Universiteit Leiden

nl en

Afstemmen en aanmelden

Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!

Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben. 

  • Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
  • Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Universiteitsbrede uitwisseling

Deadline

De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober tot uiterlijk 1 december 2024 23.59 uur.

Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.

Doe het op tijd

Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.

Eisen

Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
  • Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
  • Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*. Volg je een master maar heb je nog geen cijfers? Dan gaan we uit van het cijfergemiddelde van je bachelor.
  • Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)

*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je cijfergemiddelde 6.5 of hoger zijn.

Stappenplan

Bekijk de mogelijkheden op de wereldkaart en stel een lijst op van 5 tot 10 universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Sommige bestemmingen zijn erg populair, dus het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met je kans op plaatsing.

  • Op de wereldkaart zie je per bestemming onder Important consideration/Chances of placement hoe groot je kans op plaatsing is: hoog, medium of laag.
  • We raden je om niet meer dan 2 bestemmingen te kiezen waarbij de kans op plaatsing laag is.
  • Selecteer alleen bestemmingen waar je graag naartoe zou gaan, ook al zijn ze niet je eerste keuze.

Motivatiebrief

Download het motivatiebriefsjabloon, vul het in (200 tot 300 woorden per geselecteerde universiteit) en upload het in uSis:

Tweede semester als alternatief

Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland (of andersom)? Geef dit dan aan in je motivatiebrief door het selectievakje aan te vinken met de tekst 'Yes, I wish to be considered for a different semester if I am not selected for my first choice of semester.' Let op: Het is belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met je studieadviseur, want niet alle opleidingen bieden de mogelijkheid om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.

Cijferlijst: alleen voor master-, LUC- en joint degree-studenten, en andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:

  • Masterstudent: als masterstudent upload je een kopie van je cijferlijst, inclusief GPA, van je bacheloropleiding (aan de Universiteit Leiden of een andere universiteit).
  • Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag bij de onderwijsadministratie van LUC een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
  • Joint degree: doe je een joint degree aan Universiteit Leiden en TU Delft? Vraag bij TU Delft een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
  • Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Universiteit Leiden? Upload dan je cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) van dat instituut.

Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis: 

  • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
  • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
  • Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen*, op volgorde van je voorkeur.
  • Verstuur je aanmelding.

*Wil je via het ISEP-programma naar het buitenland? Kies ISEP als een van je uitwisselingsbestemmingen in uSis.

Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for university-wide exchange via uSis (in het Engels).

Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.

Let op! De selectieprocedure is gewijzigd - zie uitleg hieronder.
Voor meer informatie over de werkwijze en toelichting zie Universiteitsbrede uitwisseling - Loting

Zodra je opleiding je aanmelding heeft goedgekeurd, controleren we of je aan de eisen voldoet. Aan de hand van je motivatiebrief beoordelen we verder of je plannen realistisch en haalbaar zijn en of de keuze voor de instellingen bewust en weloverwogen gemaakt is. Als we ernstige twijfels hebben, nemen we contact met je op om je plannen te bespreken.

Vervolgens neem je deel aan het selectieproces. Voor universiteitsbrede uitwisseling gebeurt dit via een loting.

Loting

  1. Als er voldoende plekken beschikbaar zijn bij de universiteit van je eerste keuze, word je daar geplaatst.
  2. Als er onvoldoende plekken zijn, worden deze toegewezen door middel van een loting.
  3. Alle studenten krijgen via een geautomatiseerd programma een willekeurig rangnummer toegewezen.
  4. Beginnend met rangnummer één, kijken we of we die student kunnen plaatsen bij de universiteit van zijn/haar eerste keuze. Als dat niet het geval is, proberen we hem of haar bij de tweede keuze te plaatsen, dan bij de derde enzovoort. Hetzelfde wordt gedaan voor alle studenten, op volgorde van rangnummer.

Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad portal de details van de aangeboden plek te bekijken. Zorg ervoor dat je alle informatie en voorwaarden van het aanbod zorgvuldig doorleest.

Als je bij geen van de door jou gekozen universiteiten kunt worden geplaatst, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een tweede selectieronde voor de resterende beschikbare plekken.

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. 

Foto: Ruth Kiers
Foto: Ruth Kiers

Deadline

Als je in jouw derde studiejaar naar het buitenland wilt (in het herfst- of lentesemester) via een van de overeenkomsten van ons Instituut, moet je je in jouw tweede studiejaar aanmelden via uSis voor:

  • 15 november – 23:59 uur.

Let op: voor de universiteitsbrede uitwisselingsprogramma’s geldt een afwijkende deadline via het centrale International Office van de Universiteit Leiden. Zie het tabblad Algemeen op deze pagina voor details.

Let erop dat je je tijdig aanmeldt. Aanmeldingen die ontvangen worden na de bovengenoemde deadlines, worden niet in behandeling genomen.

Hoe meld je je aan?

  • Controleer de deadline voor het door uitwisselingsprogramma van jouw voorkeur.
  • Download het template voor de motivatiebrief van Brightspace. Let op: er is een template voor Faculty Exchange, en een voor Uni-Wide Exchange. Gebruik het template voor de Exchange waar je je voor aanmeldt.
  • Log in op uSis; klik op de tegel ‘study abroad’.
  • Selecteer ‘Ik wil aan een partneruniversiteit studeren via een uitwisselingsprogramma’.
  • Vul de gevraagde data in en upload jouw motivatiebrief (gebruik het template dat je van Brightspace hebt gedownload).
  • Selecteer de uitwisselingsbestemmingen (minimaal 1 – maximaal 10) in de door jou geprefereerde volgorde.
  • Klik op ‘Submit’.

Voorwaarden

Om je aan te melden voor een uitwisselingsprogramma van het Instituut Politieke Wetenschap moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Alle cursussen van de propedeuse hebben behaald vóór de deadline van aanmelding.
  • De uitwisseling is onderdeel van je studieprogramma (je bent nog niet afgestudeerd).
  • Een cijfergemiddelde van minimaal 7,0 op het moment van aanmelding. De peildatum voor de berekening van GPA is 16 november voor Erasmus+ uitwisseling en de bilaterale partners van ons Instituut en 2 december voor universiteit brede uitwisseling.
  • Voor sommige partneruniversiteiten geldt een aanvullende taalvereiste (kijk voor de vereiste per bestemming in het wereldkaartje).
  • Om je aan te melden moet je een motivatiebrief uploaden, met het template dat je op Brightspace kunt vinden. Let op: er is een template voor Faculty Exchange, en een voor Uni-Wide Exchange. Gebruik het template voor de Exchange waar je je voor aanmeldt.
  • Als jij een aanbod voor uitwisseling accepteert moet je verklaren dat jij gecommitteerd bent aan de uitwisseling en dat jij je niet zult aanmelden voor een ander uitwisselingsprogramma of andere studie activiteit (bijvoorbeeld een minor of een stage) ten tijden van de uitwisselingsperiode.

Voldoe je niet aan één of meerdere van bovenstaande eisen en zijn er bijzondere omstandigheden, neem dan contact op met de exchange coördinator om jouw situatie te bespreken: exchangeps@fsw.leidenuniv.nl.

Zaken om te overwegen

  • Moet je 30 EC studiepunten behalen op een bepaald gebied (zoals bijvoorbeeld rechten of economie) om toegang te krijgen tot een master Rechtsgeleerdheid of een master Economie, dan kun je overwegen om in plaats van een semester in het buitenland, een minor te doen aan de Universiteit Leiden of een andere Nederlandse universiteit. Met je studieadviseur kun je in dat geval overleggen wat voor jou de beste optie is.
  • Wil je je kennis verbreden door cursussen te volgen uit een ander vakgebied? Of wil je je kennis liever verdiepen op het gebied van Politicologie?
    • Als je je kennis wilt verbreden, raden wij je aan om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling vanwege het bredere cursusaanbod buiten het vakgebied Politicologie - Internationale Betrekkingen.
    • Als je je kennis op het gebied van Politicologie - Internationale Betrekkingen wilt verdiepen, kun je het beste via een van de overeenkomsten van ons Instituut Politieke Wetenschap naar het buitenland gaan. Wanneer jij naar een van onze Politicologie-partners gaat wordt je vaak geacht minimaal 50% of soms 100% van de vakken binnen het vakgebied Politicologie – Internationale Betrekkingen te selecteren.
  • Beheers je de voertaal voldoende om op academisch niveau te studeren en examens af te leggen (zoals Frans, Duits, Spaans)? Of kun je het benodigde niveau van taalvaardigheid via cursussen behalen vóór de start van je studie?
  • Heb je voldoende financiële middelen om naar het buitenland te gaan? Je hoeft niet extra te betalen om je aan te melden of voor de uitwisseling op zich (je betaalt gewoon het reguliere LU collegeld door) maar je zult natuurlijk wel extra kosten gaan maken in de vorm van reis- en verblijfskosten. Informeer je daarom goed over de kosten van levensonderhoud in de door jou geprefereerde stad en bekijk welke mogelijkheden jij hebt met betrekking tot beurzen.
    • Voor uitwisseling binnen de EU (+ Noorwegen en Turkije) kun jij een Erasmus+ grant (maandelijkse betaling) aanvragen.
    • Voor uitwisseling buiten de EU (via universiteitbrede of Faculty Exchange) kun jij een LUSTRA+ scholarship (eenmalige betaling) en een Holland Scholarship (eenmalige betaling voor getalenteerde studenten) aanvragen.
  • Vergelijk academische kalenders: wanneer beginnen en eindigen de semesters aan de universiteit in het buitenland? Ben je op tijd terug om je cursus aan de Universiteit Leiden weer op te pakken? Wellicht heb je nog andere verplichtingen waar je rekening mee moet houden.
  • Wil jij graag aan je cijfergemiddelde werken? Dan is uitwisseling niet het juiste studie-onderdeel voor jou. De cijfers die jij in het buitenland behaalt, tellen namelijk niet mee voor jouw cijfergemiddelde. Alleen de in het buitenland behaalde studiecredits worden, omgezet naar ECTS, op jouw eindlijst vermeld.

Uitwisseling: regelen voor vertrek

 

Contact Instituut Politieke Wetenschap

B. Bergmann & R. Ensor

exchangeps@fsw.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.