Universiteit Leiden

nl en

Bindend Studieadvies (BSA)

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te gaan naar het volgende jaar van je studie. Bij sommige opleidingen moet je daarnaast aan een aanvullende eis voldoen.

Eisen voor BSA

Om een positief studieadvies te krijgen, moet je in het eerste jaar van je bacheloropleiding voldoende studiepunten halen.

  • Voltijdstudenten: 45 EC
  • Deeltijdstudenten: 30 EC

Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat je een bepaald vak moet hebben gehaald. Bekijk in de Onderwijs- en Examenregeling of er voor jouw opleiding aanvullende eisen gelden.

Hoe werkt het?

De examencommissie van jouw opleiding geeft het studieadvies. Je ontvangt het studieadvies op je uMailadres en onder het tabblad 'E-mail' van de Student Self Service in uSis.

Halverwege het collegejaar, uiterlijk 31 januari, krijg je een eerste advies wat nog niet bindend is. Als je niet op schema ligt, krijg je een waarschuwing van de examencommissie dat je studieprestaties zullen moeten verbeteren om een negatief bindend studieadvies in juni te voorkomen.

Als je studieresultaten in mei of juni nog niet voldoende zijn, ontvang je opnieuw een waarschuwing. Dit is nog niet bindend.

Aan het einde van het collegejaar, uiterlijk 15 augustus, ontvang je het bindend studieadvies.

Heb je je na 1 september ingeschreven en ben je dus later begonnen met het studiejaar? Dan kan de examencommissie het BSA uitstellen tot het einde van je tweede studiejaar.

Negatief studieadvies

Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, moet je stoppen met je opleiding en mag je je vier jaar lang niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden. Ben je het niet eens met het BSA? Dan kun je in beroep gaan.

Je kunt tot zes weken na bekendmaking van het bindend studieadvies hiertegen in beroep gaan. Vervolgens kan het tot 16 weken duren voordat je de uitspraak ontvangt. Tot die tijd kun je een herinschrijvingsverzoek indienen in Studielink en mag je colleges volgen en tentamens doen. Zolang je beroep loopt is je inschrijving echter niet definitief. Als uit de uitspraak blijkt dat je door mag gaan met je studie zal je inschrijving definitief worden gemaakt en worden eventuele cijfers en studiepunten alsnog toegekend.

Hoe ga je in beroep?

  1. Stel een beroepschrift op. Vermeld hierin:
    • je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer;
    • de datum waarop je het beroep verstuurt;
    • dat je in beroep gaat tegen het bindend studieadvies;
    • waarom het bindend studieadvies volgens jou onterecht is.
  2. Onderteken het beroepschrift en stuur het samen met een kopie van het BSA naar CBE@bb.leidenuniv.nl of via de post naar:

Universiteit Leiden
College van Beroep voor de Examens
Postbus 9500
2300 RA Leiden

Heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies gekregen? Dan mag je je nog steeds aanmelden bij een andere opleiding, ondanks dat je de aanmelddeadline hebt gemist. De opleiding kan wel als voorwaarde stellen dat je meedoet aan een studiekeuzecheck of matching.

Meld je zo snel mogelijk via Studielink aan bij de opleiding van je keuze. Hiervoor moet je eerst contact opnemen met de studentenadministratie van de betreffende instelling. Vraag daarbij ook na of je nog andere stappen moet nemen om aan eventuele aanvullende voorwaarden te voldoen.

Bijzondere situatie

Haal je te weinig studiepunten door een bijzondere situatie, zoals ziekte of een bestuursfunctie? Dan moet de examencommissie daar rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. Je moet hiervoor op tijd melding doen bij je studieadviseur en een hinderverklaring aanvragen. Is je studieadviseur nog niet op de hoogte van je bijzondere situatie? Bespreek het dan zo snel mogelijk.

Een hinderverklaring aanvragen

Je kunt de hinderverklaring aanvragen bij de commissie BSA van Student- en Onderwijszaken. Volg hiervoor de volgende stappen:

Vraag je arts, psycholoog of een andere deskundige om een verklaring. Bij persoonlijke- of familieomstandigheden kun je een studentendecaan vragen om een verklaring af te geven.

Kun je geen deskundigenverklaring van je arts krijgen?

Vraag je arts om een uitdraai van je patiëntendossier. Daar heb je altijd recht op.

Heb je al eerder een deskundigenverklaring ingeleverd bij Fenestra of de studentendecaan?

In dat geval is het meestal niet nodig om de deskundigenverklaring nogmaals bij je aanvraag toe te voegen. Mocht het toch nodig blijken nadat je je aanvraag hebt verstuurd, dan ontvang je hierover zo snel mogelijk bericht.

Je kunt de hinderverklaring via deze webpagina aanvragen vanaf 15 mei 2025.

De universiteit behandelt je aanvraag vertrouwelijk en volgens de privacywetgeving (AVG). De gegevens die je instuurt worden uitsluitend ingezien door de commissie BSA en haar secretariaat.

Doe het op tijd

Je aanvraag voor hinderverklaring moet uiterlijk 15 juli binnen zijn bij de commissie. Houd er rekening mee dat het tijd kost om een deskundigenverklaring te krijgen.

Ook als je een afspraak met een studentendecaan na 15 juli hebt,  zal dit gesprek mee worden genomen in de beoordeling van de BSA Commissie. Zorg er wel voor dat de aanvraag uiterlijk 15 juli ingediend is.

Wat er gebeurt na de aanvraag

  • De commissie BSA beoordeelt hoe en wanneer je bijzondere situatie je studieprestaties heeft beïnvloed;
  • De commissie BSA stuurt de hinderverklaring naar de examencommissie. Jij ontvangt hiervan een kopie per e-mail;
  • De examencommissie beoordeelt of je door mag gaan met je studie. Zij houdt hierbij rekening met je bijzondere situatie, maar kan alsnog concluderen dat je ondanks je bijzondere situatie beter had moeten presteren. Het is dus niet uitgesloten dat je toch moet stoppen met je studie;
  • In uitzonderlijke situaties kan de examencommissie besluiten om het bindend studieadvies een jaar uit te stellen, omdat zij vindt dat je prestaties op dat moment niet goed te beoordelen zijn;
  • Je ontvangt het besluit van de examencommissie uiterlijk 15 augustus via e-mail.

Vragen?

Bindend Studieadvies Biomedische wetenschappen

Studenten die starten met een opleiding aan de Universiteit Leiden zijn onderhevig aan het Leids studiesysteem met Bindend Studieadvies (BSA). Bekijk de tekst van de regeling online.

In bachelor Biomedische Wetenschappen jaar 1 kun je in totaal 60 studiepunten behalen. Als je aan het eind van het studiejaar niet minstens 45 studiepunten hebt behaald (in uSis geregistreerd) dan krijg je een negatief BSA. Je bent zelf verantwoordelijk voor de correcte registratie van studieresultaten in uSis. Indien een studieresultaat niet correct geregistreerd staat, dien je tijdig aan de bel te trekken bij de Studentenadministratie

Een positief bindend studieadvies betekent dat je 45 of meer studiepunten hebt behaald in je eerste studiejaar en dat het aannemelijk is dat je je studie binnen drie tot vier jaar zult afronden.

Haal je minder dan 45 studiepunten dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit advies is bindend en houdt in dat je de studie Biomedische Wetenschappen niet mag voortzetten. Na een negatief BSA is het de eerstvolgende vier collegejaren wettelijk niet toegestaan om je opnieuw in te schrijven voor de opleiding Biomedische Wetenschappen in Leiden

Persoonlijke omstandigheden

Als je aan het eind van het studiejaar niet minstens 45 studiepunten hebt behaald (in uSis geregistreerd) dan krijg je een negatief BSA. Een uitzondering hierop kan worden gemaakt als studenten door persoonlijke omstandigheden gehinderd zijn geweest in hun studie en dit ook kunnen aantonen. De persoonlijke omstandigheden (PO) die de examencommissie meeweegt in haar besluitvorming bij het uitbrengen van een bindend studieadvies zijn:

  • Ziekte/handicap/leerstoornis
  • Bijzondere familieomstandigheden
  • Zwangerschap/bevalling
  • Bestuurswerkzaamheden

Als er tijdens je studie sprake is van omstandigheden die je hinderen in je studie, dan moet je die tijdig (dat wil zeggen binnen vier weken nadat de omstandigheden zich zijn gaan voordoen) melden bij de studieadviseur. Samen met de studieadviseur ga je na of en hoe studievertraging beperkt kan worden en stel je eventueel een aangepast studieplan op. Het is belangrijk dat je zorgt voor bewijsstukken van de hinderende omstandigheden.

De universiteit ondersteunt studenten die vertraging oplopen door persoonlijke omstandigheden, zowel op korte termijn (1. BSA, via Hinderverklaring) als op langere termijn (2. Financiele compensatie). 
1. Aanvragen zgn. hinderverklaring 
Als het risico bestaat dat het niet je lukt om aan de BSA-norm te voldoen, dan moet je actie ondernemen. Hoe eerder je in actie komt, hoe groter de kans dat de Examencommissie Biomedische Wetenschappen  jouw situatie nauwkeurig kan beoordelen en je op tijd (=in juli) duidelijkheid krijgt over de vraag of je de studie mag blijven volgen. Bekijk de aanvraag hinderverklaring voor de gang van zaken bij het aanvragen van een hinderverklaring. De deadline voor het aanvragen van deze verklaring is 15 juli a.s.

2.  Registreren studievertraging met oog op Financiele Ondersteuning Studenten
In sommige gevallen kunnen studenten die door bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen aan het einde van de bachelor voor de extra kosten die dit met zich meebrengt (collegegeld) compensatie krijgen uit het zgn. profileringsfonds ‘Financiele Ondersteuning Studenten. Informatie hierover is te vinden op de website van de Universiteit Leiden.  Belangrijk hierbij is dat jij zorgt dat je opgelopen studievertraging ieder jaar geregistreerd wordt bij de universiteit. Bekijk of je voldoet aan de voorwaarden en zo ja vult het registratieformulier in.

Gang van zaken besluit examencommissie

In juli vindt de BSA-bespreking van de examencommissie plaats. Hierin worden studenten die dreigen een negatief BSA te krijgen, maar die bekend zijn met hinderende persoonlijke omstandigheden en die in het bezit zijn van een zgn. hinderverklaring, besproken.

De studieadviseur is bij de bespreking  aanwezig. In deze bespreking kan de examencommissie besluiten om studenten, ondanks het feit dat ze niet het vereiste aantal studiepunten hebben behaald, toch toestemming te geven de studie te vervolgen indien hier gegronde redenen voor zijn.

Er zijn twee uitspraken mogelijk:
1. Persoonlijke omstandigheden (PO). Indien de examencommissie verwacht dat je met of ondanks de persoonlijke omstandigheden in uiterlijk 4 jaar je bachelordiploma kan behalen dan krijg je het advies ‘PO’. Ondanks dat je niet voldoet aan de BSA-grens (45EC) mag je door naar jaar 2.

2. Uitgesteld advies (UP). Indien de examencommissie op basis van je vooruitgang (aantal behaalde studiepunten) en je persoonlijke omstandigheden niet goed kan inschatten of  de studielast en studieniveau past bij je capaciteit, dus of je binnen 4 jaar je bachelordiploma kan behalen, dan stelt de examencommissie haar besluit nog even uit en krijg je een bepaalde tijd om alsnog te voldoen aan de BSA-eis (behalen 45EC).

Aan beide uitspraken verbindt de examencommissie de voorwaarde dat niet behaalde onderwijsonderdelen van het eerste studiejaar in zijn geheel opnieuw gevolgd moeten worden. Tegelijkertijd lopende onderwijsonderdelen van het tweede studiejaar mogen dan niet gevolgd worden.

Studenten die een negatief bindend studieadvies ontvangen kunnen hiertegen in beroep gaan. Een dergelijk beroep moet binnen 6 weken na dagtekening van het negatief bindend studieadvies worden ingediend. Informatie over beroep tegen een besluit van de examencommissie kan worden opgevraagd bij de studieadviseurs.

Datum Wat? Voor wie?
September  Informatie voor eerstejaars Alle studenten vallend onder het BSA
Januari  Mail examencommissie met voorlopig eerste advies (niet bindend) Alle studenten vallend onder het BSA
April  Voorlichting door examencommissie over de gang van zaken bij uitbrengen BSA in juli Alle studenten vallend onder het BSA
Juni  Mail examencommissie met voorlopig tweede advies (niet bindend) Alle studenten vallend onder het BSA
15 juli  Deadline aanvragen hinderverklaring Alle studenten vallend onder het BSA met persoonlijke omstandigheden
Juli  PO-bespreking examencommissie Studenten met persoonlijke omstandigheden die een negatief BSA dreigen te krijgen (studenten zijn hierbij niet aanwezig) 
Uiterlijk 15 augustus  Mail examencommissie met Bindend Studieadvies Alle studenten de vallend onder het BSA
Na 15 augustus  Info over beroepsmogelijkheid Studieadviseurs informeren studenten met negatief BSA over beroepsmogelijkheid

Belangrijke contactpersonen

Studieadviseurs Bachelor Bianca Hogers is altijd bereikbaar via de mail en online kun je een afspraak maken

Houd Brightspace in de gaten voor actuele informatie over de beschikbaarheid.  

Studentendecanen Universiteit Leiden

De bereikbaarheid van de studentendecanen vind je hier.

Je kunt online een afspraak maken.

Examencommissie Biomedische Wetenschappen

De Examencommissie Biomedische Wetenschappen is alleen per e-mail te bereiken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.