Universiteit Leiden

nl en

Psychologie Mediapresentatie 2024

Ook in 2024 waren onze collega's van het Instituut Psychologie op verschillende manieren in de media zichtbaar. Bekijk hun mediaoptredens, van NRC tot de Podcastpsycholoog.

Ruthie Pliskin

‘Het echte gevaar voor religieuze en etnische minderheden komt van politici die bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsen en discriminerende praktijken afdwingen.’ (NRC)

Kevin Kloos

‘Naar mijn ervaring overschatten mensen eigen winkansen van een geldprijs in de loterij en onderschatten ze de kans dat het drie keer in het-zelfde dorp valt. De kans dat de prijs in jouw straat valt is 1 op 25.000 volgens de Loterij.’ (AD)

Ineke van der Ham

‘Mensen die hersenschade oplopen en daardoor niet meer in staat zijn om zich te oriënteren, worden daar bang van. Mensen die altijd al verdwalen, zijn juist helemaal niet bang om de weg kwijt te raken.’ (Quest)

David de Buisonjé

‘Het zou goed zijn als we meer aan preventie zouden doen. Mensen zijn meer gaan bewegen door beloningsprogramma's van zorgverzekeringen. En dat wordt minder als je die beloningen weghaalt.’ (NOS Journaal)

Marieke Bos & Anika Bexkens

In gesprek met de eindredacteuren over de vragen die zij van kinderen krijgen, en hoe zij hier mee om kunnen gaan. Hun belangrijkste advies? Neem de angsten van de kinderen serieus.

Bernet Elzinga

‘Bernet Elzinga kreeg ooit sceptische reacties op haar onderzoek naar stress en trauma in de jeugd. Nu krijgt ze de ‘Nobelprijs’ van de Nederlandse wetenschap: De Spinozaprijs.’ (Trouw)

Iliana Samara

‘Mannen die hun vrouwelijke date aantrekkelijk vinden, overschatten vaak hun kans op een vervolgafspraak. Dat komt doordat de eigen opwinding invloed heeft op de interpretatie van sociale informatie van de ander.’ (Sleutelstad)

Carolien Rieffe

‘Voor kinderen met een autismespectrumstoornis wil ik niet meer focussen op hoe we het kind kunnen laten passen in ons bestaande systeem, maar op hoe we een omgeving kunnen creëren waarin het kind volledig zichzelf kan zijn.’ (De Balie)

Andrea Evers

‘Als je op zoek bent naar onderzoek dat geneeskunde en psychologie combineert, is onderzoek naar placebo en nocebo ideaal. Je onderzoekt daarbij welke factoren, naast het geneesmiddel zelf, bijdragen aan de effectiviteit van een behandeling.’ (Vogelvlucht)

Michiel van Elk

‘Het gevoel dat iemand naar ons kijkt, kan verklaard worden vanuit de evolutionaire psychologie. Voor onze overleving was het beter om onterecht aan te nemen dat er iemand aanwezig was, dan om te negeren dat er mogelijk iemand is, zodat wij op ons hoede waren wanneer dit nodig was.’ (Alledaagse Vragen)

Sepideh Saadat

'Bij het opbouwen van je carrière is het belangrijk om altijd nieuwsgierig te blijven, niet terug te deinzen om je ideeën te delen, een open houding te houden en niet op te geven, ook al kom je misschien uitdagingen tegen.' (Leiden Psychology Podcast)

Daan Scheepers

‘Een progressieve mening gaat niet altijd hand in hand met een hoge impliciete
betrokkenheid bij gendergelijkheid. En vooral bij (progressieve) mannen blijkt er een kloof.’ (Trouw)

Lara Wierenga

‘Verschillen in ijverigheid tussen jongens en meisjes kunnen ontstaan door de sociale omgeving. Meisjes worden vaak sneller beloond voor hun ijverigheid dan jongens. Dit kan beïnvloeden hoe jongens en meisjes hun eigen inzet en prestaties waarderen’ (NPO Radio 1)

Mariska Kret

'Bonobo's en chimpansees zijn onze dichtstbijzijnde, nog levende, verwanten. Door een vergelijking te maken tussen mensen, bonobo's en chimpansees, kunnen we meer inzicht krijgen in ons eigen rationele en irrationele gedrag.’ (NPO Radio 1)

Eline Dekeyster

‘20% van alle energie die je eet, wordt gebruikt door je hersenen. Neurotransmitters, belangrijke moleculen in je hersenen, worden gemaakt vanuit je voeding. Daarom heeft de kwaliteit van het voedsel dat je eet, een enorm effect op de gezondheid van je hersenen.’ (Mare)

Pam ten Broeke

‘Eén manier om een ongewenste gewoonte te doorbreken is om de trigger te vermijden waardoor je het gedrag uitvoert. Als mensen verhuizen blijken een boel gewoontes er niet meer te zijn, omdat je veel contexten niet meer tegenkomt.’ (Nemo Kennislink)

Zusika Sjoerds & Sebo Uithol

Als het nacht is, is het donker buiten. Het is donker buiten, dus het is nacht.' Dit klinkt logisch, maar is logisch onjuist. We accepteren deze uitspraak vaak omdat hij intuïtief juist lijkt. Dit is een klassiek voorbeeld van een redeneerfout. (De Podcast Psycholoog: ‘Kritisch Denken’)

Lotte van Dillen

‘Het loont om bewust te consumeren. Als je iets doet waar je voldoening uit wilt halen, ga er dan ook helemaal voor.' (Trouw)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.