Regelen voor vertrek
Predeparture event
Voor studenten die op universiteitsbrede uitwisseling gaan is er in april een verplicht predeparture event. Hiervoor krijg je een uitnodiging per e-mail. Op dit event krijg je informatie over wat je allemaal moet regelen voor vertrek. Daarnaast ontmoet je studenten die al op uitwisseling zijn geweest bij jouw gastuniversiteit. Zo kun je je optimaal voorbereiden!
Als jouw faculteit of opleiding ook een predeparture event aanbiedt, lees je dat op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Gezondheid en veiligheid
Bekijk wat je zowel voor als na je vertrek moet doen om te zorgen voor je gezondheid en veiligheid. Vergeet ook niet om je aan te melden voor een informatiebijeenkomst over gezondheid en veiligheid. Meer informatie vind je op de pagina Gezondheid en veiligheid.
Vakken laten goedkeuren
Wil je de studiepunten die je in het buitenland haalt, laten meetellen voor je studie in Leiden? Dan moet je je vakken vooraf laten goedkeuren. In de meeste gevallen doet de examencommissie dat. Bij sommige faculteiten moet je daarvoor bij de buitenlandcoördinator zijn. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding welke procedure er voor jou geldt.
Verplicht aantal studiepunten
Moet je een verplicht aantal studiepunten halen tijdens je verblijf in het buitenland? Bekijk dan op de wereldkaart of op de website van je gastuniversiteit goed hoeveel vakken je moet volgen. Vraag je buitenlandcoördinator om hulp als je er niet uitkomt.
Begin op tijd
Regel de goedkeuring op tijd. Alleen als je vakken zijn goedgekeurd voor je eraan begint, weet je zeker dat de studiepunten meetellen. Goedkeuring kan wat tijd kosten, dus vraag het zo vroeg mogelijk aan. Bekijk de procedures op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Visum
- Ga na of je een visum nodig hebt. Meestal kan je gastuniversiteit je hierover informeren. Anders kun je het navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
- Je kunt pas een visum aanvragen nadat je bent toegelaten tot de buitenlandse universiteit.
- Koop je vliegticket pas nadat je je visum hebt gekregen, of zorg ervoor dat je je reis kunt uitstellen of annuleren.
Woonruimte en contactgegevens
- In de meeste gevallen kan de gastuniversiteit je informeren of helpen om een een woonruimte te vinden. Soms kun je een kamer krijgen op de campus, soms moet je zelf woonruimte regelen via een contactpersoon. Bekijk de procedures op de wereldkaart of de website van je gastuniversiteit.
- Voeg zo snel mogelijk je contactgegevens in het buitenland toe aan het study abroad-portaal, onder ‘During your stay’. Je krijgt hierover kort voor je vertrek een herinnering per e-mail. Het is erg belangrijk dat je contactgegevens kloppen, dus werk ze bij als er iets verandert. Zo kunnen we je in geval van nood bereiken.
Onderhuur
Moet je zelf woonruimte regelen? Bekijk dan of je een kamer kunt onderhuren. Een handige, veilige website hiervoor is HousingAnywhere. Je kunt via deze website ook je eigen kamer in Nederland onderverhuren en zo veel geld besparen. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan je verhuurder.
Taal
- Ga na aan welke taaleisen je moet voldoen. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen, zoals IELTS of TOEFL.
- Twijfel je of je de taal voldoende beheerst? Bij het Academisch Talencentrum kun je een online toets doen om je niveau te bepalen.
- Een goede manier om de taal (beter) te leren, is eerder naar je bestemming gaan en ter plekke een taalcursus volgen als je daar tijd voor hebt. Je kunt ook een taalcursus volgen bij het Academisch Talencentrum.
Verzekering
- Ga na of je zorgverzekering ziektekosten tijdens je buitenlandverblijf dekt, en breid je verzekering zo nodig uit. In sommige landen ben je verplicht om een verzekering in het land zelf af te sluiten.
- Denk ook aan een reis- en annuleringsverzekering, voor o.a. je bagage, extra zorgkosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.
- Heeft je verzekeraar een telefoonnummer voor noodgevallen? Sla het op in je telefoon.
Internationale student?
Als je een internationale student bent, moet je het volgende regelen voor je kunt vertrekken:
- Informeer bij de gemeente waar je woont of je je moet uitschrijven.
- Vraag bij het Visum Team na wat je verblijf in het buitenland betekent voor je verblijfsvergunning.
- Vraag bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming na welke visumregels voor jou gelden. De regels voor internationale studenten kunnen anders zijn dan de regels voor Nederlandse studenten.
Internationale kortingskaart
Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.
Informatiebijeenkomst Psychologie
Studenten die geselecteerd zijn voor een uitwisseling via het Instituut Psychologie ontvangen na selectie een uitnodiging voor een verplichte informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst legt de buitenlandcoördinator uit hoe de aanmeldprocedure bij je gastuniversiteit in zijn werk gaat. Ook wordt hier verteld hoe je je kunt voorbereiden en wat er voor, tijdens en na je uitwisseling van jou als exchange student verwacht wordt.
Studenten die geselecteerd zijn voor een universiteitsbrede uitwisseling worden begeleid door de buitenlandcoördinatoren voor universiteitsbrede uitwisseling. Zij nodigen je uit voor een predeparture event. Meer informatie hierover vind je op het tabblad Algemeen.
Gezondheid en veiligheid
Bekijk wat je zowel voor als na je vertrek moet doen om te zorgen voor je gezondheid en veiligheid. Vergeet ook niet om je aan te melden voor een informatiebijeenkomst over gezondheid en veiligheid. Meer informatie vind je op de pagina Gezondheid en veiligheid.
Eisen vakkenpakket
Voor vertrek vraag je goedkeuring voor je vakkenpakket aan. Over het algemeen worden vakken goedgekeurd die voldoen aan de volgende eisen:
- Geen overlap met vakken in je bachelor;
- Geen taalcursus in de Engelse taal;
- Vakken moeten academisch van aard zijn.
Wil je de vakken laten mee tellen voor je vrije keuzeruimte, onderzoek dan van te voren het niveau van de vakken die je in het buitenland wil volgen. Van de 30 EC vrije keuzeruimte, dien je tenminste 5 EC op niveau 300 te volgen.
Vakken goedkeuren
Je buitenland coördinator kan namens de Examencommissie voor vertrek je vakkenpakket goedkeuren.
- Studenten die voor een universiteitsbrede uitwisseling geselecteerd zijn dienen voor vertrek een learning agreement invullen en op te turen naar exchangepsy@fsw.leidenuniv.nl. Gelieve dit document op te slaan als Voornaam, Achternaam LA alvorens het document te verzenden.
- Studenten die op een psychologie overeenkomst naar het buitenland gaan vragen goedkeuring van hun vakkenpakket aan door het Erasmus+ Learning Agreement voor Studie in te vullen en op te sturen naar exchangepsy@fsw.leidenuniv.nl. Gelieve dit document op te slaan als Voornaam, Achternaam LA alvorens het document te verzenden.
Verplicht aantal studiepunten
Studenten zijn verplicht om minimaal 20 EC in het buitenland te volgen. Ga je buiten Europa studeren? Hou er dan rekening mee dat veel universiteiten een ander studiepunten systeem gebruiken. Meer informatie hierover vind je bij elke bestemming op de wereldkaart. Heb je vragen over de omrekening van buitenlandse studiepunten naar ECTS? Neem dan contact op met je buitenlandcoördinator.
Cijfers worden niet omgerekend
Indien nodig worden de behaalde studiepunten na terugkeer voor je omgerekend naar het ECTS. Behaalde cijfers in het buitenland worden niet omgerekend. Deze verschijnen als een ‘Voldoende’ op je Leidse diploma. Je kunt bij de gast universiteit een officiële cijferlijst opvragen waarop de cijfers in het cijfersysteem van die universiteit worden weergegeven.
Begin op tijd
Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag, een learning agreement of voor een OV-vergoeding? Laat alles ruim voor vertrek goedkeuren door de buitenlandcoördinator.
Aanpassingen Learning Agreement
Verandert je vakkenpakket aan het begin of tijdens je verblijf? Dan moet je deze vakken door je buitenlandcoördinator opnieuw goed te laten keuren. Dit doe je door het tweede gedeelte (During Mobility) van het Learning Agreement in te vullen en op te sturen naar de buitenlandcoördinator. Dan weet je zeker dat de studiepunten die je tijdens je buitenland verblijf behaalt bij terugkomst kunnen worden erkend.
Erkenning vakken
Psychologie studenten zijn zelf verantwoordelijk om bij terugkomst op tijd erkenning van de in het buitenland behaalde vakken aan te vragen.