Regelen voor vertrek
Predeparture event
Voor studenten die op universiteitsbrede uitwisseling gaan is er in april een verplicht predeparture event. Hiervoor krijg je een uitnodiging per e-mail. Op dit event krijg je informatie over wat je allemaal moet regelen voor vertrek. Daarnaast ontmoet je studenten die al op uitwisseling zijn geweest bij jouw gastuniversiteit. Zo kun je je optimaal voorbereiden!
Als jouw faculteit of opleiding ook een predeparture event aanbiedt, lees je dat op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Gezondheid en veiligheid
Bekijk wat je zowel voor als na je vertrek moet doen om te zorgen voor je gezondheid en veiligheid. Vergeet ook niet om je aan te melden voor een informatiebijeenkomst over gezondheid en veiligheid. Meer informatie vind je op de pagina Gezondheid en veiligheid.
Vakken laten goedkeuren
Wil je de studiepunten die je in het buitenland haalt, laten meetellen voor je studie in Leiden? Dan moet je je vakken vooraf laten goedkeuren. In de meeste gevallen doet de examencommissie dat. Bij sommige faculteiten moet je daarvoor bij de buitenlandcoördinator zijn. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding welke procedure er voor jou geldt.
Verplicht aantal studiepunten
Moet je een verplicht aantal studiepunten halen tijdens je verblijf in het buitenland? Bekijk dan op de wereldkaart of op de website van je gastuniversiteit goed hoeveel vakken je moet volgen. Vraag je buitenlandcoördinator om hulp als je er niet uitkomt.
Begin op tijd
Regel de goedkeuring op tijd. Alleen als je vakken zijn goedgekeurd voor je eraan begint, weet je zeker dat de studiepunten meetellen. Goedkeuring kan wat tijd kosten, dus vraag het zo vroeg mogelijk aan. Bekijk de procedures op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Visum
- Ga na of je een visum nodig hebt. Meestal kan je gastuniversiteit je hierover informeren. Anders kun je het navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
- Je kunt pas een visum aanvragen nadat je bent toegelaten tot de buitenlandse universiteit.
- Koop je vliegticket pas nadat je je visum hebt gekregen, of zorg ervoor dat je je reis kunt uitstellen of annuleren.
Woonruimte en contactgegevens
- In de meeste gevallen kan de gastuniversiteit je informeren of helpen om een een woonruimte te vinden. Soms kun je een kamer krijgen op de campus, soms moet je zelf woonruimte regelen via een contactpersoon. Bekijk de procedures op de wereldkaart of de website van je gastuniversiteit.
- Voeg zo snel mogelijk je contactgegevens in het buitenland toe aan het study abroad-portaal, onder ‘During your stay’. Je krijgt hierover kort voor je vertrek een herinnering per e-mail. Het is erg belangrijk dat je contactgegevens kloppen, dus werk ze bij als er iets verandert. Zo kunnen we je in geval van nood bereiken.
Onderhuur
Moet je zelf woonruimte regelen? Bekijk dan of je een kamer kunt onderhuren. Een handige, veilige website hiervoor is HousingAnywhere. Je kunt via deze website ook je eigen kamer in Nederland onderverhuren en zo veel geld besparen. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan je verhuurder.
Taal
- Ga na aan welke taaleisen je moet voldoen. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen, zoals IELTS of TOEFL.
- Twijfel je of je de taal voldoende beheerst? Bij het Academisch Talencentrum kun je een online toets doen om je niveau te bepalen.
- Een goede manier om de taal (beter) te leren, is eerder naar je bestemming gaan en ter plekke een taalcursus volgen als je daar tijd voor hebt. Je kunt ook een taalcursus volgen bij het Academisch Talencentrum.
Verzekering
- Ga na of je zorgverzekering ziektekosten tijdens je buitenlandverblijf dekt, en breid je verzekering zo nodig uit. In sommige landen ben je verplicht om een verzekering in het land zelf af te sluiten.
- Denk ook aan een reis- en annuleringsverzekering, voor o.a. je bagage, extra zorgkosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.
- Heeft je verzekeraar een telefoonnummer voor noodgevallen? Sla het op in je telefoon.
Internationale student?
Als je een internationale student bent, moet je het volgende regelen voor je kunt vertrekken:
- Informeer bij de gemeente waar je woont of je je moet uitschrijven.
- Vraag bij het Visum Team na wat je verblijf in het buitenland betekent voor je verblijfsvergunning.
- Vraag bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming na welke visumregels voor jou gelden. De regels voor internationale studenten kunnen anders zijn dan de regels voor Nederlandse studenten.
Internationale kortingskaart
Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.
Gezondheid
Voor een buitenlandverblijf heb je mogelijk vaccinaties nodig en extra controles voor infectierisico’s. Je kunt je vaccinaties halen bij de vaccinatiepoli van het LUMC en de afdeling VGM en je moet deze meestal zelf betalen. Meer informatie vind je op de pagina gezondheid en veiligheid.
Als je een beperking hebt, kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning. De buitenlandcoördinator van het LUMC kan je hier meer over vertellen.
Verzekeringen
Je bent niet via het LUMC verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid in het buitenland. Het is belangrijk dat je de goede verzekeringen afsluit. Meestal heb je de volgende verzekeringen nodig:
- de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
- een zorgverzekering met buitenland dekking
- een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering
- een reisverzekering
- een aanvullende verzekering
- een ongevallenverzekering.
Voor een verblijf binnen Europa onder de drie maanden is een E111 en/of E128 formulier nodig. Deze zijn opvraagbaar bij je eigen verzekeringsmaatschappij.
In de Verenigde Staten is verzekeren, als de ontvangende organisatie hier geen regeling voor heeft, erg duur. Artsen (in opleiding) dienen Malpractice verzekerd te zijn. In Nederland bestaat zo’n verzekering niet. Informeer hiernaar bij je eigen verzekeringsmaatschappij, bij overige maatschappijen zoals AON, StudentsInsured en VVAA, en bij de instelling waar je naar toe gaat.
Kosten
Aan een studieverblijf in het buitenland zijn natuurlijk kosten verbonden. Denk hierbij aan vaccinaties, een visum, extra verzekeringen etc. Dit kun je voor een deel weer compenseren door bijvoorbeeld je kamer in onderhuur te doen en je OV-vergoeding aan te vragen. We adviseren je om van tevoren een begroting op te stellen.
Nuttige links
- Het Talencentrum biedt verschillende talencursussen aan.
- De afdeling VGM over vaccinaties en infectiepreventie.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken: infectie- en veiligheidsrisico’s.
- Op deze pagina vind je informatie over studieonderdelen in het buitenland.
- Buitenlandse studiegidsen en reisverslagen of informatie over fondsen zijn te vinden in de infotheek van Plexus.
- De IFMSA organiseert stages naar het buitenland.
- De Wilweg site van de Nuffic bevat allerhande informatie over studeren in het buitenland. Ze hebben ook een Facebookpagina www.facebook.com/WilWeg
- Kijk op de module Internationalisering voor actuele informatie en studentenverslagen in Brightspace.