
Podcast: hoe sluit je aan bij jongeren met autisme?
Hoogleraar orthopedagogiek Maretha de Jonge gaat in de nieuwe NVO Storytellers Podcast in gesprek met collega's over de vraag: hoe bereik je als ouder of docent kinderen en jongeren met autisme? En wat hebben zij nodig om tot leren te komen?
NVO Storytellers: aansluiten bij kinderen met autisme
Ter gelegenheid van de Nationale Autismeweek 2025 bespreekt Maretha de Jonge met orthopedagoog-generalist Gerhard van Cappellen en orthopedagoog Rijan Braal-Schimmel wat kinderen en jongeren met autisme nodig hebben om te leren en welke rol ouders en school hierin spelen.
Beluister de podcast-aflevering op Spotify ››

Maretha de Jonge is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen. Haar onderzoek richt zich op gedrag en cognitie van kinderen/jongeren met autisme of selectief mutisme. Zij ontwikkelde bovendien de gedragstherapeutische interventie Spreekt voor zich voor jonge kinderen met selectief mutisme.
In NRC legt Maretha de Jonge uit wat je kunt doen tegen gemene fantasievriendjes
Maretha de Jonge geeft advies aan een moeder met een dochter van 4 die gemene fanasievriendjes heeft: 'Met nare fantasievriendjes kunt u uw dochter helpen zoals u dat ook in echte situaties zou doen. "Laten we vertellen dat ze mogen komen spelen, maar alleen als ze aardige dingen zeggen. Pesten mag niet." Ik zou dat niet namens uw dochter doen, maar samen met haar.'
Lees het hele artikel op NRC.nl ›› (30 jan 2023)
"De meerwaarde van live contact moet niet onderschat worden"
Het afgelopen jaar stond - wederom - in het teken van COVID. Flexibiliteit en snelheid in opleiden en ontwikkelen waren harder nodig dan ooit. Zien we dit in 2022 ook terug? En welke trends kunnen we nog meer verwachten in het nieuwe jaar? Vier experts - waaronder hoogleraar orthopedagogiek Maretha de Jonge - vertellen wat zij denken dat ons in 2022 te wachten staat en blikken voorzichtig vooruit naar 2030.
Lees het volledige artikel op bsl.nl (2022)
Maretha de Jonge over verlegenheid bij kinderen in Trouw
Wanneer wordt verlegenheid zorgelijk? 'De belangrijkste vraag daarbij is: in hoeverre wordt het functioneren van de meisjes belemmerd?” zegt Maretha de Jonge, hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. 'Speelt dit uitsluitend bij grote familiebijeenkomsten, of ook in andere settings? Verlegenheid is iets heel menselijks. Kinderen worden zich steeds bewuster van wat anderen vinden. Daardoor laat je je beïnvloeden, dat is op zich niet slecht.'
Lees het antwoord van op de vraag: 'Wat kun je doen als kinderen steeds verlegener worden?' in Trouw (12-06-2019)