Veiligheidsinstructies
De universiteit vindt het belangrijk om een veilige omgeving te bieden aan studenten en medewerkers. Lees hier alles over veiligheidsmaatregelen en wat je moet doen bij een noodgeval of ander incident.
Veiligheidsmaatregelen
Als je tijdens je studie practica doet, in een laboratorium werkt, met mensen werkt of de natuur in trekt, kan het nodig zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen. Heeft jouw faculteit of opleiding een tabblad op deze pagina? Lees die informatie dan goed door.
Noodgevallen en incidenten
Bekijk wat je moet doen bij een noodgeval of ander incident.
Internationale studenten: pas op voor telefonische afpersing
De politie waarschuwt internationale studenten, met name afkomstig uit China, voor telefoontjes van afpersers die zich voordoen als medewerkers van officiële instanties zoals de politie en banken.
Ze vertellen je dat je banktegoeden moeten worden verhuisd of dat je onderwerp zou zijn van strafrechtelijk onderzoek en dat je daarom je contacten met anderen moet verbreken, door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten en niet meer naar huis of de universiteit te gaan.
Vervolgens confronteren ze je ouders of andere familieleden met het bericht dat je verdwenen bent en vragen zij losgeld te betalen. Doordat jij onbereikbaar bent, zullen zij de afperser mogelijk geloven.
Hang op en bel 112
- Als dit jou overkomt: hang direct op en bel de politie via 112.
- Heb je hulp nodig bij het bellen met de politie? Bel dan het noodnummer van de universiteit: +31 32 033 1343 (24/7 bereikbaar). Let op: dit nummer is momenteel alleen bereikbaar vanaf een mobiele telefoon.
Vaccinaties en preventie infecties
Als (bio)medische student kom je tijdens je studie in aanraking met patiënten en die kunnen drager zijn van infectieziekten. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen zo goed mogelijk beschermt.
Vaccinaties en controles (VGM)
De hoofdregel bij de bescherming tegen infectierisico’s is dat je alleen toegang krijgt tot de kliniek als je een verklaring kunt overleggen van controles en vaccinaties m.b.t. TBC, MRSA en Hepatitis B. Voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van menselijk materiaal is een voldoende immunisatie tegen Hepatitis B vereist. De verplichte controles en vaccinaties worden uitgevoerd door de Afdeling, Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van het LUMC.
Deze afdeling is gevestigd in het Poortgebouw van het LUMC. Tijdens het college infectierisico's bij patiëntcontact geeft VGM informatie over het vaccinatietraject Hepatitis B. Via het rooster ontvang je de uitnodiging voor de eerste vaccinatie. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op deze uitnodiging in te gaan, en om deze binnen het studiejaar af te ronden. Lukt het niet om het vaccinatietraject binnen het studiejaar af te ronden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met VGM om uitstelmogelijkheden te bespreken. Bij vertraging (>1 jaar) van het vaccinatieschema draag je zelf de kosten van het vaccinatietraject.
- Meer informatie en de contactgegevens staan in de handout Vaccinaties en controles voor LUMC-studenten (pdf)
Prikaccidenten
Prikaccidenten is de verzamelnaam voor alle incidenten, waarbij gezondheidwerkers besmet kunnen raken met Hepatitis B-virus en Hepatitis C-virus, en/of HIV-virus door bloedcontact. In geval van een prikaccident moet je onmiddellijk handelen.
- Lees meer in de handout Prikaccidenten (pdf).
Risico’s studieverblijf in het buitenland
Veel studenten lopen stage in een gebied met een verhoogd risico op infectieziekten zoals hepatitis B, HIV of Methicillin-resistant staph aureus (MRSA). Het is belangrijk dat je je goed voorbereid en op de hoogte bent van de speciale regels die zijn opgesteld voor studenten.
- Lees meer in de handout Risico’s studieverblijf in het buitenland (pdf).
Studeer je Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, of Farmacie, ga je een onderdeel van je studie in het buitenland doen waar geen noodmedicatie aanwezig is en ga je Voorbehouden Handelingen verrichten waarbij risico gelopen kan worden? Dan kun je via het LUMC HIV-postexpositie noodmedicatie (PEP) aanvragen. Zet dit meer dan twee maanden van tevoren in gang.
- Lees meer in de handout Procedure Post Expositie Profylaxe (PEP) (pdf).
- Je hebt ook de bijlagen Voorbereiding op een PEP-consult (pdf) en Machtiging PEP-pakket (pdf) nodig.
Persoonlijke hygiëne
Voor studenten gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de kliniek of het laboratorium. Voor het werken in de kliniek en in laboratoria bestaan protocollen met betrekking tot (werk)kleding, sieraden, haar, nagels, piercings, etc. Het is verstandig deze te raadplegen voordat je de kliniek in gaat.