Bronstijd staat centraal in nieuwe tentoonstelling
Rond 2000 v.Chr. begon de Bronstijd in Nederland, een tijd van technologische en sociale doorbraken in heel Noordwest-Europa. In de tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) staat brons centraal, een legering van koper en tin, die leidde tot superieure werktuigen, sieraden en wapens en zo nieuwe handelsnetwerken en elites bevorderde.
Op de Veluwe belicht archeoloog Quentin Bourgeois de invloed van de vroege migratiegolven. Op zijn laptop toont hij een hoogtekaart van het gebied tussen Epe en Niersen. „Langs deze rechte lijn liggen ruim veertig grafheuvels. Over een lengte van zes kilometer! Het was in feite een processieroute langs de voorouders.”
Bijzonder is het Vorstengraf van Oss, het grootste graf in Nederland uit deze periode. Ook het Zwaard van Ommerschans is te zien: een ceremoniële vondst uit 1400 v.Chr., gemaakt in een werkplaats in Norfolk en symbolisch geofferd langs een handelsroute. Een bronsgietdemonstratie in Archeon laat de complexiteit van het vakmanschap zien; elk detail, van het maken van houten modellen tot polijsten, illustreert de verfijnde technieken van de Bronstijdmeesters.
Lees het volledige artikel op de website van de NRC. (€)