Universiteit Leiden

nl en

Wat en waarom?

Geen spreekuren Plexus en Wijnhaven

Vanaf December tot en met Februari 2025 zijn er geen open spreekuren in Plexus en Wijnhaven. Ons buitenlandcoördinatoren (universiteitsbreed) zijn druk met de aanmeldingen en selectie te verwerken voor de exchange ronde 2025-2026.

De kenmerken van uitwisseling

  • Je meldt je aan via de Universiteit Leiden. Je moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.
  • De plaatsen zijn beperkt; je kunt dus niet gegarandeerd op uitwisseling gaan. De Universiteit Leiden selecteert studenten door middel van een loting.
  • Je blijft ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden dus je hoeft geen collegegeld te betalen aan de gastuniversiteit.
  • Je kunt de studiepunten die je haalt mee laten tellen voor je studie. Daarvoor heb je wel toestemming van de examencommissie nodig.

Twee soorten uitwisseling

Er zijn twee soorten uitwisselingsprogramma’s:
1.    Universiteitsbreed
2.    Via faculteit of opleiding

Kenmerken universiteitsbrede uitwisseling

  • In principe voor studenten van alle opleidingen. Er kunnen beperkingen gelden. 
  • Ook open voor masterstudenten, hoewel er meestal beperkingen gelden aan zowel de Universiteit Leiden als de partneruniversiteit. 
  • Je kunt bij de gastuniversiteit over het algemeen vakken volgen bij alle faculteiten en opleidingen.
  • Alle bestemmingen zijn buiten Europa.
  • Je kan alleen voor 1 semester op uitwisseling gaan vanwege het beperkte aantal plaatsen bij partneruniversiteiten. Studenten die via hun studieprogramma verplicht een jaar naar buitenland moeten, zijn hiervan uitgezonderd.
  • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinatoren voor universiteitsbrede uitwisseling. Voor vragen kun je bij hen terecht.

Kenmerken uitwisseling via faculteit of opleiding

  • Alleen voor studenten van een bepaalde faculteit of opleiding.
  • Je kunt bij de gastuniversiteit alleen vakken volgen bij specifieke faculteiten of opleidingen.
  • Bestemmingen binnen Europa (Erasmus+) en buiten Europa.
  • Het programma wordt georganiseerd door de buitenlandcoördinator van de faculteit of opleiding. Met vragen kun je bij hen terecht.
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel
Uitwisseling in Zuid-Korea. Foto: Anna Hommel

Meer informatie is beschikbaar op de Engelstalige pagina.

Studieverblijf Sint-Petersburg

Taal en cultuur

In het eerste jaar van het bachelorprogramma maak je intensief kennis met het Russisch in de vorm van grammatica- en taalvaardigheidscolleges. Maar een taal leer je eigenlijk pas écht door je een tijdlang onder te dompelen in de taal en de cultuur die daarbij hoort.

Vandaar dat voor bachelorstudenten in hun tweede jaar een verblijf van drie maanden - oftewel één semester - in Sint-Petersburg vast onderdeel is van het onderwijsprogramma. Hierdoor krijg je het Russisch niet alleen sneller onder de knie, ook is het een prima mogelijkheid om een netwerk op te zetten waar je de rest van je studie nog veel plezier van zult heben.

Taalvaardigheid

Van februari tot april volg je zo'n twintig uur per week college bij hetNederlands Instituut in Sint-Petersburg. Deze werkcolleges worden gedeeltelijk verzorgd door Russische neerlandici. Aan de orde komen onderwerpen als mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, leesvaardigheid, uitspraak en grammatica. De studielast van deze vakken bedraagt 15 ECTS.

Bijvakken

Bovendien kun je in Sint-Petersburg ook een aantal bijvakken van 5 ECTS volgen, die gewoon meetellen bij je studieresultaten. Deze bijvakken worden gecoördineerd door hetNederlands Instituut in Sint-Petersburg, - een vertrouwd aanspreekpunt voor Nederlanders in de stad - en worden gegeven door gerenommeerde Russische docenten. Afhankelijk van het vak en de docent worden deze colleges in het Russisch of in het Engels gegeven. Voorbeelden van bijvakken uit het verleden:

  • De geschiedenis van de Russische beeldende kunst van de 11e tot de 20e eeuw
  • Buitenlandse politiek van de Sovjet-Unie en het huidige Rusland
  • Russian and Soviet Silent Cinema

Financiën

Drie maanden Sint-Petersburg zijn natuurlijk niet goedkoop. Maar omdat de opleiding Russische studies en de Faculteit der Geesteswetenschappen het erg belangrijk vinden dat studenten een tijdlang in het buitenland studeren, streven we ernaar dat je met het hele verblijf in Sint-Petersburg niet duurder uit bent dan je in Nederland geweest zou zijn. Daarnaast kom je wellicht in aanmerking voor een Beurs Duurzame Geesteswetenschappen.

Meer informatie

In het eerste semester van het tweede jaar krijg je alle praktische informatie over het verblijf in Rusland en over alle extra studiemogelijkheden. Voor die tijd kun je met je vragen terecht bij de studiecoördinator, drs. Titia Bouma.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.