Universiteit Leiden

nl en

De complexe operatie van exploderende Hezbollah-piepers in Libanon en Syrië

De recente pieperaanval in Libanon en Syrië was een ingewikkelde operatie volgens Bas Rietjens, bijzonder hoogleraar intelligence in War and Conflict.

De operatie waarbij 12 doden en 3000 gewonden vielen in Libanon en Syrië kan worden gezien als een complexe operatie. Volgens Rietjens vraagt het 'heel veel planningscapaciteiten. Het vergt veel logistieke kennis en ervaring. Zeker om een plekje te bemachtigen binnen de logistieke lijnen om de piepers te manipuleren zonder dat Hezbollah dat doorheeft.' Een vergelijkbare actie heeft nog niet eerder plaatsgevonden en kan daardoor worden gezien als een unieke operatie waar ook andere inlichtingendiensten professionele bewondering voor zullen hebben.

Door deze operatie is er angst in alle lagen van Hezbollah geslopen. Rietjens vertelt dat de portofoons juist 'werden gebruikt om niet meer te hoeven communiceren met telefoons omdat ze bang waren daardoor door Israël te worden geïdentificeerd en gelokaliseerd.' Hierdoor is er ontwrichting binnen de organisatie van Hezbollah ontstaan en is er 'een hele grote slag toegebracht'.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.