‘Gezond voedsel moet goedkoper worden, niet duurder’
Maak duurzaam en gezond voedsel toegankelijker. Dit betoogt hoogleraar Milieu en Duurzaamheid Jan Willem Erisman in een opiniestuk in Trouw. ‘Voedsel is veel te belangrijk om aan de wetten van de markt over te laten.’
Marktwerking met voedsel is schadelijk voor de samenleving en leidt tot grote risico’s voor de voedselproductie. Ook voor boeren is het productiegerichte model niet aantrekkelijk. ‘Als boeren meer geld kunnen verdienen met zonnepanelen dan stappen ze makkelijker over. Alle onduidelijkheid rondom stikstof, derogatie en steeds wisselend beleid naast torenhoge grondprijzen, maken landbouw onaantrekkelijk voor de boer en opvolgers’, schrijft Erisman met collega Frederike Praasterink in het opiniestuk.
Consistent beleid is nodig
Eerder deze maand verscheen in het FD een artikel met Erisman over de stikstofproblematiek. Daarin zegt de hoogleraar dat om stikstofuitstoot naar beneden te krijgen er consistent beleid nodig is. ‘Meten is het punt niet’, zegt Erisman. ‘Maar in de praktijk gaat het toch om beleidskeuzes. En die worden nu niet gemaakt.’
De vrijblijvendheid zit Nederland in de weg, meent Erisman. ‘We zouden wel kunnen laten zien dat we concrete stappen nemen. En dat doen we dus niet, doordat de maatregelen vrijwillig zijn, denk aan een vrijwillige uitkoopregeling.’
In het online magazine STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) geeft Erisman aan waarom en hoe het landbouwbeleid in ons land ingrijpend moet worden veranderd. Er is een consistent landbouwbeleid nodig waardoor er uiteindelijk een gezonde toekomst is die het milieu minimaal belast.
De artikelen op een rij:
Opinie: Maak gezond voedsel goedkoper in plaats van duurder (€)