Universiteit Leiden

nl en

Organisatie

Beslis mee over jouw opleiding: Word studentlid van de Opleidingscommissie!

4 september 2024

Wil jij echt impact maken op jouw opleiding? Neem een jaar zitting in de Opleidingscommissie! Als studentlid vertegenwoordig je je medestudenten en werk je actief mee aan het verbeteren van je eigen studie.  

Wat doet een opleidingscommissie?

Samen met een aantal studenten en docenten werk je in de Opleidingscommissie (OLC) aan het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding. De OLC bespreekt verbeterpunten, denkt mee over de onderwijs- en examenregeling, behandelt klachten van studenten en stelt op basis van vakevaluaties een rapport op. Verder kan de OLC over alles wat met het onderwijs te maken heeft adviseren aan het Opleidingsbestuur en het Faculteitsbestuur. Als studentlid kun je direct invloed uitoefenen op het curriculum en de studie-ervaring van je eigen opleiding.  

Wat moet je doen om in de opleidingscommissie te komen?

Allereerst stel je je kandidaat. Dat kan van 16 tot en met 22 september via deze link. Alle studenten mogen zich kandidaatstellen voor de OLC van hun eigen opleiding. Het maakt niet uit of je eerste-, tweede- of derdejaars, master- of internationale student bent, alle studentkandidaten zijn van harte welkom!  

Als meer studenten zich aanmelden dan dat er plekken zijn, wordt begin oktober een verkiezing georganiseerd. Je medestudenten mogen stemmen op hun voorkeurskandidaat. De kandidaat-studentleden met de meeste stemmen krijgen zitting in de OLC.  

Voordat je dan echt van start gaat, krijg je natuurlijk een goede voorbereiding. Alle studenten die plaatsnemen in de opleidingscommissie volgen daarom twee professionele trainingen, waarin je wordt klaargestoomd voor je taak. 

Wat krijg je ervoor terug?

Lid zijn van de OLC levert je naast een leuke en relevante ervaring tijdens je studieperiode ook het volgende op: 

  • Ontwikkeling van vaardigheden en kennis  
  • Een vergoeding van 315 euro per jaar 
  • Relevante ervaring waarmee je je CV versterkt 
  • Een officieel certificaat voor je werkzaamheden 
  • Bouwen aan een waardevol netwerk 
  • Prima te combineren met je studie (gemiddeld 4 uur per maand) 

Interesse?

Haal het maximale uit jouw studie-ervaring! Tussen 16 en 22 september kan je je kandidaat stellen via onderstaande button.

Stel je kandidaat voor de Opleidingscommissie

Vragen?

Heb je vragen over de taken en verantwoordelijkheden? Neem gerust contact op met een van de huidige leden van de OLC van jouw opleiding. Wie de leden van de OC dit jaar waren, vind je in de database. Neem voor overige vragen contact op met Marjon Smeets via m.m.a.j.smeets@hum.leidenuniv.nl.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.