Waarheen?
De Universiteit Leiden heeft uitwisselingsprogramma’s bij universiteiten over de hele wereld. Je kunt dus kiezen uit veel bestemmingen.
Ga na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn
Voor je gaat zoeken naar een geschikte bestemming, is het belangrijk dat je weet uit welk soort uitwisselingsprogramma’s je kunt kiezen. Bekijk hiervoor het tabblad van je faculteit of opleiding. Er zijn bijvoorbeeld universiteitsbrede en facultaire uitwisselingsprogramma’s, en speciale uitwisselingsprogramma’s waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.
Vind je bestemming
Op de wereldkaart kun je filteren op type uitwisseling, faculteit, niveau, taal, en meer. Heb je een interessante bestemming gevonden? Bekijk dan goed alle informatie. Let vooral op de volgende onderdelen:
- Intended for students from: Is deze bestemming echt toegankelijk voor studenten van jouw opleiding?
- Important considerations: zijn er andere belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals taalvereisten of semesterdata? Is dit een populaire bestemming, waarbij de kans klein is dat je wordt geplaatst?
Via ISEP naar het buitenland
Naast de reguliere uitwisselingsbestemmingen kun je ook op uitwisseling gaan via ISEP, een non-profit partnerorganisatie. Selecteer op de wereldkaart Exchange Programme: university-wide exchange, en vervolgens ISEP, voor meer informatie. Let op: hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.
Vind je bestemming op de wereldkaart!
WereldkaartNegatief reisadvies? Check je bestemming
Je kunt niet op uitwisseling naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Check hier of je bestemming veilig is. In de kaart van het land staat een kleurcode. Als je bestemming code rood of oranje heeft, mag je er niet naartoe. Bekijk de pagina Gezondheid en veiligheid voor meer informatie.
Verder oriënteren
Verslagen van studenten
In het verslagenarchief (student reports database) vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.
International Experience Week
Het jaarlijkse International Experience Week is hét startpunt van je buitenlandavontuur. Je kunt je verdiepen in het land waar jij graag wilt studeren, in gesprek gaan met studenten naar het buitenland zijn geweest, infosessies van je faculteit bezoeken en meer.
Via faculteit of opleiding
Bekijk de tabbladen van je faculteit of opleiding voor meer informatie over bestemmingen waar je via je faculteit of opleiding naartoe kan.
Tips bij het kiezen van je bestemming
Wees flexibel
De plaatsen in de uitwisselingsprogramma’s zijn beperkt. Dat betekent dat je niet gegarandeerd naar de bestemming van je voorkeur kunt gaan. Bedenk dat een verblijf in het buitenland op heel veel plaatsen een fantastische ervaring kan zijn. We raden je aan om veel opties open te houden door niet teveel strikte eisen te stellen.
Waar moet je op letten?
- De vakken die je wilt volgen: zijn ze voor uitwisselingsstudenten toegankelijk?
- De voertaal en eventuele taaleisen: beheers je de taal voldoende? Of kun je het benodigde niveau met een taalcursus bereiken?
- De kosten van het dagelijks leven: die kunnen sterk verschillen per bestemming, zelfs binnen een land. Kom je uit met je budget?
- Heb je speciale behoeften vanwege een functiebeperking of ziekte? Ga na of je bestemming hierin kan voorzien. Bekijk ook de pagina Gezondheid en veiligheid.
- De sfeer, cultuur en omgeving: kies je voor groot- of kleinschalig, een grote stad of landelijke plek, iets heel anders dan je gewend bent of juist iets herkenbaars?
- De gelijke behandeling van verschillende genderidentiteiten en seksuele voorkeuren: hoe zit dat op jouw bestemming? Bekijk het op ILGA.org.
Uit welke uitwisselingsprogramma’s kan ik kiezen?
Als student Psychologie kun je naar het buitenland gaan via de volgende soorten uitwisselingsprogramma’s:
- Universiteitsbrede uitwisselingsprogramma’s (buiten Europa)
- Uitwisselingsprogramma’s van het Instituut Psychologie via het Erasmus+ programma (binnen Europa)
Vind je bestemming
Universiteitsbrede bestemmingen (buiten Europa) vind je onder de tab Algemeen op de webpagina.
Het Instituut Psychologie heeft uitwisselingsovereenkomsten met psychologie opleidingen door heel Europa. Op de wereldkaart kun je filteren op land, type uitwisseling, niveau, taal, en meer. Heb je een interessante bestemming gevonden? Bekijk dan goed alle informatie. Let vooral op de volgende onderdelen:
- Intended for students from: Is deze bestemming echt toegankelijk voor studenten van jouw opleiding?
- Important considerations: Gelden er bijvoorbeeld verschillende semesterdata of aanvullende eisen?
- Factsheet: van de meeste gastuniversiteiten is er een factsheet of brochure beschikbaar. Deze vind je helemaal onderaan op het tabblad.
Vind je bestemming op de wereldkaart!
Uitwisselingsprogramma’s via het Instituut Psychologie
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze:
- Je kunt je alleen voor deze uitwisselingsplekken aanmelden als je psychologie studeert en aan de eisen voor een studie in het buitenland voldoet.
- Sommige gastuniversiteiten vereisen een GPA van minimaal een 7. Dit staat aangegeven in de Wereldkaart bij de betreffende bestemming. Deze informatie kan in de loop van het jaar gewijzigd worden maar zal uiterlijk 1 maand voor sluiting van de aanmeld deadline bekend zijn.
- Bij sommige Erasmus+ universiteiten mag je alleen psychologievakken studeren. Veel gastuniversiteiten bieden echter ook de optie aan om (een deel van je) vakken bij een andere opleiding te volgen. Meer informatie over het vakaanbod vind je op de website van de gastuniversiteit.
- Niet alle aangeboden vakken kunnen echter worden goedgekeurd. Bekijk vooraf de eisen die het Instituut Psychologie stelt aan je vakkenpakket.
- Ga na of het onderwijs dat wordt aangeboden door de gastuniversiteit aansluit bij jouw wensen en studieplan. Wil je graag je kennis verbreden door vakken van een ander vakgebied te volgen? Of ben je van plan om juist psychologie vakken te volgen die niet in Leiden worden aangeboden?
- Bekijk ook de tips op het tabblad Algemeen.
Ervaringen studenten
In het verslagenarchief (student reports database) vind je verslagen die studenten hebben geschreven over hun studieactiviteit in het buitenland.