Van 28 september t/m 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. De Universiteit Leiden biedt verschillende activiteiten en initiatieven om jou te helpen.
Bijna 80% van de studenten in Nederland voelt zich in bepaalde mate eenzaam (RIVM, 2021). Dit kan te maken hebben met een taalbarrière, weinig fysiek contact met mensen of door het gevoel er nooit echt helemaal bij te horen.
Eenzaamheid is voor iedereen anders, maar gaat vaak samen met andere vervelende kenmerken zoals somberheid, angst en andere psychische (en fysieke) klachten. Het heeft dus een grote invloed op je welzijn en geluk.
Via deze pagina vind je tips, tools en activiteiten die je kunnen helpen de verbinding met anderen aan te gaan.
Inloopspreekuur Terugkeer na de coronatijd
Voor sommige studenten is de coronaperiode een tijd die achter hen ligt, voor andere studenten heeft deze periode zoveel impact gehad dat het nog een dagelijkse realiteit is.
Ben je in een sociaal isolement gekomen, heb je ervaringen gehad waar je niet over kunt spreken, ben je ziek geworden en nog niet hersteld, heb je uitsluiting ervaren of voel je je nog steeds onveilig?
Wat je ervaring of situatie ook is, iedereen is welkom om hierover te praten tijdens dit inloopspreekuur op 28 september van 16.00-18.00 uur. Dat kan door langs te komen of door je vooraf aan te melden.
Open Deuren Dag op 28 september
Op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid (donderdag 28 september) staan de deuren van docenten en studieadviseurs (symbolisch) voor je open.
We vinden het belangrijk dat jij weet bij wie je terechtkunt met verschillende soorten vragen. Weet jij bijvoorbeeld wie jouw studieadviseur is? Loop op 28 september eens binnen bij jouw studieadviseur of zoek die ene docent op die je graag nog eens wilt spreken. Ook als je een andere vraag hebt of advies nodig hebt kun je even binnenlopen.
Natuurlijk kan dit ook na 28 september en hopelijk weet je ons de rest van het jaar ook te vinden. Tot ziens op de Open Deuren Dag!
10 tips tegen eenzaamheid
-
1. Reflecteer
Ga voor jezelf eens na wanneer jij je eenzaam voelt. In welke situatie en omgeving ben je op dat moment? Wat mis je? Welke gedachtes heb je daarover? Door deze vragen te beantwoorden kun je ontdekken wat jouw behoeftes zijn en de oplossing op de juiste plek zoeken.
-
2. Zoek het dicht bij huis
Een studentenhuis is een mooie plek om vriendschappen op te bouwen. Er is vaak wel iemand thuis om mee te praten en je leert elkaar door samen te wonen echt kennen. Woon je bij je ouders of alleen, maar lijkt een studentenhuis je wel wat? Kijk eens op de website van DUWO.
-
3. Zet de eerste stap
Maak een lijstje met vrienden en kennissen. Met wie is het contact wat verwaterd? Zou je het leuk vinden om een berichtje van hen te krijgen? Dan zij misschien ook wel van jou. Probeer het eens. Vraag hoe het met iemand gaat.
-
4. Doe iets voor een ander
Vrijwilligerswerk is een leuke manier om de sociale kring te verbreden. Je leert anderen kennen, maar je leert ook veel over jezelf én je helpt natuurlijk anderen. Lees de eerste tip nog eens en inventariseer wat bij jou past!
-
5. Zoek een vereniging
Ben je al lid van een studie- of studenten vereniging? Er zijn allerlei soorten verenigingen die variëren in activiteiten. Ook als je niet perse behoefte hebt aan een strak georganiseerd studentenleven kan er iets leuks bijzitten met minder verplichtingen.
-
6. Join the team
Een bijbaan kan ook een plek zijn om vrienden te maken. Zoek bij de vacatures bedrijven die de gezellige sfeer benoemen. Kijk naar het type werk en de werkomgeving. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat in de horeca een hecht team ontstaat.
-
7. Vaste prik
Liever iets laagdrempeligers? Kies een vaste activiteit per week, bijvoorbeeld een sport- of kunstactiviteit. Dit vraagt relatief weinig tijd, maar geeft je wel gelegenheid om in contact te komen én blijven met anderen.
-
8. GezondeBoel
Wil je liever zelf aan de slag? Gezondeboel is een E-health platform met een module over eenzaamheid, die zo’n 4 tot 8 weken duurt. Als student aan de universiteit krijg je gratis toegang tot dit platform.
-
9. It's a match
Veel mensen weten dit niet, maar de dating app Bumble heeft ook een BFF-versie waarbij je op zoek gaat naar een vriendschapsmatch. Begin het gesprek en zodra het klikt kan je de eerste afspraak plannen!
-
10. Vraag om hulp
Heb je erg veel last van een eenzaam gevoel en andere psychische klachten? Overweeg het praten met een (studenten)psycholoog of een coach. Deze professional kan met jou meekijken en je helpen stappen te zetten naar herstel.
Acts of Kindness
Misschien heb je ze wel eens zien staan: de pilaren met daarop kleine kaartjes. Dit zijn Acts of Kindness pilaren waarop, door middel van briefjes, vraag en aanbod bij elkaar komen. Bijvoorbeeld een tip voor een goed boek, een uitnodiging voor een kopje koffie of om samen te koken. Op deze manier kun je anderen leren kennen en misschien zelf ook geïnspireerd raken om iets voor een ander te betekenen.
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt er een nieuwe pilaar onthuld in Studentencentrum Plexus. Loop vooral eens langs en laat een berichtje achter op de pilaar.
Je vindt de pilaren op de Campus Den Haag, in Studentencentrum Plexus, bij de Faculteit Geesteswetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen.
Living room
Wist je dat er op verschillende locaties een ‘Living Room’ te vinden is? Een Living Room kan door studenten gebruikt worden als plek om te ontspannen, met vrienden af te spreken en medestudenten te ontmoeten. Elke Living Room is open voor studenten van alle faculteiten.. In de Living Room van Plexus vind je de Student Well-being Desk waar je terecht kunt voor informatie over alle student well-being faciliteiten en activiteiten. Je vindt een living room in het KOG, bij de faculteit Geesteswetenschappen, de faculteit Sociale Wetenschappen en in Studentencentrum Plexus.