Welkom bij de Universiteit Leiden
Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.
Bachelor- of masterstudent?
Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.
Uitwisselingsstudent?
Ontdek wat je moet weten en regelen door te klikken op het tabblad van je uitwisselingsfaculteit.
Volg je vakken aan meer dan één faculteit? Voor vakspecifieke informatie selecteer je de relevante Uitwisseling – Faculteit (bovenaan de pagina). Voor algemene informatie kun je willekeurig één van je uitwisselingsfaculteiten selecteren.
Binnenkort begint jouw studententijd in aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.
Regelen voor je studie begint
Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!
- EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
- HOP (The Hague Orientation Programme)
De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
- OWL (Leiden University Orientation Week)
De OWL is de introductieweek speciaal voor internationale studenten. Lees meer over de OWL
- Start je Toekomst
Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst
Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.
De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.
Je vindt de roosters van je opleiding in MyTimetable. MyTimetable biedt jouw rooster op een eenvoudige, gepersonaliseerde en overzichtelijk wijze aan en geeft een compleet overzicht van al je onderwijsactiviteiten.
Log in in MyTimetable met je ULCN account.
Vragen?
Bekijk de video-instructie of lees de uitgebreide instructie.
In de studiegids vind je het overzicht van de vakken die je per jaar volgt. Je vindt er ook informatie over keuzevakken en minoren.
Voor alle studenten Archeologie is het verplicht zich in te schrijven voor alle studieonderdelen, behalve voor Bachelor 1 studenten. Zij worden ingeschreven door Onderwijs- en studentenzaken. Je schrijft je in via MyStudymap.
Je schrijft je dus in voor alle studieonderdelen zoals colleges, werkgroepen, tentamens, scripties en stages.
In de studiegids vind je per vak een overzicht van boeken die je moet lezen.
Begeleiding en advies
In het eerste jaar van je bachelor, premaster, master of research master krijg je een student als mentor om je wegwijs te maken in je nieuwe studie en stad. Je ontmoet je studentmentor tijdens de eerste weken van je studie.
Mentor
Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt binnen de Universiteit Leiden, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in het geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden. Zo nodig verwijst de mentor je door naar andere personen of instanties. Ook geeft de studentmentor onder andere tips en uitleg over het omgaan met studeren, tentamens en de opleidingscultuur in de mentorbijeenkomsten.
Tutor
In de bachelor krijg je ook tutorials van de teaching assistants, dit zijn ouderejaarsstudenten of jonge academici die tijdens hun PhD traject ook onderwijs in de bachelor van onze opleiding verzorgen. Tijdens deze tutorials leer je belangrijke vaardigheden als het lezen van academische teksten, samenvatten, discussieren en samenwerken. Daarnaast verdiep je je samen met je medestudenten verder in de behandelde stof van de lectures.
De studieadviseur van jouw opleiding is de expert op het gebied van je studie. Bij haar kun je terecht als je hulp of advies nodig hebt bij je studie, of het nu gaat om persoonlijke studieproblemen of meer praktische zaken.
Meer informatie over de studieadviseurs van Archeologie.
De Onderwijsadministratie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van alle administratieve zaken die studenten betreffen, zoals het invoeren van studieresultaten, inschrijving, examens, etc.
Meer informatie over de Onderwijsadministratie Archeologie.
In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn
Maak kennis met belangrijke faciliteiten
Op de studentenwebsite van Universiteit Leiden vind je eenvoudig alles wat je moet weten over jouw studie.
Selecteer je opleiding
Als je de website voor het eerst bezoekt, krijg je de keuze om je opleiding te selecteren of verder te gaan als gast.
- Als je je opleiding selecteert, zie je naast algemene informatie ook de informatie van jouw faculteit en opleiding.
- Als je de website bezoekt als gast, zie je alleen algemene informatie.
De website onthoudt je voorkeur. Hierdoor hoef je je keuze niet opnieuw te maken als je vanaf hetzelfde apparaat opnieuw naar de website gaat.
Tabbladen: van algemeen tot specifiek voor jou
Als je je opleiding hebt geselecteerd, zie je op een pagina soms meerdere tabbladen staan.
- Op het tabblad links staat algemene informatie
- Op het middelste tabblad staat informatie van je faculteit
- Op het tabblad rechts staat informatie van je opleiding
Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.
In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.
Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.
Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.
Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.
Haal meer uit je studententijd
Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.
Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.