Mentor of tutor
Als onderdeel van het Leids studiesysteem wordt ervoor gezorgd dat je als eerstejaars bachelorstudent goed wordt opgevangen en begeleid. Deze begeleiding bestaat onder andere uit een tutoraat bij je faculteit of opleiding.
Tutorgroep
Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten.
Tutor
Je tutor is een docent die je gedurende het eerste studiejaar begeleidt bij het aanleren van belangrijke academische vaardigheden.
Mentor
Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.
Introductieprogramma
De invulling van het mentor en tutorsysteem verschilt per opleiding. Naast kennismaken met elkaar krijg je ook tips voor (online) studeren en over het studentenleven. Je mentor maakt je wegwijs in de universitaire voorzieningen, zoals de UB, en laat zien hoe onderwijstools als Brightspace werken. Daarnaast is er aandacht voor inclusiviteit en voor je mentale gezondheid. Ook aan bod komen studievaardigheden, loopbaanmogelijkheden en ondersteuning van studenten die vragen of problemen hebben.
Mentoren & tutoren
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofStudentmentor en docentcoach
Elke eerstejaars bachelorstudent Geneeskunde is ingedeeld in een mentorgroep van ongeveer 15 studenten die begeleid wordt door een hogerejaars studentmentor. Met je mentor en met de groep kom je regelmatig bij elkaar en bespreek je o.a. de studieomgeving, de studievoortgang, voortgangstoets en het Bindend Studieadvies. Tijdens de hele bachelor bestaat er een individueel begeleidingstraject door een docentcoach. Deze arts is je vaste begeleider van de werkgroepen Lijn Professionele Vaardigheden. In deze werkgroepen werk je aan je ontwikkeling als medisch expert, communicator en beroepsbeoefenaar (professioneel gedrag). Tweemaal per jaar heb je een individueel gesprek met je docentcoach.