Universiteit Leiden

nl en

Voorbereiden

Toestemming vragen

Begin niet met je aanmelding of andere voorbereidingen voordat je je plannen hebt besproken met je opleiding en zo nodig toestemming hebt gekregen. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Vakken laten goedkeuren

Wil je de studiepunten die je in het buitenland haalt, laten meetellen voor je studie in Leiden? Dan moet je je vakken vooraf laten goedkeuren. In de meeste gevallen doet de examencommissie dat. Bij sommige faculteiten moet je daarvoor bij de buitenlandcoördinator zijn. Vraag je studieadviseur hoe je dit aanpakt.

Verplicht aantal studiepunten

Moet je verplicht een bepaald aantal studiepunten halen tijdens je verblijf in het buitenland? Bekijk dan goed hoeveel vakken je aan de gastuniversiteit moet volgen om dat aantal te behalen.

Begin op tijd

Regel de goedkeuring op tijd. Alleen als je vakken zijn goedgekeurd voor je eraan begint, weet je zeker dat de studiepunten meetellen. Houd er rekening mee dat het wat tijd kan kosten om goedkeuring te krijgen; regel dit dus zo vroeg mogelijk. Bekijk op het tabblad van je faculteit of opleiding welke procedures er voor jou gelden.

Aanmelden

Als je zelfstandig naar het buitenland gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor je aanmelding bij de buitenlandse universiteit. De Universiteit Leiden ondersteunt of adviseert je daarbij niet. Informeer bij je gastuniversiteit hoe en wanneer je je kunt aanmelden.

Registratie in Study Abroad-portaal

Registreer je studieactiviteit in het Study Abroad-portaal. Zo zorg je ervoor dat de Universiteit Leiden kan nagaan of je bestemming veilig is en contact met je kan opnemen in noodsituaties. Het is daarom erg belangrijk dat je dit direct doet nadat je je plannen hebt besproken met je opleiding en zo nodig toestemming hebt gekregen. Als je voor je studieactiviteit studiepunten krijgt of via de Universiteit Leiden een beurs ontvangt, is registratie in het portaal verplicht. 

Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor instructies.

Visum

  • Ga na of je een visum nodig hebt. Meestal kan je gastuniversiteit je hierover informeren. Anders kun je het navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
  • Je kunt pas een visum aanvragen nadat je bent toegelaten tot de buitenlandse universiteit.
  • Koop je vliegticket pas nadat je je visum hebt gekregen, of zorg ervoor dat je je reis kunt uitstellen of annuleren.

Woonruimte

Informeer bij de gastuniversiteit of je ondersteuning kunt krijgen bij het zoeken naar een woonruimte. Vergeet niet om je contactgegevens in te voeren in het Study Abroad-portaal zodra je weet waar je zult verblijven, en werk ze bij als dit verandert tijdens je verblijf in het buitenland. Je ontvangt kort voor je vertrek een e-mail met instructies hierover.

Onderhuur

Op HousingAnywhere vind je kamers in onderhuur. Je kunt hier ook je eigen kamer in Nederland onderverhuren. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan je verhuurder.

Taal

  • Ga na aan welke taaleisen je moet voldoen. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen, zoals IELTS of TOEFL.
  • Twijfel je of je de taal voldoende beheerst? Bij het Academisch Talencentrum kun je een online toets doen om je niveau te bepalen.
  • Een goede manier om de taal (beter) te leren, is eerder naar je bestemming gaan en ter plekke een taalcursus volgen. Je kunt ook een taalcursus volgen bij het Academisch Talencentrum.

Verzekering

  • Ga na of je zorgverzekering ziektekosten tijdens je buitenlandverblijf dekt, en breid je verzekering zo nodig uit. In sommige landen ben je verplicht om een verzekering in het land zelf af te sluiten.
  • Denk ook aan een reis- en annuleringsverzekering, voor o.a. je bagage, extra zorgkosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.
  • Heeft je verzekeraar een telefoonnummer voor noodgevallen? Sla het op in je telefoon.

Gezondheid en veiligheid

Lees de pagina Gezondheid en veiligheid goed door en neem zo nodig actie voor je vertrekt.

Internationale student?

Als je een internationale student bent, moet je het volgende regelen voor je kunt vertrekken:

  • Informeer bij de gemeente waar je woont of je je moet uitschrijven.
  • Vraag bij het Visum Team na wat je verblijf in het buitenland betekent voor je verblijfsvergunning.
  • Vraag bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming na welke visumregels voor jou gelden. De regels voor internationale studenten kunnen anders zijn dan de regels voor Nederlandse studenten.

Internationale kortingskaart

Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.