Universiteit Leiden

nl en

Hanneke Hulst bij radio Sleutelstad over Breinfestival 'Over de kop'

Wat gebeurt er in onze hersenen als wij alledaagse activiteiten als slapen, eten en navigeren uitvoeren? Tijdens het Breinfestival 'Over de kop' op 12 juni, georganiseerd door Hanneke Hulst, onderzoeken hersenonderzoekers activiteiten waarbij onze hersenen bewust of onbewust een rol spelen. Bij radio Sleutelstad vertelt Hulst over het evenement.

Radio Sleutelstad

Op 12 juni van 19:15 tot 22:15 vindt het breinfestival 'Over de kop' plaatst, dat georganiseerd wordt door Hanneke Hulst. Ze was te gast bij radio Sleutelstad om over het festival te vertellen. Ze benadrukt dat het belangrijk is om als wetenschapper onderwerpen te vertalen voor iedereen die het wel interessant vindt, maar niet gespecialiseerd is: 'Als wetenschapper is het goed om te horen wat er speelt bij mensen en hoe zij denken over bepaalde dingen. Het is ook echt de bedoeling dat het festival een dialoog wordt waarbij wij informatie zenden, maar ook zeker ontvangen.' Breinfestival Over de Kop over het belang van onze hersenen (6 mei 2023).

 

New Scientist/ AD

In deze rubriek Eureka vertellen wetenschappers hoe ze tot dat ene inzicht zijn gekomen dat het verloop van hun carrière heeft bepaald. 'Ik heb zelf ervaren hoe goed verandering is. Voor het scherp stellen van je eigen perspectief en de manier waarop je met problemen omgaat', vertelt Hanneke Hulst over de overstap van het haar baan bij MS-centrum Amsterdam (VUmc) naar de Universiteit Leiden.
‘Wisseling van omgeving is niet alleen nodig, maar ook heel inspirerend’ (8 oktober 2022). 

De Volkskrant - Onverwachte ontdekkingen

Van Hulst onderzocht tussen 2016 en 2020 een training om de aandacht te verbeteren, zodat MS-patiënten hopelijk langer kunnen meedoen in de samenleving. Lees meer over het eerst teleurstellende en daarna fascinerende MS-onderzoek. 
‘Uiteindelijk bleek dat de training sommige MS-patiënten tóch hielp’ (23 september 2022).

De interesse van Hanneke Hulst reikt van fundamenteel tot toegepast onderzoek van cognitieve stoornissen bij mensen met de hersenziekte multiple sclerose (MS). Daarover vertelt ze in diverse media.  Ze schrijft populair wetenschappelijke columns voor o.a. www.msweb.nl en de MS Vereniging Nederland. Hulst is algemeen manager van stichting Brein in Beeld die zich inzet om (neuro)wetenschappelijke kennis naar het publiek te vertalen. 

Erkennen & Waarderen

Hanneke Hulst is (bestuurs)lid van De Jonge Akademie (KNAW) waar zij zich onder andere inzet voor het nieuwe Erkennen & Waarderen.

Science Guide

Ook specialisten moeten aan een breder palet aan criteria voldoen, volgens Marcel Levi (NWO) en Hanneke Hulst (Universiteit Leiden). Onderzoekers zijn echter niet altijd alleskunners, waarschuwt Raymond Poot (Erasmus MC). Lees op Science Guide het verslag van de afsluitende paneldiscussie van het Recognition & Reward Festival, geopend door Robert Dijkgraaf als nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'Als je heel goed geld kunt binnenhalen, maar je zorgt niet goed voor je mensen, dan hoor je niet thuis in de academische wereld', vindt Hanneke Hulst, lid van de landelijke regiegroep Erkennen & Waarderen. 'We hebben meer verantwoordelijkheden dan alleen het binnenhalen van beurzen.' 
'Wie niet goed voor mensen zorgt, hoort niet in de academie thuis'

Podcast Brein in Beeld

Wat gebeurt er precies in de hersenen tijdens de ziekte MS, en kijken we er wel op de goede manier naar? Neurowetenschappers Jeroen Geurts en Hanneke Hulst nemen de luisteraar mee in de wereld van de ziekte multiple sclerose, waar zij een groot deel van hun wetenschappelijke carrière aan wijden. Beluister alle ins en outs van de ziekte MS in de podcast 'Over de Kop' van Stichting Brein in Beeld.
Een inkijk in het onderzoek naar multiple sclerose

MS Vereniging Nederland

Het belang van de relatie tussen cognitieve en psychosociale problemen bij mensen met MS (15 december)

Themalezing cognitie en psychosociale problemen door Hanneke Hulst

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.