Speurtocht naar nieuwe materialen
Zoeken naar materialen met eigenschappen die in de natuur niet voorkomen. Daar gaat de oratie van hoogleraar Sense Jan van der Molen over. Hij vertelt in het Leidsch Dagblad en op BNR Nieuwsradio over hoe hij ‘sjoelt met elektronen’ om zulke materialen te bestuderen.
Na jaren wachten door de coronapandemie kon Van der Molen eindelijk de oratie van zijn hoogleraarschap uit 2018 houden. Op het hoge spreekgestoelte in het Academiegebouw vertelt hij over zijn onderzoek naar opmerkelijke materialen. Een voorbeeld is het materiaal grafeen. Dat is hetzelfde als grafiet in een potlood, maar dan in een laagje van één atoom dik. ‘Dat geeft een aantal heel bijzondere eigenschappen aan de elektrische geleiding van het materiaal’, aldus Van der Molen bij BNR Nieuwsradio.
Sjoelen met elektronen
In zijn huidige onderzoek kijkt hij naar de eigenschappen als je verschillende laagjes materialen combineert. Een elektronenmicroscoop schiet daarvoor elektronen af op het materiaal. Vervolgens zien onderzoekers of die elektronen terugkomen of niet. Ze kunnen namelijk ook blijven zitten in lege plekken in het materiaal, net als bij de spleten van een sjoelbak. Op die manier brengt de groep van Van der Molen een materiaal in kaart. Deze techniek is uniek in Leiden en kan uiteindelijk leiden tot ‘designer materials’ met nieuwe eigenschappen. Nuttig voor bijvoorbeeld zonnecellen of computerchips.
Meer weten?
Lees dan het artikel in het Leidsch Dagblad (€) of luister naar het radiointerview van BNR Nieuwsradio.