Gezondheid en veiligheid
Voorlichtingsbijeenkomst gezondheid en veiligheid
Voor je naar het buitenland gaat, ben je verplicht deel te nemen aan de voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid en gezondheid. Je krijgt hierin informatie krijgt over belangrijke zaken als voorbereiding, veiligheid en culturele bewustwording.
Meer informatie & aanmeldenGeen voorlichtingsbijeenkomsten juli en augustus
In de maanden juli en augustus zijn er geen voorlichtingsbijeenkomsten over gezondheid en veiligheid vanwege de zomervakantie.
Noodgevallen
Noodnummer universiteit
Bel in geval van nood tijdens je buitenlandverblijf:
+31 71 527 6666 of +31 32 033 1343 (24/7 bereikbaar)
Naar welke bestemming mag ik reizen?
Bekijk eerst de regels op jouw bestemming
Ga naar de website van de overheid van jouw bestemming en ga na of je daar als student mag inreizen en verblijven. Check ook of er vanuit je gastinstituut aanvullende beperkingen gelden.
Bestemmingen met code groen of geel
Landen die code groen of geel hebben volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid zijn toegestaan voor studiegerelateerde activiteiten.
Uitzondering: Rusland. Rusland is voor een groot deel geel, maar je mag er op dit moment niet naartoe reizen.
Bestemmingen met code oranje of rood
Je mag nooit voor studiegerelateerde activiteiten naar een bestemming die code oranje of rood heeft volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid.
Houd wijzigingen in de gaten
- Houd tot op de dag van je vertrek goed in de gaten of het reisadvies wijzigt. Download de 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin kun je instellen dat je hierover een melding ontvangt.
- Als de code van je bestemming voor je vertrek wijzigt naar oranje of rood mag je er niet naartoe.
- Als je bestemming code oranje of rood krijgt, neemt de universiteit contact met je op. Maar je mag hierover natuurlijk ook zelf contact opnemen met je buitenlandcoördinator.
Ga niet naar onveilig gebied
Als je toch naar een oranje of rood gebied reist, krijg je geen studiepunten, financiering of erkenning op je diploma voor je activiteit in het buitenland. Als het om een uitwisseling gaat, kan dit tot gevolg hebben dat je het collegegeld aan je gastuniversiteit zelf moet betalen.
Zorg voor een plan B
Zorg dat je een alternatief plan hebt om op terug te vallen als je buitenlandverblijf om veiligheidsredenen niet door kan gaan. Bekijk of je een minor of keuzevakken kunt doen, of dat je eventueel op een later moment nog het buitenland kunt gaan. Bespreek je plan B met je studieadviseur.
Als je bestemming tijdens je verblijf onveilig wordt
Als je bestemming onveilig wordt terwijl je daar al bent, kan dit betekenen dat je terug moet komen naar Nederland. De Universiteit Leiden neemt zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken wat je opties zijn. Je kunt ook zelf alvast contact opnemen met je buitenlandcoördinator of stagecoördinator. Houd je in ieder geval altijd aan de richtlijnen die gelden op je bestemming.
Maak je je zorgen, heb je problemen of voel je je onveilig? Bel +31 71 527 6666 of +31 32 033 1343 (24/7 bereikbaar).
Na terugkeer: houd je aan (quarantaine)regels
De adviezen die de Nederlandse overheid geeft voor reizigers die terugkeren naar Nederland, zijn voor studenten van de Universiteit Leiden verplicht. Als de overheid adviseert om na terugkomst 10 dagen thuis te blijven, is het niet toegestaan om binnen die 10 dagen fysiek op de universiteit te verschijnen.
Houd rekening met financiële risico’s
Studeren in het buitenland is altijd op je eigen risico, ook wat betreft financiën.* Je bent zelf verantwoordelijk voor alle kosten die je maakt voor je verblijf in het buitenland, ook als je om veiligheidsredenen niet kunt gaan of eerder terug moet komen. Lees meer over de financiële risico’s en hoe je je hierop kunt voorbereiden op de pagina Geldzaken.
*Mogelijk wordt er een uitzondering gemaakt voor activiteiten in het buitenland die verplicht onderdeel van je studie zijn.
Study Abroad-portaal
Nadat je goedkeuring hebt gekregen van je opleiding moet je je activiteit registreren in het Study Abroad-portaal, zodat de Universiteit Leiden kan nagaan of je een veilige bestemming hebt gekozen. Als je bestemming niet veilig is volgens het reisadvies van de Nederlandse overheid zal de universiteit je laten weten dat je er niet naartoe mag.
Meer informatie over goedkeuring krijgen en het Study Abroad-portaal vind je op de pagina’s over uitwisseling, zelfstandig studeren in het buitenland en andere activiteiten in het buitenland.
Geef je actuele contactgegevens door
Het is erg belangrijk dat de universiteit weet waar je bent en je in geval van nood kan bereiken. Het is daarom essentieel dat je je contactgegevens in het buitenland zo snel mogelijk in het Study Abroad-portaal toevoegt. Vergeet ze ook niet bij te werken als je bijvoorbeeld naar een ander adres gaat of je telefoonnummer wijzigt.
Registreer je bij het ministerie van Buitenlandse Zaken
Registreer je voor vertrek voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In crisissituaties (zoals een natuurramp of politieke onrust) kan de ambassade je dan bereiken en zo nodig hulp sturen. Registreren is gratis.
Download de app
Download ook de 24/7 BZ Reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt hierin de veiligheidssituatie per land bekijken en een melding ontvangen als hierin iets verandert.
Vaccinaties, medicatie en advies
Check de eisen en maatregelen
Zorg dat je voldoet aan de alle gezondheidseisen en -maatregelen die voor reizigers gelden - zowel in Nederland als op je bestemming. Bekijk voor actuele informatie het reisadvies van de Nederlandse overheid.
Vaccinaties
Ga na of je alle benodigde vaccinaties hebt, of ze geldig/werkzaam zullen zijn gedurende je hele verblijf en of je je zo nodig aanvullend kunt laten vaccineren op je bestemming.
Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Vraag dan bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM) van de universiteit na of je die op je bestemming mag gebruiken en of ze daar verkrijgbaar zijn.
Bij het VGM kun je ook terecht voor:
- Vaccinaties (tegen malaria bijvoorbeeld)
- Medicijnen
- Gezondheidsadvies op maat
Bekijk het blok met contactgegevens hier rechts (of, op mobiel: hieronder) om te zien waar een wanneer je bij het VGM terechtkunt.
Gezondheidsverklaring
In sommige landen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Je kunt zo’n verklaring opvragen via:
Psychische gezondheid
Heb je vanwege psychische problemen medicatie, therapie of andere ondersteuning nodig tijdens je verblijf in het buitenland? Regel dat dan op tijd. Maak een plan en bespreek het met je buitenlandcoördinator.
Verzekeringen
Er zijn speciale verzekeringspakketten voor studenten, bijvoorbeeld bij AON.
Sluit een verzekering af die dekking biedt voor:
- Medische kosten
- Annulering
- Kosten veroorzaakt door invaliditeit als gevolg van een ongeluk
- Repatriëring (in geval van ziekte, overlijden en familieomstandigheden)
- Juridische bijstand
- Wettelijke aansprakelijkheid
- Zoekgeraakte of gestolen bagage
Lees de kleine lettertjes goed!
Overige aandachtspunten
- Ga na of je je buitenlandverblijf moet melden bij je zorgverzekeraar.
- Zorg dat je weet hoe je je (zorg)kosten kunt declareren bij je verzekeraar en neem declaratieformulieren mee.
- Neem je verzekeringsbewijzen mee op reis.
Belangrijke documenten en telefoonnummers
Scan belangrijke documenten in en mail ze naar jezelf. Denk aan:
- Paspoort/Identiteitsbewijs
- Visum
- Vliegtickets
- Verzekeringspasjes
- Creditcard
- Pinpas
Sla belangrijke telefoonnummers op in je telefoon. Denk aan:
- De noodnummers van de universiteit: +31 71 527 6666 en+31 32 033 1343 (24/7 bereikbaar)
- Het noodnummer van je zorgverzekeraar
- De telefoonnummers om je creditcard, pinpas en telefoon te blokkeren
- Het telefoonnummer van de ambassade of het consulaat
Veilig online
Veilig op openbare wifi: eduVPN
Als je een openbaar wifinetwerk gebruikt, bijvoorbeeld in de trein of in een café, zijn je gegevens vaak niet veilig. Ze kunnen gestolen en misbruikt worden. eduVPN beschermt je hiertegen en maakt het ook mogelijk om buiten het netwerk van de Universiteit Leiden om toegang te krijgen tot afgeschermde diensten.
Wetten en regels
In sommige landen is internetgebruik aan strenge regels gebonden. Als je je daar niet aan houdt, kun je zelfs in de cel belanden. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de wetten en regels op jouw bestemming.
Functiebeperking
Een verblijf in het buitenland is vaak ook mogelijk als je een functiebeperking hebt. Net als de rest van je studie kost het mogelijk iets meer planning, en heb je misschien ondersteuning of aanpassingen nodig.
Advies
Bespreek je plannen met je buitenlandcoördinator en een medewerker van het Fenestra Disability Centre. Zij kunnen je ondersteunen bij het plannen van je verblijf. Ze kunnen bijvoorbeeld nagaan of jouw bestemming alle voorzieningen biedt die je nodig hebt, en daar zo nodig afspraken over maken met de gastuniversiteit.
Financiële ondersteuning
Als je buitenlandverblijf extra kosten met zich meebrengt doordat je een functiebeperking hebt, kun je extra financiering aanvragen.
- Ga je naar een land in Europa? Doe een aanvraag bij het Erasmus+ programma.
- Ga je naar een land buiten Europa? Vraag ondersteuning aan via het Fenestra Disability Centre.
Begin op tijd
Start zo vroeg mogelijk met het plannen van je verblijf. De deadlines voor aanmelding zijn vaak ver voor de start van je periode in het buitenland. En als je ondersteuning of aanpassingen nodig hebt vanwege je functiebeperking, kan dat extra tijd kosten. Begin dus op tijd, dan kun je alles goed voorbereiden.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofChecklist
Download de checklist Gezondheid en Veiligheid en ga na of je goed voorbereid bent.
Bekijk ook de presentatie met handige tips.
Zie de Engelstalige pagina voor de facultaire informatie over gezondheid en veiligheid.