Universiteit Leiden

nl en

Bindend Studieadvies (BSA)

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te gaan naar het volgende jaar van je studie. Bij sommige opleidingen moet je daarnaast aan een aanvullende eis voldoen.

Eisen voor BSA

Om een positief studieadvies te krijgen, moet je in het eerste jaar van je bacheloropleiding voldoende studiepunten halen.

  • Voltijdstudenten: 45 EC
  • Deeltijdstudenten: 30 EC

Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat je een bepaald vak moet hebben gehaald. Bekijk in de Onderwijs- en Examenregeling of er voor jouw opleiding aanvullende eisen gelden.

Hoe werkt het?

De examencommissie van jouw opleiding geeft het studieadvies. Je ontvangt het studieadvies op je uMailadres en onder het tabblad 'E-mail' van de Student Self Service in uSis.

Halverwege het collegejaar, uiterlijk 31 januari, krijg je een eerste advies wat nog niet bindend is. Als je niet op schema ligt, krijg je een waarschuwing van de examencommissie dat je studieprestaties zullen moeten verbeteren om een negatief bindend studieadvies in juni te voorkomen.

Als je studieresultaten in mei of juni nog niet voldoende zijn, ontvang je opnieuw een waarschuwing. Dit is nog niet bindend.

Aan het einde van het collegejaar, uiterlijk 15 augustus, ontvang je het bindend studieadvies.

Heb je je na 1 september ingeschreven en ben je dus later begonnen met het studiejaar? Dan kan de examencommissie het BSA uitstellen tot het einde van je tweede studiejaar.

Negatief studieadvies

Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, moet je stoppen met je opleiding en mag je je vier jaar lang niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden. Ben je het niet eens met het BSA? Dan kun je in beroep gaan.

Je kunt tot zes weken na bekendmaking van het bindend studieadvies hiertegen in beroep gaan. Vervolgens kan het tot 16 weken duren voordat je de uitspraak ontvangt. Tot die tijd kun je een herinschrijvingsverzoek indienen in Studielink en mag je colleges volgen en tentamens doen. Zolang je beroep loopt is je inschrijving echter niet definitief. Als uit de uitspraak blijkt dat je door mag gaan met je studie zal je inschrijving definitief worden gemaakt en worden eventuele cijfers en studiepunten alsnog toegekend.

Hoe ga je in beroep?

  1. Stel een beroepschrift op. Vermeld hierin:
    • je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer;
    • de datum waarop je het beroep verstuurt;
    • dat je in beroep gaat tegen het bindend studieadvies;
    • waarom het bindend studieadvies volgens jou onterecht is.
  2. Onderteken het beroepschrift en stuur het samen met een kopie van het BSA naar CBE@bb.leidenuniv.nl of via de post naar:

Universiteit Leiden
College van Beroep voor de Examens
Postbus 9500
2300 RA Leiden

Heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies gekregen? Dan mag je je nog steeds aanmelden bij een andere opleiding, ondanks dat je de aanmelddeadline hebt gemist. De opleiding kan wel als voorwaarde stellen dat je meedoet aan een studiekeuzecheck of matching.

Meld je zo snel mogelijk via Studielink aan bij de opleiding van je keuze. Hiervoor moet je eerst contact opnemen met de studentenadministratie van de betreffende instelling. Vraag daarbij ook na of je nog andere stappen moet nemen om aan eventuele aanvullende voorwaarden te voldoen.

Bijzondere situatie

Haal je te weinig studiepunten door een bijzondere situatie, zoals ziekte of een bestuursfunctie? Dan moet de examencommissie daar rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. Je moet hiervoor op tijd melding doen bij je studieadviseur en een hinderverklaring aanvragen. Is je studieadviseur nog niet op de hoogte van je bijzondere situatie? Bespreek het dan zo snel mogelijk.

Een hinderverklaring aanvragen

Je kunt de hinderverklaring aanvragen bij de commissie BSA van Student- en Onderwijszaken. Volg hiervoor de volgende stappen:

Vraag je arts, psycholoog of een andere deskundige om een verklaring. Bij persoonlijke- of familieomstandigheden kun je een studentendecaan vragen om een verklaring af te geven.

Kun je geen deskundigenverklaring van je arts krijgen?

Vraag je arts om een uitdraai van je patiëntendossier. Daar heb je altijd recht op.

Heb je al eerder een deskundigenverklaring ingeleverd bij Fenestra of de studentendecaan?

In dat geval is het meestal niet nodig om de deskundigenverklaring nogmaals bij je aanvraag toe te voegen. Mocht het toch nodig blijken nadat je je aanvraag hebt verstuurd, dan ontvang je hierover zo snel mogelijk bericht.

Je kunt de hinderverklaring via deze webpagina aanvragen vanaf 15 mei 2025.

De universiteit behandelt je aanvraag vertrouwelijk en volgens de privacywetgeving (AVG). De gegevens die je instuurt worden uitsluitend ingezien door de commissie BSA en haar secretariaat.

Doe het op tijd

Je aanvraag voor hinderverklaring moet uiterlijk 15 juli binnen zijn bij de commissie. Houd er rekening mee dat het tijd kost om een deskundigenverklaring te krijgen.

Ook als je een afspraak met een studentendecaan na 15 juli hebt,  zal dit gesprek mee worden genomen in de beoordeling van de BSA Commissie. Zorg er wel voor dat de aanvraag uiterlijk 15 juli ingediend is.

Wat er gebeurt na de aanvraag

  • De commissie BSA beoordeelt hoe en wanneer je bijzondere situatie je studieprestaties heeft beïnvloed;
  • De commissie BSA stuurt de hinderverklaring naar de examencommissie. Jij ontvangt hiervan een kopie per e-mail;
  • De examencommissie beoordeelt of je door mag gaan met je studie. Zij houdt hierbij rekening met je bijzondere situatie, maar kan alsnog concluderen dat je ondanks je bijzondere situatie beter had moeten presteren. Het is dus niet uitgesloten dat je toch moet stoppen met je studie;
  • In uitzonderlijke situaties kan de examencommissie besluiten om het bindend studieadvies een jaar uit te stellen, omdat zij vindt dat je prestaties op dat moment niet goed te beoordelen zijn;
  • Je ontvangt het besluit van de examencommissie uiterlijk 15 augustus via e-mail.

Vragen?

Bindend StudieAdvies

 

Het Leids studiesysteem wordt beschreven in het studentenstatuut. De kern van het studiesysteem is het studiebegeleidingsplan en het BSA. Het BSA wordt hier kort toegelicht.

De regeling Bindend Studieadvies (BSA) komt erop neer dat een minimumeis aan de studievoortgang van studenten wordt gesteld. De student moet aan het einde van het eerste jaar van inschrijving tenminste 45 ects hebben gehaald. 

Eerste jaar: minimaal twee adviezen

De student krijgt in het eerste jaar van de studie minimaal tweemaal een studieadvies. Gelet op de jaarindeling in blokken en met het oog op een zo optimaal mogelijke spreiding van de tentamens worden de adviezen als volgt uitgebracht:

  • in januari: alle eerstejaars krijgen uiterlijk 31/1 een eerste niet-bindend studieadvies.
  • in mei/juni: alleen als de studievoortgang onvoldoende is, krijgen studenten een extra tussentijds advies.
  • in augustus: alle eerstejaars krijgen uiterlijk 15 augustus een bindend eindadvies.

Gesprek studieadviseur

Als het eerste advies negatief is, wordt de student uitgenodigd voor een gesprek met de studieadviseur. Dat gesprek vindt plaats vóór 31 januari.

Studenten die in mei nog onvoldoende studiepunten hebben behaald en/of in januari een positief advies hebben gekregen, maar daarna niet genoeg punten hebben gehaald, krijgen een extra tussentijds advies in mei/juni. Deze studenten krijgen ook een uitnodiging om bij de studieadviseurs op gesprek te komen.

Bindend eindadvies

Het bindend eindadvies wordt uiterlijk 15 augustus uitgebracht. Dit eindadvies is bindend en als het een negatief advies is kan de examencommissie er een afwijzing aan verbinden. Dan mag de student de betreffende opleiding niet in Leiden vervolgen en zich er binnen vier jaar ook niet opnieuw voor inschrijven bij de Leidse universiteit. Het bindend eindadvies na het eerste jaar kan zijn:

  • Positief: indien de student 45 EC of meer heeft behaald.
  • Negatief: indien de student na het eerste jaar minder dan 45 ects heeft behaald. De student kan zich dan de komende vier jaar niet meer inschrijven voor dezelfde studie bij de Universiteit Leiden, tenzij er sprake is van erkende bijzondere omstandigheden, zie hieronder.
  • Negatief zonder afwijzing: als er persoonlijke omstandigheden zijn dan kan je mogelijk alsnog verder met de opleiding, zonder het BSA gehaald te hebben. Neem hiervoor contact op met jouw studieadviseur.
  • Uitgesteld BSA-advies: het kan zijn dat de opleiding na jouw eerste jaar nog onvoldoende kan beoordelen of jij de opleiding aankan. In dat geval kan er een uitgesteld BSA gegeven worden. Je moet dan uiterlijk aan het einde van jouw tweede jaar 45 EC aan eerstejaars vakken gehaald hebben.

Persoonlijke omstandigheden

De examencommissie kan een student met een negatief advies toch de opleiding laten vervolgen, als de student door persoonlijke omstandigheden niet aan de norm heeft kunnen voldoen. Onder persoonlijke omstandigheden worden verstaan: ziekte, handicap, bijzondere familieomstandigheden, zwangerschap en bepaalde bestuurswerkzaamheden.

De student is verplicht de persoonlijke omstandigheden bij de studieadviseur te melden zodra blijkt dat deze studievertraging veroorzaken. Vervolgens maakt de student met de studieadviseur een aangepaste studieplanning. De examencommissie kan uit het aangepaste programma een nieuwe norm afleiden. Als die wordt gehaald, kan de student de opleiding vervolgen. Dit kan echter alleen als namens het College van Bestuur van de Universiteit Leiden is vastgesteld dat daadwerkelijk sprake is van persoonlijke omstandigheden als bedoeld in de regeling Bindend Studieadvies (BSA), alsmede in welke periode en in welke mate de student door die omstandigheden hinder ondervond bij de studie. Dit laatste betekent dat de student een persoonlijke verklaring over de ernst, de duur en de aard van de omstandigheden samen met een verklaring van een deskundige (arts of psycholoog) moet opsturen, zie verder deze pagina. Dit moet zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval vóór 15 juli van het studiejaar.

Uitschrijven vóór 1 februari

Een student die in het eerste jaar van inschrijving vóór 1 februari bij de Studentadministratie in Plexus schriftelijk kenbaar maakt zich te willen uitschrijven en die vóór 1 maart daadwerkelijk is uitgeschreven krijgt in dat studiejaar verder geen studieadvies. Een nieuwe inschrijving van deze student voor de betreffende opleiding, wordt voor deze regeling beschouwd als zijn/haar eerste inschrijving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.