Studieplan
Sommige opleidingen willen samen met jou je studievoortgang na je eerste studiejaar in de gaten houden aan de hand van een persoonlijk studieplan, dat je zelf opstelt.
Het invullen van een studieplan moet je stimuleren om je studie na het eerste jaar goed en doordacht te vervolgen. Als eerste- en tweedejaarsstudent maak je dan een studieplan voor respectievelijk je tweede en derde studiejaar.
Studieplanning en inschrijven
Als eerste- en tweedejaarsstudent maak je aan het einde van het academisch jaar een studieplan, zodat je goed voorbereid bent op het komend studiejaar. Vervolgens schrijf je je via MyStudyMap in voor onderwijs aan de hand van deze planning.
Waarom maak je een studieplan?
Met een studieplan bereid je je voor op het komend collegejaar, zodat je goed doordacht je volgend studiejaar doorloopt. Moet je bijvoorbeeld nog vakken uit een eerder jaar afronden, of zijn er andere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je planning (denk aan persoonlijke omstandigheden of topsport), dan biedt een studieplan duidelijk inzicht in de haalbaarheid van je planning.
Wanneer maak ik een studieplanning?
Medio juni wordt het onderwijs van het komende academisch jaar zichtbaar in MyStudyMap, je kunt dan aan de slag met je planning. Wacht met het maken van je studieplan totdat je resultaten binnen zijn, dan heb je goed overzicht over afgeronde onderdelen en onderdelen die je in een volgend jaar moet halen. Zijn onderdelen afgerond, maar is dit nog niet zichtbaar voor jou in uSis? Lees in de veelgestelde vragen wat je kunt doen.
Ben je eerstejaars en heb je minder dan 45 EC behaald? Wacht dan eerst op de uitslag over je Bindend Studieadvies, dat weet je uiterlijk 15 augustus. Mag je door met je studie, dan raden we je aan om je studieplan met de studieadviseur te bespreken. Maak hier online een afspraak.
Hoe maak ik een studieplan?
Gebruik het sjabloon uit het zijmenu, dat het jaarrooster bevat. Markeer in dit sjabloon welk onderwijs je wilt volgen. Het resultaat is je studieplanning: bestudeer het goed en beoordeel de haalbaarheid van je planning. Heb je hier nog vragen over? Bespreek deze met de studieadviseur.
Plan naast het onderwijs uit je huidige jaar niet meer dan 10 EC en rond eerst niet behaalde vakken uit een vorig studiejaar af.
Belangrijke momenten in je studie(planning)
In de eerste 10 weken van jaar 3 staat het keuzeonderwijs gepland. Bereid je hierop voor tijdens jaar twee, je kunt dit het beste doen vanaf de voorlichting die gegeven wordt in januari. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst komt alle algemene informatie aan bod, zoals de mogelijkheden, regels en procedures. Je kunt op verschillende plekken minoren volgen: binnen het LUMC, binnen de universiteit van Leiden, bij andere universiteiten in Nederland of in het buitenland.
Lees meer informatie over de minoren in de Brightspace module: BW > Keuzeruimte/Minoren.
Je sluit je bachelor af met het Student Research Project, dit is een bachelorstage van 16 weken. De voorwaarde om hieraan te mogen beginnen is dat je alle eerste én tweedejaars vakken behaald hebt. In juni krijg je voorlichting over het ‘SRP’, met aansluitend een stagemarkt. Zo kun je je alvast oriënteren!
Heb je interesse in het buitenland, dan zijn hiervoor mogelijkheden tijdens minor- en stageperiode. Je moet dan extra voorbereidingstijd plannen, want inschrijvingen bij buitenlandse universiteiten en het regelen van beurzen hebben vroegere deadlines (minimaal een half jaar voordat het onderwijs begint). Er is veel online te vinden over de verschillende buitenlandmogelijkheden, begin daar je voorbereiding. Ben je je daarna nog aan het oriënteren, en wil je in deze fase begeleiding? Maak een afspraak met de studieadviseur. Weet je wat je wil, maar heb je gerichte vragen over beurzen, visums, etc. maak dan een afspraak met de International Officer.
Na je bachelor kun je je aanmelden voor een vervolgopleiding: een master. Iedere master kent eigen toelatingseisen, dus weet je welke master jouw voorkeur heeft dan kun je dit meenemen in je studieplanning. Een specifieke minor kiezen kan bijvoorbeeld tactisch zijn om zo te voldoen aan de toelatingseisen, of je kunt rekening houden met een specifiek cijfergemiddelde of bachelorduur.
Inschrijven doe je via MyStudyMap
Plannen en inschrijven zijn als het ware twee stappen van hetzelfde proces. Het plannen is vooral bedoeld om te kijken welke vakken je wanneer wil volgen en of die in je rooster passen. Het is dus eigenlijk een voorfase van het inschrijven. Als je je planning hebt gemaakt, kun je je gaan inschrijven.
Schrijf je in voor onderwijs via MyStudyMap.
Inschrijven in jaar 2 en 3
Na het eerste jaar schrijf je jezelf in voor werkgroepen, blokken/lijnen en tentamens. Je doet dit via MyStudyMap, waar je je opties kunt selecteren. Kies daar ook aan welke werkgroep je wilt deelnemen.
Veelgestelde vragen over studieplanning en inschrijving
Kijk in uSis of de studiepunten worden weergegeven bij het vak. Staan er studiepunten? Dat betekent dat je het vak hebt afgerond.
Controleer eerst in uSis of jij alle onderdelen van het blok of de lijn hebt behaald. Als je nog een beoordeling mist terwijl je dit onderdeel wel hebt afgerond, adviseren wij je om contact op te nemen met de blok- of lijncoördinator. Mis je studiepunten doordat je niet aan alle voorwaarden van het blok of de lijn hebt voldaan? Kijk in het betreffende blokboek wat de consequenties hiervan zijn. In sommige gevallen moet je werkgroepen van een lijn/blok opnieuw volgen. Schrijf je daarvoor in via MyStudyMap.
Kom je na je check tot de conclusie dat je alle onderdelen hebt afgerond en wel studiepunten had moeten ontvangen? Meld dit aan ons en geef aan om welke blok/lijn dit gaat.
Ja, dat kan. We raden je aan om kritisch naar je planning te kijken met de volgende tips:
- Focus op één blok tegelijk
- Houd zoveel mogelijk de volgorde van het curriculum aan
Twijfel je over wat je het beste kunt doen? Maak een afspraak voor persoonlijk advies van de studieadviseur.
Neem je studieplanning nog eens onder de loep: welke voorbereidingen ga je treffen, volg ik tegelijkertijd ook ander onderwijs? Welke maatregelen kun je treffen om de herkansing zo goed mogelijk voor te bereiden?
Kom je er alleen niet uit? Maak een afspraak met een studieadviseur om je studieplanning te bespreken. Als je vragen hebt kun je altijd mailen.
Waarom kan ik de werkgroep van mijn voorkeur niet selecteren?
Dat betekent dat er geen plekken meer beschikbaar zijn in deze werkgroep. Schrijf je in voor een andere werkgroep.
Als je studievertraging hebt opgelopen door ziekte of familieomstandigheden kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, een beroep doen op de regeling Financiële Ondersteuning Studenten (FOS). Vertraging doordat je onderwijsprogramma is veranderd door de coronamaatregelen geeft geen compensatie vanuit de regeling FOS.