Universiteit Leiden

nl en

Geen telefoons meer tijdens kabinetsoverleggen: komt deze maatregel niet te laat?

Minister Schoof heeft recent een verbod ingesteld op mobieltjes tijdens kabinetsoverleggen. Had een maatregel zoals deze niet veel eerder ingesteld moeten worden? Willemijn Aerdts,expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vertelt hierover bij RTL Nieuws.

Het verbod dat minister Schoof heeft ingesteld, heeft als doel de preventie van eventuele spionage. 'Als een telefoon gehackt is, kan je vrij gemakkelijk een gesprek in de ministerraad afluisteren,' legt Willemijn Aerdts uit. Volgens haar is het een simpelere manier van afluisteren in vergelijking met bijvoorbeeld het gebruik van microfoons; deze zouden namelijk eerst geplaatst moeten worden.

Dat juist Schoof met deze maatregel komt, is vrij logisch volgens Aerdts. Als oud-directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is hij bekend met deze manier van afluisteren. Aerdts vertelt: 'Hij heeft een groter veiligheidsbewustzijn vanwege deze achtergrond. Daarnaast heeft de overheid een voorbeeldfunctie op het gebied van veiligheid.' Het mobieltjesverbod is verder geen nieuwe maatregel; het geldt al langer bij bijvoorbeeld de AIVD en bij veiligheidsdiensten in het buitenland.

Lees het hele artikel op de website van RTL Nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.