Welkom bij de Universiteit Leiden
Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.
Bachelor- of masterstudent?
Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.
Uitwisselingsstudent?
Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.
Welkom bij het Leids Universitair Medisch Centrum! Vanaf september begin je bij ons aan de opleiding Farmacie. We hopen dat je er net zoveel zin in hebt als wij. Voor we zover zijn moeten er eerst nog enkele acties worden ondernomen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken met je studie.
Het introductieprogramma
Een goed begin is het halve werk. Op maandag 2 september 2024 heten we je van harte welkom tijdens het introductieprogramma, waarna je meteen ondergedompeld wordt in de opleiding.
Zaken om te regelen voordat je met de opleiding begint
Om je voor te bereiden op het nieuwe collegejaar hebben we belangrijke dingen op een rijtje gezet. In de onderstaande uitklapbare menu’s lees je wat je moet doen om goed van start te gaan. Vink je graag af? Download dan de checklist uit het rechtermenu.
Maak je inschrijving definitief
Als je nog niet definitief voor de master staat ingeschreven, en je weet niet waarom dat nog niet het geval is, neem dan contact op met het frontoffice studentzaken van de Universiteit Leiden via 071 - 527 8011 of dit formulier.
LU-card en LUMC-pas
Als student van de Universiteit Leiden heb je een LU-card nodig. Dit is je universitaire identiteitsbewijs. Vraag deze aan als je dit nog niet hebt gedaan.
Naast je LU-Card heb je ook een LUMC-pas nodig. Het dragen van de LUMC-pas is verplicht voor alle studenten en medewerkers binnen het LUMC ter identificatie. Met de LUMC-pas kun je kopiëren, de noodzakelijke toegangsdeuren openen en je identificeren bij een tentamen. Je ontvangt nog een uitnodiging voor het aanvragen van je LUMC-pas.
Onderteken de geheimhoudingsverklaring voor LUMC studenten
Als student in het LUMC kom je in aanraking met patiënten en maak je gebruik van de faciliteiten van het ziekenhuis. Je bent daarom gebonden aan een geheimhoudingsplicht. Onderteken voor aanvang van je opleiding deze digitale geheimhoudingsverklaring.
Schaf studiematerialen aan
Boeken
Je kunt je boeken op de boekenlijst aanschaffen via de studievereniging de M.F.L.S. of Leidsche Pharmaceutische Studenten-Vereeniging Aesculapius.
Het boek Standaarden voor Zelfzorg heb je nodig vanaf dag 1. Dit boek kun je als studentlid van de KNMP met 25% korting aanschaffen, maar als student kun je het ook raadplegen via de digitale kennisbank van de KNMP. De inloggegevens hiervoor ontvang je tijdens je opleiding.
Je hebt ook een abonnement nodig voor het digitale Commentaren Medicatie bewaking van stichting Healthbase. Via het LUMC kun je dit abonnement met korting afsluiten.
Laptop en software
Gebruik een hedendaagse laptop voor je opleiding. Een tablet voldoet niet. Een Chromebook raden we af omdat deze niet krachtig genoeg is om SPSS te draaien.
Lees hier meer over de software die je nodig hebt voor je studie.
Labjas
Tijdens practica draag je verplicht een labjas, die kun je aanschaffen bij de M.F.L.S. of via Aesculapius.
Word studentlid bij de KNMP
De apothekersorganisatie KNMP maakt zich sterk voor onze beroepsgroep. Zij bieden een sterk netwerk van apothekers en daarmee een verenigd stemgeluid van een kleine beroepsgroep. Belangrijk voor jou als toekomstig apotheker!
Als student kun je onder andere met 25% korting het verplichte studieboek “Standaarden voor Zelfzorg” aanschaffen en kosteloos deelnemen aan het KNMP congres. De KNMP biedt ook stageplaatsen. Lid worden gaat via de website van de KNMP.
TIP! Wil je graag een fysieke kopie van dit boek bestellen? Vermeld dan in het opmerkingenveld van je lidmaatschapsaanvraag dat je dit boek wilt bestellen, dan hoef je maar één formulier in te vullen en wordt het boek naar je huisadres verstuurd.
Installeer handige apps op je telefoon
de Universiteit Leiden app
In de studentenapp van de universiteit Leiden vind je al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je Brightspace-omgeving, resultaten, studievoortgang, vrije studieplekken en het belangrijkste nieuws. Te verkrijgen via App-store / Playstore.
Regel direct toegang tot je universiteitsmail
De universiteit communiceert alles via je universiteitsmail. Download Microsoft Outlook op je telefoon, tablet, of laptop en voeg je universiteitsaccount toe. Gebruik daarbij je eigen studentnummer in dit format: s1234567@vuw.leidenuniv.nl.
Liever doorsturen? Stel dan in dat je umail wordt doorgestuurd naar je privémail, zo zie je belangrijke informatie op tijd. Je moet inloggen met je ULCN account om deze handleiding te kunnen zien.
Voorkeursplaatsing coschappen
Voor je studie Farmacie zul je coschappen lopen in diverse apotheken verspreid over het land. Als je meent in aanmerking te moeten komen voor voorkeursplaatsing vanwege persoonlijke omstandigheden waardoor je niet lang kunt reizen (bijvoorbeeld ouderschap), vraag dit dan uiterlijk twee weken voor de start van het collegejaar aan bij de Studentendecaan. Alleen dan kunnen we garanderen dat je aanvraag op tijd in behandeling wordt genomen.
Zoek je vaccinatiegegevens op
Zorg dat je vanaf de start van je opleiding een kopie van je jeugd-vaccinatiegegevens beschikbaar hebt. Vraag je ouders of verzorgers hierom. Zijn de gegevens niet meer voorhanden, vraag dan een kopie op bij het RIVM.
Lees hieronder meer over vaccineren.
Studiebegeleiding
Heb je vragen over je studie? Dan kun je altijd terecht bij één van onze studieadviseurs. Ook kunnen zij je helpen als je een functiebeperking hebt, of recht hebt op bepaalde vrijstellingen.
Hier vind je meer informatie over hoe je een afspraak maken.
Studieadviseurs
Als je tijdens je studie meer informatie wilt, kun je terecht bij de studieadviseur voor studieadvies en hulp bij studieplanning en -organisatie en studievaardigheden.
De studieadviseur houdt je studievoortgang in de gaten en zal contact met je zoeken als daar een aanleiding toe is. Ook kun je zelf een afspraak maken voor hulp bij:
- studieplanning en -organisatie en studievaardigheden.
- bijzondere (persoonlijke) omstandigheden (zoals functiebeperking, topsport, bestuursactiviteiten, promotietrajecten, zwangerschap, ouderschap)
- extra begeleiding;
- doorverwijzing naar de studentendecanen, -artsen of psychologen;
- bemiddeling bij het verkrijgen van extra faciliteiten (zoals meer tentamentijd en vergrote weergave van tentamens).
Alles wat je bespreekt bij de studieadviseur valt onder vertrouwelijk en zwijgplicht. Uiteraard wordt er zeer zorgvuldig met alle informatie omgegaan. Gegevens die opgeslagen worden in je dossier kunnen alleen ingezien worden de studieadviseur(s). Indien er advies van een derde nodig is zal dit met je besproken worden en alleen na jouw toestemming ook daadwerkelijk ingewonnen worden.
Neem altijd tijdig contact op met de studieadviseur. Hier vind je meer informatie over de studiebegeleiding.
Kennismaking
Wij vinden het belangrijk dat je je snel op je plek voelt bij het LUMC. Daarom maak je tijdens de introductieochtend kennis met de studieadviseur, waarbij de studieadviseur zal vertellen waarvoor je bij hen terecht kunt. Daarnaast zal ze je vragen om een kennismakingsformulier in te vullen, zodat je ook persoonlijk wat beter leert kennen. Je ontvangt een e-mail hierover in de eerste week. Aan de hand daarvan kan ze je uitnodigen voor een individueel gesprek.
Wil je een individueel gesprek met de studieadviseur? Maak dan een afspraak.
Functiebeperking: extra faciliteiten
Studenten met een functiebeperking kunnen gebruikmaken van bepaalde regelingen en/of faciliteiten. Heb je een functiebeperking als dyslexie, AD(H)D, autisme spectrum stoornis, een audio of visuele beperking, ben je rolstoelafhankelijk etc. geef dit dan vóór aanvang van je studie door aan de studieadviseur door het formulier ‘Aanvraag extra faciliteiten’ uit de informatiemail in te vullen.
Bezoek ook eens de website van Fenestra Disability Centre van de Universiteit Leiden. Hier kun je terecht voor advies over allerlei zaken die te maken hebben met je functiebeperking. Dit centrum verzorgt de intake van studenten met een functiebeperking, ondersteunt het aanvragen van voorzieningen en kan de weg wijzen binnen en buiten de universiteit. Je kan al voor de start van je studie een afspraak met een van de medewerkers maken.
Vaccineren
Tijdens je studie kom je in aanraking met patiënten of menselijk weefsel. Om patiënten en studenten zoveel mogelijk tegen besmettingsrisico’s te beschermen, worden alle studenten bij aanvang van het eerste studiejaar gevaccineerd tegen Hepatitis B.
Hoe ziet het vaccinatieprogramma eruit en wat heb je nodig?
Vaccinatieprogramma
Het vaccinatieprogramma omvat drie vaccinaties (0, 1 en 6 maanden, die ingeroosterd zijn in je lessen), gevolgd door een antistofbepaling door bloedonderzoek. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen van deze vaccinatie en als er voldoende antistoffen aangemaakt worden is er volledige en vrijwel levenslange bescherming. In het eerste semester wordt dit programma opgestart en word je hiervoor uitgenodigd.
Als je het vaccinatieprogramma in het eerste jaar afrondt zijn er geen kosten aan verbonden. Loop je uit het vaccinatieschema? Neem dan tijdig contact op met de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM), zij verzorgen de vaccinaties. Na het eerste jaar zijn kosten voor eigen rekening.
Benodigheden
Zorg dat je vanaf de start van je opleiding een kopie van je jeugd-vaccinatiegegevens beschikbaar hebt. Vraag je ouders of verzorgers hierom. Zijn de gegevens niet meer voorhanden, vraag dan een kopie op bij het RIVM.
Na de eerste vaccinatie ontvang je een vaccinatieboekje. Dit boekje zal bij elk bezoek aan VGM worden bijgewerkt. Heb je vragen over het vaccinatieprogramma? Stel ze aan VGM.
Belangrijke regels
Naast het tekenen van de geheimhoudingsverklaring is het ook belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de huisregels van de Universiteit Leiden en het LUMC. De belangrijkste vindt je hieronder.
Fraude en plagiaat
Fraude en plagiaat zijn ernstige zaken die niet thuis horen op een universiteit en in het LUMC. Onder plagiaat verstaan we het zonder bronvermelding gebruiken van andermans teksten uit een verslag van een student, een boek of een artikel. Onder fraude wordt bijvoorbeeld verstaan het tijdens een tentamen afkijken of ongeoorloofd raadplegen van studiematerialen. Indien de aard en de zwaarte van het vergrijp daartoe aanleiding geven, kan de examencommissie je voor één jaar het recht ontnemen tentamens af te leggen of zelfs van de opleiding verwijderen. Ook meewerken aan fraude en plagiaat kan tot sancties leiden.
Onderwijs- en Examen Regeling (OER)
Hierin staan je rechten en plichten beschreven voor de masteropleiding Farmacie. Neem rustig de tijd om de OER goed door te lezen.
Haal meer uit je studententijd
Naast het vele studeren is het ook belangrijk om in je vrije tijd gezellige en leerzame activiteiten te ondernemen met je medestudenten. De Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) vertegenwoordigt alle studenten binnen het LUMC, ook organiseert de faculteitsvereniging jaarlijks vele activiteiten.
De Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.)
Met je inschrijving als student Farmacie aan het LUMC word je ook automatisch en kosteloos en vrijblijvend lid van de Vereniging en kan je profiteren van de voordelen die de M.F.L.S. te bieden heeft.
Een aantal van deze voordelen zijn:
- De korting op de aanschaf van boeken en instrumenten vanuit de webshop van de Dictaten Centrale;
- Activiteiten voor alle leden zoals de M.F.L.S.feesten, het gala of een studie- of skireis;
- (Goedkoop) veelzijdig aanbod bij de sociëteit van de Vereniging, HePatho.
Wij zijn te volgen op de volgende kanalen:
Wil je toch liever geen lid zijn van de M.F.L.S.? Dat kan door te mailen naar secretaris@mfls.nl. Wil je wel lid zijn van de M.F.L.S., maar ontvang je hier liever geen berichtgeving (nieuwsbrieven etc.) over? Dat kan ook, door te klikken op deze link.
Commissies
Als student kan je naast het aanwezig zijn bij evenementen ook op verschillende manieren bijdragen aan de Vereniging en haar activiteiten. De M.F.L.S. biedt studenten namelijk een erg veilige en laagdrempelige mogelijkheid om vaardigheden en ervaringen op te doen die de rest van je leven van pas zullen komen in de vorm van commissiewerk. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kijk op onze website.
Farmaciestudentvertegenwoordiging
De Farmaciestudentvertegenwoordiging (FSV) evalueert de thema’s aan de hand van enquêtes en bespreekt dit met de thema- en jaarcoördinatoren. Daarnaast zorgt de FSV voor jaaractiviteiten en houdt je op de hoogte van onderwijsontwikkelingen. De FSV is ook het contact tussen de studenten en alle onderwijsorganen binnen het LUMC. Heb je interesse om lid te worden van de FSV, mail dan naar lidfarmacie@mfls.nl.
De Leidsche Pharmaceutische Studenten-Vereniging “Aesculapius”
Als student Farmacie aan het LUMC kun je ook lid worden van studievereniging Aesculapius.
Aesculapius is er speciaal voor de studenten Bio-Farmaceutische Wetenschappen (bachelor), Bio-Pharmaceutical Sciences (master) en Farmacie.
De vereniging organiseert veel zaken voor je
- In onze webshop kun je studieboeken tegen een gereduceerde prijs kopen.
- Studiegerelateerde activiteiten zoals een masterexcursie, maar ook symposia, een netwerkborrel en een lunchlezing.
- Ontspannende activiteiten zoals bijvoorbeeld feesten, barbecues en ‘spelletjes- en karaokeavond’
Meer informatie over de vereniging is te vinden op onze website. Mocht je nog vragen hebben, kun je die bij voorkeur mailen naar bestuur@aesculapius.nl. Anders kun je bellen naar 071 5274601. Let op: in de zomer zijn we niet altijd goed telefonisch bereikbaar.