Inschrijven voor vakken en tentamens
Verplicht voor alle onderdelen
Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.
Uitzonderingen
Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.
Plannen en inschrijven via MyStudymap
Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek
Hoe het werkt
Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.
Wanneer?
Plannen
Collegejaar 2024-2025 | ||
---|---|---|
Waarvoor | Wie | Wanneer |
Eerste semester | Bachelor & master | Vanaf 24 juni 2024 om 13.00 uur |
Tweede semester | Bachelor & master | Vanaf 15 november 2024 om 13.00 uur |
Inschrijven
Collegejaar 2024-2025 | ||
---|---|---|
Waarvoor | Wie | Wanneer |
Eerste semester | Bachelor | Vanaf 9 juli 2024 om 13.00 uur |
Master | Vanaf 10 juli 2024 om 13.00 uur | |
Tweede semester | Bachelor | Vanaf 10 december 2024 om 13.00 uur |
Master | Vanaf 11 december 2024 om 13.00 uur |
Inschrijfdeadline
Vakken
De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 5 dagen voor de start van het onderwijs.
Tentamens
Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen. Indien je niet bent ingeschreven, kun je niet deelnemen. Vergeet dit niet! Indien je de inschrijfdeadline voor je tentamen hebt gemist, neem dan contact op met de Onderwijsadministratie om te zien of verlate inschrijving mogelijk is.
Bij drukte: ticketsysteem
Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:
- Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
- Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
- Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.
Status van je inschrijving
Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom tot de volgende dag duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.
Vragen
- Heb je vragen over plannen en inschrijven via MyStudymap? Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen.
Kom je er niet uit? Neem contact op met de helpdesk. - Heb je inhoudelijke vragen over plannen, inschrijven of je studieprogramma? Neem contact op met je onderwijsadministratie.
Inschrijven voor vakken en tentamens
Te laat voor inschrijven van vak of tentamen - Wat nu?
Te laat met inschrijven?:
Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen en gegronde persoonlijke omstandigheden hebben, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn en voor persoonlijke omstandigheden aangeven wie de studieadviseur is waarmee de persoonlijke omstandigheden zijn besproken.
Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen wegens technische omstandigheden, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn met aanvullend bewijs.
Het formulier is te vinden in het Helpdesk Portal (Topdesk) onder de tegel 'Onderwijs'.
Vragen over MyStudyMap? Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.
Inschrijven door reguliere studenten
Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens
Plannen van je studie
Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat. Lees meer over het verschil tussen plannen en inschrijven.
Een handleiding MyStudyMap (en de rest van het studentenportaal) vind je hier: studentenportaal
Gebruikte afkortingen in MyStudyMap (uSis)
studiegidsnr. + H = (hoor)College (LEC)
studiegidsnr. + W = Werkgroep
studiegidsnr. + A = Practicum (LAB)
studiegidsnr. + P = Presentatie (PRES)
studiegidsnr. + O = Opdracht (OPD)
studiegidsnr. + T = Tentamen of herkansing (TEN)
studiegidsnr. + X = verzamelcode voor eindcijfers (paper, groupwork, huiswerk) (OVG of EINDRESULTAAT).
Voor alle onderdelen schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Niet ingeschreven staan voor een vak(onderdeel) kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de tentamens.
Als je bij een tentamen de aanduiding 101 ziet gaat het over het reguliere tentamen. Staat er 901 dan betreft het een hertentamen. 501 verwijst naar een deeltoets.
Als er meer groepen zijn, kunnen deze nummers een reeks vormen, 101, 102 etc.Je krijgt vanuit je opleiding of via Brightspace informatie voor welke groep je moet inschrijven; soms wordt de indeling achteraf gemaakt. Dan zal de inschrijving achteraf meestal via de Onderwijsadministratie (SSA) aangepast worden, zodat ieder in de juiste groep terecht komt of je krijgt het verzoek om je inschrijving in MyStudyMap zelf aan te passen
Uitzonderingen
Voor alle studenten is het verplicht je in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Uitzonderingen zijn:
- Eerstejaarsstudenten: Als nieuwe eerstejaarsstudent hoef je je niet zelf in te schrijven voor de vakken (en onderdelen) van het eerste semester. Dit wordt door de opleiding samen met de onderwijsadministratie voor je gedaan. Voor een eventuele herkansing moet je je wel zelf inschrijven.
- Studenten die de opleiding LST volgen: Voor LST studenten geldt dat de inschrijvingen via het Delftse systeem verlopen.
- Masterstudenten: Voor Master Courses is er nog geen verplichte voorinschrijving. Inschrijven blijft verplicht, maar dit hoeft dus nog niet voor de start van een vak.
- Minor: Voor de vakken en activiteiten die binnen het minor-programma vallen word je, na toewijzing door de opleiding, door de opleiding in samenwerking met de onderwijsadministratie ingeschreven. Dit geldt in ieder geval voor de FWN-minoren. Voor herkansingen dien je je wel zelf in te schrijven. Als de minor nog niet getoond wordt in je MyStudyMap overzicht dien je die inschrijving via uSis te doen.
- Premaster: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .
- Gaststudenten met Bewijs Betaald Collegegeld: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .
Is er iets fout gegaan bij je inschrijving of ben je te laat met inschrijven?
Te laat met inschrijven?:
Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen en gegronde persoonlijke omstandigheden hebben, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn en voor persoonlijke omstandigheden aangeven wie de studieadviseur is waarmee de persoonlijke omstandigheden zijn besproken.
Studenten die niet ingeschreven zijn voor een tentamen wegens technische omstandigheden, kunnen tussen de 10 en 5 kalenderdagen voor het tentamen via het inschrijfformulier een verzoek indienen voor een inschrijving na de sluitingstermijn met aanvullend bewijs.
Het formulier is te vinden in het Helpdesk Portal (Topdesk) onder de tegel 'Onderwijs'.
Vragen over MyStudyMap? Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.
Inschrijven door Gaststudenten en Premaster studenten
Val je onder 1 van deze categorien dan kun je niet inschrijven via MyStudyMap. Je schrijft je in via uSis.
- Je kunt in uSis kiezen voor een helppagina door in de menubalk van uSis op de 3 bolletjes te klikken.
- klik hier voor een stap-voor-stap instructie; voor nu is de optie om met behulp van het studiegidsnummer uit de electronische studiegids de beschikbare inschrijf-onderdelen op te zoeken de beste.
- Je kunt ook deze instructiefilm bekijken.
Minoreninschrijving studiejaar 2024 - 2025
Inschrijven via EduXchange (30EC varianten)
Lees hier meer over de minoren bij de universiteit Leiden en de samenwerkende universiteiten.
Heb je je al ingeschreven voor een 30EC minor, maar wil je toch liever een 15EC variant doen, neem dan even contact op met de coordinator van de minor. Jouw verzoek zal dan besproken worden en je krijgt daarover bericht.
Inschrijven voor 'halve' minoren (15EC varianten)
Wil je niet een hele minor volgen maar een gedeelte (15EC), dan kun je die inschrijving niet doen via het nieuwe systeem EduXchange.
Inschrijving verloopt dan via uSis.
Niet voor alle 'halve minoren' is er een aparte inschrijfmogelijkheid. Neem in ieder geval even contact op met de minorcoordinator om de mogelijkheden na te vragen en als je inderdaad een halve minor gaat volgen en afronden, meldt dat dan bij SSA, via de 'admin' mailbox van jouw opleiding (voor het overzicht zie SSA-Onderwijsadministratie)
Je kunt je bij FWN voor een aantal 15-EC keuzepakketten voor-inschrijven. Dat is geen garantie op deelname. De uiteindelijke beslissing ligt bij de minor-coordinator.
De inschrijving gaat niet via EduXchange, maar via uSis. De termijnen voor inschrijving zijn gelijk aan de 30EC minoren.
De keuzepakketten waar je je belangstelling voor kunt laten weten zijn:
- Cyber Security Governance Essentials (4000KCSGEN). je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 21398
- Data Science and Artificial Intelligence (4000KDSAIN). Je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 24877
- Quantitative Biology (4000KQBITN) je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 21399
- Sustainable Development (4000KBINAN) je kunt je inschrijven met behulp van studieactiviteit 21400
Inschrijven doe je via uSis, via een studieactiviteit. Hier vind je een handleiding hoe je met behulp van een studieactiviteit via uSis kunt inschrijven.
Transcript of cijferlijst nodig?
Vraag een transcript aan...
Vraag een transcript aan via het algemene formulier (te vinden onder de tegel 'Onderwijs').
Indien je geen geldige inschrijving meer hebt dan kan je een mail sturen naar: transcript@science.leidenuniv.nl
Alle informatie over het studentenportaal
Hier vind je alle informatie over MyStudyMap
Inschrijven en uitschrijven voor studieactiviteiten
Inschrijven en/of uitschrijven voor tentamens en hertentamens is verplicht. Je moet je in- en/of uitschrijven voor de sluitingsdatum van de studieactiviteit. Lees hieronder hoe je je kunt inschrijven en uitschrijven voor studieactiviteiten.
Sluitingsdatum
Je moet je in- of uitschrijven voor studieactiviteiten voor de sluitingsdatum van het tentamen. De sluitingsdatum is standaard 10 kalenderdagen voor de tentamendatum, maar er zijn uitzonderingen. De sluitingstijd voor in- en uitschrijven is 23.59 uur op de sluitingsdatum.
Inschrijven
Volg onderstaande stappen om je aan te melden voor vakken en tentamens:
- Meld je aan op uSis met je Brightspace account
- Klik op ‘Hoofdmenu’ en ga naar ‘Selfservice’
- Klik op ‘Studentencentrum’
- Klik op ‘Inschrijven’
- Schrijf je in voor de studieactiviteit op een van de volgende manieren:
Inschrijven met het nummer van de studieactiviteit
- Klik op ‘Inschrijven met het nummer van de studieactiviteit’.
- Vul in de kolom ‘uSis studieactiviteit’ het nummer van de studieactiviteit in zoals vermeld in de lijst met studieactiviteiten. Klik op ‘Doorgaan’.
- Selecteer het vak dat onderaan verschijnt en klik op ‘In winkelwagen’.
- Het vak is nu in de tab ‘Winkelwagen’ te vinden, bovenaan de pagina. In ‘Winkelwagen’ selecteer je het vak en klik je op ‘Inschrijven’.
- Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Let op! Enkel en alleen als de studieactiviteit in uSis in het Studentencentrum onder ‘Mijn studierooster’ verschijnt, is de inschrijving geldig en definitief.
Inschrijven door het zoeken van een studiedeel
- Klik op ‘Inschrijven door het zoeken van een studiedeel’.
- Selecteer het juiste studiejaar en klik op ‘Doorgaan’.
- Vul de velden in en klik op ‘Zoeken’.
- Onderaan verschijnen vakken die aan de zoekopdracht voldoen. Selecteer het vak waarvoor je je wilt aanmelden
- Selecteer het vak en let hierbij op de kolom ‘Nr studieactv.’ of bij de naam van het vak op het achtervoegsel ‘TEN’ of ‘HER’, waarin staat of het om een tentamen of herkansing gaat. Klik vervolgens op ‘in winkelwagen’.
- Het vak is nu in de tab ‘winkelwagen’ te vinden wat boven aan de pagina staat. In ‘winkelwagen’ selecteer je het vak en klik je op ‘inschrijven’.
- Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Let op! Enkel en alleen als de studieactiviteit in het uSis Studentencentrum onder ‘Mijn studierooster’ verschijnt, is je inschrijving geldig en definitief.
Uitschrijven
Om je uit te schrijven voor vakken en tentamens, volg je dezelfde procedure in uSis als voor het inschrijven zoals hierboven beschreven. Uiteraard selecteer je nu 'Uitschrijven' in plaats van 'Inschrijven'. Let op! Enkel en alleen als de studieactiviteit in het uSis Studentencentrum uit ‘Mijn studierooster’ verdwijnt, is je uitschrijving geldig en definitief.
Consequenties
Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je je tijdig inschrijft en/of uitschrijven voor studieactiviteiten. Niet in- of uitschrijven heeft consequenties. Als je je niet op tijd inschrijft, dan wordt je cijfer niet geregistreerd.
Problemen
Als je je niet via uSis in of uit kunt schrijven voor een studieactiviteit, neem dan voor de sluitingsdatum van het tentamen per email contact op met usis-fwn@science.leidenuniv.nl
Neem bij technische problemen in uSis per e-mail contact op met usis-fwn@science.leidenuniv.nl. Vermeld daarbij altijd de volgende gegevens: je studentnummer, je opleiding, het vak waar het om gaat, en een omschrijving van het probleem. Geef ook aan dat je verwijst naar de informatie op de uSis website.