Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Toneel en presentatie | Beeldende kunst

Kennismaking met Performance art (live art)

Maandag van 14:30-17:00 uur

Docent
Yvette Teeuwen

Voor wie
Voor iedereen! Engelssprekenden ook welkom.
Je hoeft er geen kunstenaar of performer voor te zijn. Alleen een open nieuwsgierigheid hebben naar artistieke visuele werkwijzes met het lichaam!
Als je affiniteit hebt met en aangetrokken voelt tot enerzijds bewegende lichaamsgerichte kunstdisciplines met iets als dans, theater, zang en anderzijds met iets van beeldende kunstvormen zoals tekenen schilderen, fotografie, sculptuur of architectuur in de breedste zin van het woord, dan is deze cursus in performance art wellicht iets voor jou!
Performance art is een 'abstracte' mix van beide; heeft elementen van alle verschillende kunstdisciplines in zich; beweegt zich in het gebied er tussen in en baant nieuwe paden! Jijzelf, met je eigen lichaam wordt het kunstwerk!
Niets hoeft, alles kan! Geen ervaring nodig.

Inhoud
Performance art is fysiek – sensitief. Het is speels onderzoekend. Het is intuïtief en procesmatig, verrassend en avontuurlijk, verbindend en innovatief.
Je gaat in deze cursus stapsgewijs kennismaken met performance art aan de hand van ludieke maar gestructureerde oefeningen die tevens veel ruimte laten voor eigen vrijheid. We starten bij het meest simpele en bouwen dan steeds meer uit .
Eerst kijken we wat je vanuit impuls kan kan doen met een dagelijkse object die je van je zijn dagelijkse functie gaat vervreemden in poëtische samenhang met je eigen lichaam: in een ontspannen grappige groepsoefening ga je bijv. een gieter op gekke wijze op/aan je lichaam plaatsen en de volgende persoon gaat er vanuit impuls een andere houding mee aannemen, waardoor de creativiteit in korte tijd snel oploopt naar nieuwe onverwachte levels.
Later ook oefeningen met (beeldende) materialen en andere attributen die je toevalligerwijs tegen komt..
Een stap verder word je speels uitgedaagd om te kijken hoe je met je lichaam en een object die al in een specifieke ruimte aanwezig is/hangt/staat/ligt, een lichamelijk compositie kan aangaan: je wordt samen 1 (kunst)beeld. Daarna kom je los van die ruimte en word je een performatieve sculptuur. Vanuit deze twee laatste stappen ga je kijken welke performatieve handeling als vanzelf en vanuit impuls kan ontstaan.
Om andere inspiratie op te doen gaan we ook naar buiten. Met niet-opvallende simpele handelingen, en voor mensen die op straat lopen niet direcht zichtbaar, gaan we een leuke duo-oefening doen waardoor je in een hele veilige vorm van alles kan uitproberen zonder dat mensen je meteen aanstaren. We gaan ook fotograferen buiten op straat waarin jij onderdeel wordt van de architectuur door met bijvoorbeeld een gebogen lichaam iets aan te gaan met de ronde vorm van een gebouw of stoeprand of wat je ook maar tegenkomt. Dit is een leuke vorm van 'architecturaal' performatief schetsen. Ook is er ruimte om een thema of gevoel te nemen wat jou dicht aan het hart ligt, wat je nog meer betrokken doet zijn bij het doen van een inspiratievolle kleine of grote performance actie waarin je het geleerde uit de vorige oefeningen gaat toepassen. Naast genieten van creativiteit, fysieke expressie en een groot gevoel van vrijheid, zijn er ook leuke andere bij-effecten van deze cursus:
ontspanning (van lichaam en geest), aarding en verankering in de rust van het moment ,meer ruimte voor gevoel en intuïtie in je eigen leven, meer lichaamsbewustzijn (uit het denken en meer in je lichaam). Je leert schaamteloos genieten van spelen en (zelf)expressie waardoor je ook meer zelfvertrouwen en kracht opbouwt, het kan inspiratie geven voor (school)presentaties, je ontwikkelt meer lef, moed, originaliteit van expressie, en tot slot kan genoemd worden dat de persoonlijke
visie-vorming sterk op gang komt (durft makkelijker of zelfs rauwer persoonlijke statements te maken).

Max deelnemers: 10

Docent
Yvette Teeuwen is afgestudeerd als (multidisciplinair) Beeldend Kunstenaar
aan de Koninklijke kunstacademie van Den Haag. Na haar afstuderen is ze
meteen als zelfstandig kunstenaar begonnen haar beeldende kunst door te
ontwikkelen en veelvuldig te exposeren in zowel binnen – als buitenland
(zoals bijv. in Amsterdam, Dordrecht, Tilburg, Rotterdam en Den Haag, en
daarbuiten in o.a. Finland, Duitsland, België en Portugal).
Haar kunst is inter-multi-disciplinair van aard en de laatste jaren is meer
nadruk komen te liggen op performatieve fotografie, live art performance en
videoperformance kunst. Veel van haar videoperformances zijn vertoond
tijdens internationale festivals in o.a. India, Mexico, Chili, Philadelphia/US,
Brazilië, Argentinië en meer.
Naast haar kunst (23 jaar ervaring) geeft ze sinds 15 jaar les als museum docent in Kunstmuseum Den Haag, af en toe ook in het Fotomuseum Den Haag, en heeft ze daarnaast diverse eigen workshops gegeven in o.a. intuïtief tekenen en schilderen, performance art, fotografische-interdisciplinaire-workshops, spoken word, etc., aan diverse leeftijden en op uiteenlopende locaties.
In haar vrije tijd, traint ze voor privégebruik al 23 jaar bij verschillende docenten in taoïstische chi-kung. Een aantal basisoefeningen daarvan gebruikt ze aan het begin van elke les zodat iedereen open en ontspannen van de les kan genieten.
Haar kracht ligt bij mensen speels uit te nodigen tot experiment, inzet van je gevoel & intuïtie, en om (innovatieve) impulsen te volgen. Zij weet een fijne veilige sfeer te creëren waarin je als vanzelf de eigenheid van jouw creativiteit kan volgen en vorm geven. Door de unieke combinatie van haar ervaringen in kunst, met meditatie en Chi Kung heeft elke cursus een licht mindfullnes-gehalte wat de deelnemer aanknopingspunten biedt om je innerlijke criticus die soms zo in de weg kan zitten in een creatief proces, te verzachten.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.