Welkom bij de Universiteit Leiden
Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.
Bachelor- of masterstudent?
Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.
Uitwisselingsstudent?
Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.
Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Alle informatie die je nodig hebt om bij je nieuwe opleiding te beginnen vind je per 15 augustus 2024 op het opleidingstabblad.
Staat er nog niets of heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de studieadviseur.
Over academische vrijheid
Jij maakt nu deel uit van onze academische gemeenschap. Hier omarmen wij ons motto Praesidium Libertatis – bolwerk van vrijheid – en koesteren wij de traditie van academische vrijheid.
Wat vraagt dit van jou?
Academische vrijheid vereist een open cultuur waarin we het oneens met elkaar mogen zijn en ons tegelijkertijd veilig kunnen voelen. Een cultuur die je aan het denken kan zetten en je standpunt kan doen veranderen.
Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.
Regelen voor je studie begint
Doe mee aan de EL CID!
Wat is de EL CID?
De EL CID is de officiële introductieweek van de Universiteit Leiden. Vijf dagen lang volg je een gevarieerd programma en maak je op een feestelijke manier kennis met de stad, je studie en het studentenleven.
Waarom meedoen aan de EL CID?
Voor een goed begin van je studentenleven is de EL CID een must:
- Je maakt nieuwe vrienden en leert heel veel mensen kennen.
- Enthousiaste mentoren maken je razendsnel wegwijs in Leiden.
- Je krijgt een goede eerste indruk van je faculteit en studie.
- Alle studentenverenigingen openen hun deuren voor jou.
- Bomvol programma met fantastische feesten.
Wanneer is de EL CID?
De EL CID vindt plaats voorafgaand aan de start van het academisch jaar. Als je je hebt aangemeld voor een studie in Studielink, ontvang je automatisch een uitnodiging per e-mail om je in te schrijven voor deze introductieweek.
Meer weten over de EL CID?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie?
- Bekijk dan de website van EL CID
- Stuur een e-mail naar de EL CID-commissie
- Like EL CID op Facebook
- Of volg ze op Instagram
Kennismaking studievereniging
Tijdens de EL CID week kunnen eerstejaars studenten Koreastudies kennis maken met de opleiding en vooral ook de studievereniging, S.V.K. Dokkaebi. Dit vindt plaats op dinsdag 15 augustus om 11.00 uur in het Lipsiusgebouw. Je ontmoet hier andere eerstejaars, ouderejaars en het bestuur van de studievereniging. Daarbij is het hartstikke leuk om als het jaar begint al gezichten te herkennen!
Eerstejaarskamp
Vanuit de studievereniging organiseren we ons allereerste eerstejaarskamp! Dit zal plaatsvinden van vrijdag 8 september t/m zondag 10 september 2023 en is de perfecte kans om andere eerstejaars, 선배 en de vereniging te leren kennen voordat de colleges beginnen. Je kan je voor het kamp aanmelden via de volgende link: https://forms.gle/kvwNtrEJ7r8zcS7S8 De kosten hiervoor bedragen 55 euro. Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus wees er snel bij! Aanmelden is alleen mogelijk als je lid bent van S.V.K. Dokkaebi.
Let op: Wij doen bij S.V.K Dokkaebi niet aan een ontgroening. Dit zal dus niet plaatsvinden tijdens het eerstejaarskamp.
Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.
De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.
Voor alle studenten Geesteswetenschappen is het verplicht zich in te schrijven voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Je schrijft je in via MyStudymap. Dat geldt zowel voor de verplichte onderdelen als voor de studieactiviteiten die je in de keuzeruimte (minor) volgt. Alleen voor je bachelor-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoef je je niet in te schrijven, dat gebeurt via de onderwijsadministratie.
Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges die in september beginnen ingeschreven door hun opleiding. Ook voor hen geldt: controleer op tijd of je staat ingeschreven! Voor de colleges en tentamens die in februari beginnen dien je je als student zelf in te schrijven.
Meer informatie over inschrijven voor vakken en tentamens.
Je kan de benodigde literatuur vinden in de vakbeschrijving in de Studiegids. Readers en syllabi zijn verkrijgbaar via ReaderOnline.
Dit jaar verzorgt Studievereniging Dokkaebi de boekverkoop op twee plekken. Voor de inhoudelijke boeken kun je terecht bij https://dokkaebi.smartbooks.nl/app/index.p. De boekenverkoop voor de inhoudelijke boeken is nu gestart.
We zijn momenteel nog hard aan de slag met het regelen van de taalboeken, hierover volgt spoedig verdere informatie. Wel kun je aan ons laten weten dat er interesse is in het kopen van de taalboeken via ons. Dit kan door middel van het invullen van de interesselijst: https://forms.gle/ZBtgJrmazpf1jAjM7 Nadat je je hiervoor hebt aangemeld, zullen wij mails sturen met updates over de taalboeken. De verkoopdata zijn op dit moment nog niet bekend, houd hiervoor onze socials in de gaten.
Je boeken worden op een centraal moment uitgedeeld, je ontvangt hier te zijner tijd een mailtje over. De bestellijst met de benodigde boeken is binnenkort te vinden op onze site.
Let op: om boeken met korting te kopen, dien je lid te zijn van Dokkaebi.
Start van studie informatie
De introductie van de BA Koreastudies is op dinsdag 3 september 2024 om 13:00 uur in Lipsius 0.28.
Bekijk deze pagina voor de Facultaire Jaarkalender met belangrijke data in het semester en deze pagina voor de roosters.
Voor het bekijken van het rooster kun je MyTimetable gebruiken waar je alle roosters van de Faculteit Geesteswetenschappen kunt vinden en je persoonlijke rooster kunt samenstellen.
Heb je je ergens voor ingeschreven in uSis? Dan wordt dit automatisch in MyTimetable getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; of stel een e-mailalert.
Vragen?
Bekijk de video-instructie of lees de uitgebreide instructie.
Studieadvies en ondersteuningsdiensten
Voor alle vragen en problemen gerelateerd aan je studievoortgang kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw opleiding.
Voor specifieke vragen over de academische inhoud van de opleiding, tentamen reglementen, vakken en roostering (en uitstel) van je studie kun je terecht bij de studieadviseur van jouw opleiding.
Je kunt de contactgegevens van jouw onderwijscoördinator / studieadviseur vinden aan de rechterkant van deze pagina (pc) of onderaan de pagina (telefoon). Zorg ervoor dat je bovenin de juiste opleiding hebt geselecteerd!
Op de onderwijsadministratie worden ondersteunende taken uitgevoerd die behoren bij het onderwijsproces. Het is van groot belang je studievoortgang, tentamens en examens te registeren. De medewerkers begeleiden administratief het onderwijstraject van studenten, vanaf het mogelijk maken van het inschrijven voor een cursus, tot het verwerken van de tentamenresultaten en het vervaardigen van diploma’s.
Voor de nieuwe studenten is er een mentoraat ingericht. Het doel van het mentoraat is om studenten te helpen bij de structurering van de studieomgeving en hen ondersteuning te bieden bij het leren studeren. Je mentor is een ouderejaarsstudent of docent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.
In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn
Belangrijke faciliteiten
Op de studentenwebsite van Universiteit Leiden vind je eenvoudig alles wat je moet weten over jouw studie.
Selecteer je opleiding
Als je de website voor het eerst bezoekt, krijg je de keuze om je opleiding te selecteren of verder te gaan als gast.
- Als je je opleiding selecteert, zie je naast algemene informatie ook de informatie van jouw faculteit en opleiding.
- Als je de website bezoekt als gast, zie je alleen algemene informatie.
De website onthoudt je voorkeur. Hierdoor hoef je je keuze niet opnieuw te maken als je vanaf hetzelfde apparaat opnieuw naar de website gaat.
Tabbladen: van algemeen tot specifiek voor jou
Als je je opleiding hebt geselecteerd, zie je op een pagina soms meerdere tabbladen staan.
- Op het tabblad links staat algemene informatie
- Op het middelste tabblad staat informatie van je faculteit
- Op het tabblad rechts staat informatie van je opleiding
Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.
Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.
In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.
Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.
Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.
Haal het meeste uit je studententijd
De studievereniging voor BA Koreastudies is S.V.K. Dokkaebi.
Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.
Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.