Universiteit Leiden

nl en

Podcast: Training ouders van angstige peuters

In deze aflevering praten we met Leonie Vreeke en Nina Komrij over het onderzoeksproject Cool Little Kids. CLK onderzoekt de effectiviteit van het trainen van ouders van angstige peuters om te voorkomen dat hun kinderen op latere leeftijd angst ontwikkelen. Wil je meer weten over hun onderzoek en ontdekken waarom het belangrijk is om angstig gedrag te herkennen en ouders handvatten te bieden? Luister dan naar aflevering 7 van de Leiden Psychologie Podcast!

Leiden Psychology Podcast
 

Deze podcastserie is een speciaal project binnen de afdeling Psychologie van Universiteit Leiden. Het biedt een platform voor mensen om onderwerpen binnen het vakgebied van de psychologie te bespreken vanuit verschillende perspectieven; het perspectief van studenten, van universiteitsmedewerkers, alumni, en verschillende onderzoekers. Luister naar Leonie Vreeke en Nina Komrij over hun onderzoek naar het trainen van ouders van angstige peuters in de laatste aflevering.

Maak kennis met de onderzoekers

Leonie Vreeke is projectleider op het onderzoeksproject en werkzaam als Universitair Docent aan de Universiteit Leiden. Ze doet al jaren onderzoek naar verlegen, teruggetrokken gedrag bij peuters en kleuters en de relatie met angst problemen. In haar promotie onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft ze een vragenlijst onderzocht om dit verlegen, teruggetrokken gedrag goed te meten, en heeft ze gekeken naar de invloed van ouderlijke angst en opvoedgedrag op dit gedrag. 

Nina Komrij is uitvoerend onderzoeker op het onderzoeksproject en werkzaam als promovenda (AIO) aan de Universiteit Leiden. Ze is in 2020 afgestudeerd in 'Gezondheidswetenschappen' aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hier heeft ze zich gespecialiseerd in gezondheidsbevordering en de preventie van gezondheidsproblemen onder de jeugd.

Cool Little Kids

Cool Little Kids is een onderzoeksproject dat zich richt op het evalueren van de (kosten)effectiviteit van de Cool Little Kids interventie (ontwikkeld in Australië) in het verminderen van de ernst van angstproblemen bij kinderen van 2 - 6 jaar in Nederland. Dit korte opvoedingsprogramma geeft psycho-educatie aan ouders over de aard en ontwikkeling van, en risico's voor angststoornissen. Ouders krijgen ook praktische hulpmiddelen aangereikt om de angst van hun kind te verminderen door middel van geleidelijke blootstelling, contingentiemanagement, vermindering van overbeschermend gedrag, en het omgaan met hun eigen angsten en zorgen. Daarnaast onderzoeken ze ook de mediërende rol van ouderlijke angst en overbeschermend opvoeden op de uitkomsten van de interventie en onderzoeken ze de integriteit van de behandeling en de tevredenheid van de ouders.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.