Afstemmen en aanmelden
Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!
Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.
- Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
- Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Universiteitsbrede uitwisseling
Deadline
De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober tot uiterlijk 1 december 2024 23.59 uur.
Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.
Doe het op tijd
Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.
Eisen
Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:
- Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
- Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
- Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*. Volg je een master maar heb je nog geen cijfers? Dan gaan we uit van het cijfergemiddelde van je bachelor.
- Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)
*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je cijfergemiddelde 6.5 of hoger zijn.
Stappenplan
Bekijk de mogelijkheden op de wereldkaart en stel een lijst op van 5 tot 10 universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Sommige bestemmingen zijn erg populair, dus het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met je kans op plaatsing.
- Op de wereldkaart zie je per bestemming onder Important consideration/Chances of placement hoe groot je kans op plaatsing is: hoog, medium of laag.
- We raden je om niet meer dan 2 bestemmingen te kiezen waarbij de kans op plaatsing laag is.
- Selecteer alleen bestemmingen waar je graag naartoe zou gaan, ook al zijn ze niet je eerste keuze.
Motivatiebrief
Download het motivatiebriefsjabloon, vul het in (200 tot 300 woorden per geselecteerde universiteit) en upload het in uSis:
Tweede semester als alternatief
Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland (of andersom)? Geef dit dan aan in je motivatiebrief door het selectievakje aan te vinken met de tekst 'Yes, I wish to be considered for a different semester if I am not selected for my first choice of semester.' Let op: Het is belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met je studieadviseur, want niet alle opleidingen bieden de mogelijkheid om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.
Cijferlijst: alleen voor master-, LUC- en joint degree-studenten, en andere universiteiten
In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:
- Masterstudent: als masterstudent upload je een kopie van je cijferlijst, inclusief GPA, van je bacheloropleiding (aan de Universiteit Leiden of een andere universiteit).
- Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag bij de onderwijsadministratie van LUC een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
- Joint degree: doe je een joint degree aan Universiteit Leiden en TU Delft? Vraag bij TU Delft een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
- Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Universiteit Leiden? Upload dan je cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) van dat instituut.
Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis:
- Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
- Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
- Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen*, op volgorde van je voorkeur.
- Verstuur je aanmelding.
*Wil je via het ISEP-programma naar het buitenland? Kies ISEP als een van je uitwisselingsbestemmingen in uSis.
Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for university-wide exchange via uSis (in het Engels).
Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.
Let op! De selectieprocedure is gewijzigd - zie uitleg hieronder.
Voor meer informatie over de werkwijze en toelichting zie Universiteitsbrede uitwisseling - Loting.
Zodra je opleiding je aanmelding heeft goedgekeurd, controleren we of je aan de eisen voldoet. Aan de hand van je motivatiebrief beoordelen we verder of je plannen realistisch en haalbaar zijn en of de keuze voor de instellingen bewust en weloverwogen gemaakt is. Als we ernstige twijfels hebben, nemen we contact met je op om je plannen te bespreken.
Vervolgens neem je deel aan het selectieproces. Voor universiteitsbrede uitwisseling gebeurt dit via een loting.
Loting
- Als er voldoende plekken beschikbaar zijn bij de universiteit van je eerste keuze, word je daar geplaatst.
- Als er onvoldoende plekken zijn, worden deze toegewezen door middel van een loting.
- Alle studenten krijgen via een geautomatiseerd programma een willekeurig rangnummer toegewezen.
- Beginnend met rangnummer één, kijken we of we die student kunnen plaatsen bij de universiteit van zijn/haar eerste keuze. Als dat niet het geval is, proberen we hem of haar bij de tweede keuze te plaatsen, dan bij de derde enzovoort. Hetzelfde wordt gedaan voor alle studenten, op volgorde van rangnummer.
Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad portal de details van de aangeboden plek te bekijken. Zorg ervoor dat je alle informatie en voorwaarden van het aanbod zorgvuldig doorleest.
Als je bij geen van de door jou gekozen universiteiten kunt worden geplaatst, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een tweede selectieronde voor de resterende beschikbare plekken.
Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.
Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit.
Ga eerst na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn!
Als student Psychologie kun je je aanmelden om naar het buitenland te gaan via uitwisselingsprogramma’s van het Instituut Psychologie of via universiteitsbrede uitwisselingen. Vind je bestemming op de wereldkaart!
- Voor bestemmingen via een uitwisselingsprogramma van het Instituut Psychologie: volg de instructies en deadlines hieronder.
- Voor bestemmingen via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma: volg de instructies en deadlines op het tabblad Algemeen.
Erasmus+ Uitwisseling via het Instituut Psychologie
Deadline
Als je naar het buitenland wilt gaan in het najaar van 2024 of het voorjaar van 2025, kun je je tot uiterlijk 15 Februari 2024 aanmelden. Indien er nog plekken over zijn zal er voor het tweede semester een nieuwe ronde worden gehouden. De aanmelddeadline voor deze plaatsingsronde is 1 september 2024.
Onthoud dat er andere deadlines gelden als je naar het buitenland gaat via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma. Bekijk het tabblad Algemeen voor meer informatie. Voor een compleet overzicht met alle noodzakelijke stappen in het proces om in het buitenland studeren kun je deze Checklist gebruiken.
Meld je op tijd aan
Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Aanmeldingen die te laat zijn, worden niet in behandeling genomen.
Vereisten
Om je aan te melden voor het uitwisselingsprogramma van het Instituut Psychologie, moet je voldoen aan de volgende vereisten vóór de deadline van de interne selectie:
- Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
- Je hebt je bachelor diploma behaald;
- Je cijfergemiddelde van je bachelor en je tot dan toe behaalde mastervakken is 6 of hoger.
Let op: Sommige gastuniversiteiten vereisen een GPA van minimaal een 7. Dit staat aangegeven in de Wereldkaart bij de betreffende bestemming. Deze informatie kan in de loop van het jaar gewijzigd worden maar zal uiterlijk 1 maand voor sluiting van de aanmeld deadline bekend zijn.
Vereisten voor aanmelding universiteitsbrede uitwisseling:
- Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
- Je hebt alle eerstejaarsvakken (propedeuse) behaald;
- Je cijfergemiddelde van je bachelor en je tot dan toe behaalde mastervakken is 7 of hoger (6,5 voor ISEP)
Stappenplan
Maak een studieplan om zeker te zijn dat een studie in het buitenland in je programma past. Bedenk van te voren: welke verplichte vakken moet ik nog afronden? Wanneer moet ik aanwezig zijn in Leiden? Wanneer begint en eindigt het semester in het buitenland? En wanneer zijn de tentamens?
In het tweede semester naar het buitenland
Indien je in het tweede semester van je derde jaar naar het buitenland wilt dien je er rekening mee te houden dat tentamens van blok 2 vaak nog mid- of eind januari plaats vinden, terwijl een semester in het buitenland vaak al begin januari start. Het is niet mogelijk om je tentamens in Leiden online te maken. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit vooraf goed af te stemmen.
Je kunt dit formulier gebruiken om een studieplan op te stellen. Maak een afspraak met je studieadviseur of de buitenlandcoördinator als je niet zeker weet of een studie in het buitenland binnen je verplichtingen in Leiden past.
Bekijk de mogelijkheden onder het kopje Waarheen? en stel een lijst op van maximaal vijf universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Veel studenten willen op uitwisseling en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal drie universiteiten te kiezen. Hoe meer keuzes je opgeeft des te hoger de kans dat je op één van die keuzes geplaatst kunt worden. Zet echter alleen bestemmingen op je lijst waar je ook echt naar toe wilt. Vind je bestemming op de wereldkaart!
Motivatiebrief
Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren en wat de toegevoegde waarde is voor je studie of persoonlijke ontwikkeling. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester.
Cijferlijst: alleen voor opleiding aan andere universiteiten
In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve als je je bachelor hebt behaald andere universiteit dan Leiden. Upload dan je cijferlijst van dat instituut.
Studieplan
Upload je ingevulde studieplan in het study abroad-portaal.
Meld je aan in het study abroad-portaal in uSis:
- Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange agreement’.
- Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
- Selecteer maximaal 5 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur.
- Verstuur je aanmelding.
Als je voldoet aan de vereisten én je aanmelding is compleet en binnen de deadline dan doe je mee in het plaatsingsproces. Indien er voor een bestemming meer aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plekken, zal er geloot worden. Bachelor studenten krijgen hierbij voorrang op Master studenten. We proberen iedereen zoveel mogelijk op zijn eerste keuze te plaatsen. Als dat niet lukt dan kijken we naar je tweede keuze, enzovoorts. Binnen twee weken na de deadline zal de uitslag bekend worden gemaakt via uSis. Je ontvangt hier een mailnotificatie van. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door.
Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken.
Voor het accepteren van je aanbod dien je akkoord te gaan met de Regeling studeren in het buitenland. Zorg dat je dit hebt doorgenomen vóórdat je je aanmeldt. Als je vragen hebt over de regeling, neem dan contact op met je buitenland coördinator.
Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. Bekijk ook of er factsheets beschikbaar zijn van jouw gastuniversiteit met meer informatie over aanmeldingsprocedures. Je vindt deze onderaan het tabblad van een bestemming in de wereldkaart.
Universiteitsbrede uitwisseling
Informatie over de aanmelding voor een universiteitsbrede uitwisseling en een stappenplan vind je op het tabblad Algemeen. Vind je bestemming op de wereldkaart!
Maak voordat je je voor een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma aanmeldt ook een studieplan. Zo ben je er zeker van dat een studie in het buitenland past binnen je opleiding in Leiden. Bedenk voordat je je aanmeldt welke verplichte of specialisatiecursussen je nog moet afronden voor je kunt afstuderen. Wanneer moet je aanwezig zijn in Leiden? Wanneer beginnen en eindigen semesters in Leiden en in het buitenland? Wanneer zijn de tentamens gepland?
Met dit formulier kun je een studieplan opstellen. Maak een afspraak met je studieadviseur of de buitenlandcoordinator voor Psychologie als je twijfelt of een studie in het buitenland past binnen jouw opleiding.
Vragen?
Heb je na je online oriëntatie nog vragen over studeren in het buitenland? Maak dan een afspraak met de buitenlandcoördinator voor Psychologie