden. Er zijn nu ontzettend veel vakken waar maar heel weinig studenten zich voor inschrijven. Binnen opleidingen wordt dus gekeken of dat wat minder kan. Dat betekent dat je mogelijk op termijn uit iets minder keuzevakken kunt kiezen of dat je iets vaker studenten van een andere Geesteswetenschappenopleiding zult ontmoeten in een vak. Bij deze wijzigingen in vakkenaanbod speelt de Opleidingscommissie een rol. Ook daarin zijn studenten vertegenwoordigd.
Inschrijving voor '25/'26
Op dit moment staat de inschrijving open voor komend collegejaar ('25/'26). Voor alle opleidingen die starten in dat collegejaar geldt dat je je gewoon kunt inschrijven. Dat is dus voor alle opleidingen die nu worden aangeboden - want er is immers nog niets besloten. Dat betekent ook dat de opleidingen gewoon op de Open Dagen onder de aandacht worden gebracht.
Heb je vragen of wil je meer weten? Stel ze gerust aan de studenten in de Faculteitsraad of aan de assessor van de Faculteit, Nova Verkerk.
Informatie over de assessor
Je kunt Nova Verkerk bereiken via e-mail: assessor@hum.leidenuniv.nl. Nova gaat de komende periode ook inloopspreekuren organiseren voor als je vragen hebt. Meer informatie daarover kun je vinden via: Nova Verkerk - Universiteit Leiden
Informatie over de studentgeleding van de FR:
Meer over de FR en de studenten die er zitting in hebben. Je kunt ook altijd een vergadering bijwonen als toehoorder: de FR-vergaderingen zijn openbaar.
Met vriendelijke groet,
Mede namens de studentgeleding in de Faculteitsraad
Assessor Nova Verkerk