Online onderwijs en toetsen
In sommige gevallen kunnen bepaalde opleidingen online onderwijs of toetsen aanbieden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding kun je zien of dit voor jou van toepassing is en in welke omstandigheden.
- Een laptop of een desktop pc (Windows/Mac/Linux), bij voorkeur niet meer dan twee jaar oud, met een actueel en bijgewerkt besturingssysteem en browser (bij voorkeur Chrome of Firefox).
- Voldoende schijfruimte (op je pc of via OneDrive).
- Een stabiele internetverbinding, die je niet met teveel huisgenoten deelt.
- Een goede camera en microfoon. Gebruik een aparte webcam en headset als je pc er geen heeft.
- Als je een kleine laptop gebruikt, raden we je aan een tweede beeldscherm te gebruiken.
Kaltura Live Room
In principe gebruiken je docenten Kaltura Live Room om interactief online onderwijs te geven. Als dat niet mogelijk is, kunnen zij ook gebruikmaken van Zoom.
Zoom
Zoom is een videoconferentie-app voor online bijeenkomsten tot 300 mensen. Docenten kunnen online onderwijs aanbieden in Zoom. Als student kun je zelf met Zoom ook bijeenkomsten organiseren.
Start met Zoom
- Ga naar universiteitleiden.zoom.us
- Kies 'Sign in with SSO'
- Vul bij organisatienaam 'universiteitleiden' in
- Log in met je ULCN-account
Ondersteuning
Het Zoom Help Center helpt je op weg en geeft antwoord op je vragen met videotutorials, quickstart guides, FAQs, gratis trainingen en webinars.
Veiligheid en privacy
Als student aan de Universiteit Leiden beschik je gratis over de betaalde educatieve versie van Zoom. Hiermee kun je op een veilige manier gebruikmaken van Zoom.
- Alleen studenten en medewerkers hebben toegang, via hun ULCN-account. Daarbij zijn bepaalde privacy-instellingen verplicht.
- Zoom werkt met encryptie en er worden voor de verwerking van de bijeenkomsten alleen servers gebruikt die in de EU staan.
- Zoom wordt niet gebruikt voor colleges waarin persoonsgegevens of vertrouwelijke onderzoeksgegevens worden besproken.
Bezwaar
Wil je Zoom toch niet gebruiken? Vraag je docent om een alternatief. Kom je er met je docent niet uit? Neem dan contact op met je studieadviseur. Is het hiermee nog niet opgelost? Neem dan contact op met de functionaris voor gegevensbescherming van de Universiteit Leiden, via fg@bb.leidenuniv.nl.
Richtlijnen en tips
Tips voor soepel werkende applicaties
- Zet je camera alleen aan als het strikt noodzakelijk is.
- Sluit andere browsers en applicaties.
- Gebruik zo mogelijk internet via een kabel in plaats van wifi.
- Als je wifi gebruikt, ga dan dichtbij de router zitten. Vraag eventuele huisgenoten om het gebruik van internetapplicaties zoals Netflix te beperken.
- Herstart je pc regelmatig om tijdelijk geheugen vrij te maken.
- Investeer zo nodig in uitbreiding van het geheugen van je pc.
Privacy bij opnames van colleges
- Het kan zijn dat je docent colleges wil opnemen, zodat studenten ze terug kunnen kijken. Je docent zal hiervoor altijd van tevoren om jouw toestemming vragen en je laten weten waarom het college wordt opgenomen, voor wie het beschikbaar komt en hoe het wordt opgeslagen. Wil je niet in beeld komen bij een opname? Zet dan je camera uit.
- Let op: je mag online colleges en lesmaterialen niet zonder toestemming fotograferen, opnemen, gebruiken of verspreiden.
Veiligheid
Bekijk de richtlijnen en tips voor veilig gebruik van IT-faciliteiten.
Gedragscode
Bekijk ook de Gedragscode onderwijs op afstand. Hierin staan de regels en richtlijnen die voor studenten en docenten gelden binnen het online onderwijs.
Overige onderwijsapplicaties thuis gebruiken
Verschillende applicaties die je voorheen alleen kon gebruiken binnen het universitaire netwerk, zijn nu ook vanuit huis te gebruiken. Bekijk de beschikbare applicaties en hoe je toegang krijgt.
Planning en time management
- Breng structuur aan in je dag. Probeer te doen alsof het een normale studiedag is. Ga op tijd naar bed, sta op tijd op, kleed je gewoon aan en plan je dag in.
- Deel je tijd goed in. Maak een weekplanning. Let er daarbij op dat je je studiedoelen haalt en ook tijd overhoudt voor andere activiteiten.
- Stel doelen. Bekijk je studieplan en stel duidelijke, haalbare doelen voor de dag. Deel grotere taken op in behapbare, kleine stappen. Wees realistisch en neem genoeg tijd om een goede planning te maken.
- Neem regelmatig pauze. De hele dag communiceren op afstand, online onderwijs volgen en thuis studeren kan vermoeiender zijn dan een gewone studiedag. Neem daarom regelmatig pauze. Loop tijdens je pauze weg van je boeken of pc. Ga de frisse lucht in, kom in beweging of doe iets anders wat je ontspant. Regelmatige pauzes zijn ook voor je concentratie en helpen je te verwerken wat je geleerd hebt. Gebruik een tomato-timer (een web app gebaseerd op de Pomodoro Technique) om te zorgen dat je geconcentreerd werkt en op tijd pauze neemt.
- Houd je aan je planning. Dan ben je productiever en kun je je vervolgens ook beter ontspannen. Vraag huisgenoten of anderen om je te helpen als je dit lastig vindt.
Je werkplek
- Creëer een rustige plek om te studeren, voor zover dit mogelijk is. Studeer alleen daar, niet in bed of op de bank. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Leg je telefoon weg en vraag je huisgenoten om je niet te storen.
- Of reserveer een studieplek op de universiteit. Als je thuis geen geschikte werkplek hebt, kun je een studieplek op de universiteit reserveren. Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal plekken beschikbaar is.
- ‘Kom op tijd’ voor online colleges. Zorg dat je ruim voor de start van het college klaar bent om mee te doen. Check hiervoor de instructies van je opleiding. Zorg dat je de benodigde technologie en een goede internetverbinding hebt om in te loggen op de digitale leeromgeving. Volg hierbij de adviezen over veilig gebruikmaken van IT op en bekijk welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.
- Wees flexibel. De overgang naar onderwijs op afstand kan een nieuwe ervaring zijn voor zowel jou als je docent. Probeer flexibel en begripvol te zijn tegenover je docent, je medestudenten en jezelf.
- Doe actief mee. Deelnemen aan online colleges kan lastiger zijn dan normaal. Let extra goed op en doe zo actief mogelijk mee. Voel je vrij om vragen te stellen. Waarschijnlijk hebben je medestudenten net zoveel behoefte aan begeleiding of extra uitleg als jij.
- Maak aantekeningen. Net als in gewone colleges helpen aantekeningen je om de studiestof beter te onthouden. Bedenk op welke manier je dit in deze situaties het beste kunt doen. Maak daarbij gebruik van de extra mogelijkheden die online onderwijs vaak biedt, bijvoorbeeld door opgenomen colleges terug te kijken of screenshots te maken.
- Werk samen. Platforms voor online onderwijs bieden veel mogelijkheden om samen te werken. Vaak kun je een profiel aanmaken en je medestudenten leren kennen. Ook kun je deelnemen aan discussies en de studiestof bespreken via chats en forums. Bekijk ook welke voorzieningen de universiteit hiervoor biedt.
- ‘Keep calm and carry on.’ Online onderwijs volgen kan onwennig zijn en je concentratie beïnvloeden. Probeer oplossingen te zoeken als je steeds afgeleid raakt. Eet wat gezonde snacks of verander de omgeving waarin je studeert.
- Laat het bezinken en evalueer. Ga na afloop van het college na of je alles goed hebt begrepen en laat dat wat je geleerd hebt, bezinken. Probeer het samen te vatten. Vraag je docent of medestudenten om hulp als je dingen gemist hebt of niet begrijpt. Plan iedere week wat tijd in om te evalueren hoe het studeren ging. Wat ging er goed? Wat ga je volgende week anders doen? Door stil te staan bij je successen en uitdagingen verbeter je je studievaardigheid.
Succesvol online studeren
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of