Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.

Bachelor- of masterstudent?

Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Uitwisselingsstudent?

Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.

Op maandag 2 september start de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van 9.00 uur tot 11.00 uur jaar  in de Stadsgehoorzaal. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Al het onderwijs vindt on campus plaats, voornamelijk in de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) en soms in andere universitaire gebouwen, zoals het Gorlaeusgebouw

Veel gestelde vragen

Op maandag 2 september verwachten we je in de Stadsgehoorzaal. De bijeenkomst duurt van 9.00 uur tot 11.00 uur. 

In de studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Daarnaast heeft ieder vak een eigen module met meer informatie in de digitale leeromgeving Brightspace. Het digitale rooster van alle vakken vind je in MyTimetable. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig

Voor alle vakken moet je je inschrijven via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 (d.w.z. blok 1 en blok 2) en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2 (blok 3 en blok 4).

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule van dat vak.

LET OP: in het eerste jaar van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen schrijven wij je in voor alle vakken. Je staat dan ingeschreven voor de hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken. Mocht je een vak onverhoopt niet bij het eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak in MyStudymap. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens ›› 

Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen vind je in de webshop van Studievereniging EmileAls je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt de studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

We rekenen erop dat je over een eigen laptop beschikt als je aan de Universiteit Leiden komt studeren. Als je geen laptop hebt, adviseren we je om een laptop aan te schaffen. Het kan voor bepaalde vakken, bijvoorbeeld computerpracticum, een vereiste zijn je laptop mee te nemen naar een college of werkgroep.

Een Windows-laptop of Apple MacBook met een up-to-date besturingssysteem is geschikt voor je studie, evenals een apparaat met Unix. We raden het gebruik van een Chromebook af. Een Chromebook kan alleen worden gebruikt als de student de statistische programma's R en Rstudio installeert met geavanceerde opties.

Besturingssysteem:

Windows 10 of latere versies
macOS 12 of latere versies
Unix (of vergelijkbaar met Unix)

Ubuntu 20/Debian 11
Ubuntu 2/Debian 12
Fedora 19/Red Hat 7
Fedora 34/Red Hat 8
Fedora 36/Red Hat 9


Processor:
Elke 64-bits processor is voldoende. Alleen zeer oude apparaten gebruiken 32-bits processors.

Opslag:
Minimum: 1 GB lege opslagruimte. Aanbevolen: Minstens 10 GB leeg.
Een nieuwe laptop heeft meestal minimaal 128 GB.

RAM:
Minimum: 1 GB. Aanbevolen: Minstens 4 GB.
Een nieuwe laptop heeft meestal minimaal 4 GB. 

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.

Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over de speciale eerstejaarsactiviteit in onderstaande brochure. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile ›› 
 

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijzer uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW).

Download hier de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen ›› 

Het Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. De medewerkers van het OSC helpen je meteen. Ook de studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen staan altijd voor je klaar.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

  • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
    De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
     
  • HOP  (The Hague Orientation Programme)
    De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
     
  • OWL (Leiden University Orientation Week)
    De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
     
  • Start je Toekomst
    Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Bekijk je rooster

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen. Je schrijft je in via MyStudymap.

Uitzonderingen

Ben je voltijd eerstejaars bachelorstudent, volg je een premaster of ben je bij een andere universiteit ingeschreven? Dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens via MyStudymap

Boeken kopen

Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen vind je in de webshop van Studievereniging EmileAls je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt de studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Studiegids

In de Studiegids vind je alle gedetailleerde informatie over de cursussen die je gaat volgen, waaronder de leerdoelen, manier van toetsing en literatuur per vak. 

Een globaal overzicht van de opbouw van de bachelor en de vakken die je volgt per semester vind je op de pagina over het studieprogramma van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Begeleiding en advies

In het eerste jaar van je bachelor word je gekoppeld aan een mentor/tutorgroep, waarin je zowel een student- als docentmentor krijgt toegewezen. Deze mentoren ondersteunen je bij het vinden van je weg op zowel academisch als persoonlijk vlak en voorzien je van nuttige informatie, bijvoorbeeld over het inschrijven voor tentamens. Bij eventuele studie- of persoonlijke problemen is je mentor of tutor je eerste aanspreekpunt. Indien nodig kunnen zij je doorverwijzen naar andere personen of instanties, zoals de studieadviseur, studentendecaan, studentenpsycholoog, of het studentencentrum Plexus. 

De studieadviseurs van jouw opleiding zijn expert als het gaat om alles wat met je studie te maken heeft. Of je nu tegen persoonlijke studieproblemen aanloopt of vragen hebt over praktische zaken, de studieadviseurs staan klaar om je te helpen. Ze bieden advies en begeleiding bij het maken van je studiekeuze en het opstellen van een studieplan. Mocht je door bijzondere omstandigheden vertraging oplopen in je studie, meld dit dan direct bij je studieadviseurs. De contactgegevens van de studieadviseurs vind je hier.

Bij het Onderwijs Servicecentrum FSW kun je terecht voor allerlei vragen, zoals die over roosters, cijfers en studieresultaten.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Maak kennis met belangrijke faciliteiten en diensten

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

MyTimetable & MyStudymap

In het studentenportaal van de Universiteit Leiden organiseer je eenvoudig je studie. Van inschrijven voor vakken en tentamens tot het bekijken van je rooster en cijfers.

Lees meer over MyTimetable & MyStudymap

Op de studentenwebsite van Universiteit Leiden vind je eenvoudig alles wat je moet weten over jouw studie.

Selecteer je opleiding

Als je de website voor het eerst bezoekt, krijg je de keuze om je opleiding te selecteren of verder te gaan als gast.

  • Als je je opleiding selecteert, zie je naast algemene informatie ook de informatie van jouw faculteit en opleiding.
  • Als je de website bezoekt als gast, zie je alleen algemene informatie.

De website onthoudt je voorkeur. Hierdoor hoef je je keuze niet opnieuw te maken als je vanaf hetzelfde apparaat opnieuw naar de website gaat.

Tabbladen: van algemeen tot specifiek voor jou

Als je je opleiding hebt geselecteerd, zie je op een pagina soms meerdere tabbladen staan.

  • Op het tabblad links staat algemene informatie
  • Op het middelste tabblad staat informatie van je faculteit
  • Op het tabblad rechts staat informatie van je opleiding

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Haal het maximale uit je studententijd en word studentlid bij het Leids Universiteits Fonds (LUF)! Het LUF kent onder meer beurzen toe voor onderzoek, stage of studie in het buitenland. Als studentlid krijg je korting op allerlei activiteiten (zoals surfen, suppen en de Museumnacht), word je uitgenodigd voor typisch Leidse events als de Avond van Cleveringa en ben je als eerste op de hoogte van nieuwe subsidies en prijzen.

Ontdek alle mogelijkheden die het LUF biedt om je maximaal te ontplooien

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.