Wouter Jong bij Crisiscommunicatie De Podcast over crisismanagement
Wouter Jong, docent bij ISGA, was onlangs te horen in Crisiscommunicatie De Postcast en sprak daar over zijn vakgebied.
In de podcast wordt ingegaan op de verschillende specialismen zoals bijvoorbeeld risicocommunicatie of reputatiemanagement. Volgens Jong is er veel overlap tussen de specialismen, omdat er bijvoorbeeld dezelfde methodes worden gebruikt. Toch is Jong van mening dat crisiscommunicatie ook verschilt van de rest. Jong: ‘Ik denk dat wat crisiscommunicatie met name onderscheidend maakt is toch het onverwacht aspect ervan. Van het ene op het andere moment zit je ineens in een heel andere film.’ Volgens Jong krijg je soms te maken met stakeholders die je in eerste instantie niet meteen verwachtte. Hij stelt dat je je hierop kunt voorbereiden door te kijken naar andere crises.
Geen toverstaf
In de podcast wordt ook gesproken over communicatie als instrument. Volgens Jong is het een heel krachtig instrument, maar kun je er niet alles mee oplossen. Jong: ‘Op een gegeven moment kun je je ook voorstellen dat de rek eruit is. Het is geen toverstafje wat alle problemen oplost.' Jong vindt dan ook dat je vanuit de communicatie moet meedenken met crisisteams. Op deze manier kan er duidelijk gemaakt worden wat er wordt gedaan en wat er wordt voorgesteld. Jong: ‘Maar uiteindelijk, als er slechte maatregelen worden afgekondigd, praat je dat met goede communicatie ook niet meer recht. Het besluit en de communicatie moeten consistent met elkaar zijn.’
Beluister hier de hele podcast
Wouter Jong (1972) promoveerde in 2019 aan de Universiteit van Tilburg op leiderschap van burgemeesters tijdens crises. Hij is adviseur op het gebied van crisisbeheersing en crisis communicatie. Namens VNG International is hij betrokken bij rampenbestrijdingsprojecten op Sint Maarten en in het Midden-Oosten. Sinds 2018 geeft hij het vak Crisis Communication bij het Institute of Security and Global Affairs aan de Universiteit Leiden.