Universiteit Leiden

nl en

Overige software

Als student van de universiteit kun je vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief software aanschaffen. Dit geldt voor online programma’s voor planning, cloudopslag, anti-virussoftware en nog veel meer.

Als student kun je gratis gebruikmaken van Microsoft 365,  inclusief de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, PowerPoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je je bestanden veilig opslaan en delen. Lees meer en installeer Microsoft 365 en OneDrive

Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Om in te loggen bij Microsoft 365 heb je Multi-Factor Authenticatie (MFA) nodig. Dat wil zeggen dat je, behalve met je gebruikersnaam en wachtwoord, ook op een andere manier bevestigt dat jij het bent. Voor Microsoft 365 doe je dit met de app Microsoft AuthenticatorLees meer en stel MFA in

Gewist na uitschrijving

Als je je uitschrijft als student, wordt je uMail-account automatisch opgeheven en gewist. Lees meer.

SURFspot

Via SURFspot kun je goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe, anti-virussoftware, MindManager en SPSS. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Log in bij SURFspot door eerst ‘Universiteit Leiden’ te selecteren en vervolgens je ULCN-inloggegevens in te voeren.

Wiskunde & Natuurwetenschappen

Voor onderwijs bij W&N kun je aanvullende software downloaden via een ander softwareplatform. Lees meer op het tabblad van de faculteit.

Academic Software

Vanaf collegejaar 2024/2025 kun je via het softwaredistributieplatform Academic Software toegang krijgen tot software die je voor bepaalde vakken nodig hebt. In sommige gevallen moet je de software downloaden en installeren, in andere gevallen gebruik je die online via het platform.

Doe het op tijd

Zorg dat je de software installeert vóór de start van je eerste college.

Laptop

We verwachten dat je een gewone laptop met Windows meebrengt (of Linux, voor sommige opleidingen). Een Chromebook, iPad of tablet voldoet dus niet. MacOS kan in de meeste gevallen ook volstaan (met Parallels voor Windows geïnstalleerd), maar mogelijk worden niet alle gespecialiseerde applicaties ondersteund en is er minder ondersteuning beschikbaar.

Specificaties

  • Compatibel met Windows 11 – 64-bits (of Linux voor sommige opleidingen) 
  • Processor/CPU – modern, middelgroot bereik 
  • Geheugen/RAM – 8 GB, indien mogelijk 16 GB 
  • Opslag – 512 GB, indien mogelijk 1 TB

Aanvullende eisen

  • Sommige opleidingen hebben aanvullende specificaties; kijk hiervoor op de tab van jouw opleiding.
  • Voor sommige software moet je laptop aan aanvullende eisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software.

Veelgestelde vragen

Ga naar https://portal.academicsoftware.com/login en log in met je studentnummer@vuw.leidenuniv.nl 
(bijvoorbeeld s1234567@vuw.leidenuniv.nl).

Let op! Het softwaredistributieplatform is alleen voor studenten en niet voor medewerkers.

Je logt in met je studentenummer@vuw.leidenuniv.nl (bijvoorbeeld s1234567@vuw.leidenuniv.nl
op de portal van Academic Software.

Probeer of je via een andere browser wel kan inloggen. Het kan mogelijk ook helpen om de cookies en cache van de browser te legen. Zorg ervoor dat je de laatste versie van de browser gebruikt. Sluit alle openstaande browsers volledig af en start een nieuwe sessie. Een korte handleiding kun je hier vinden. 

Controleer daarnaast of je op https://account.services.universiteitleiden.nl/ kan inloggen. Indien je ook niet direct bij ULCN kan inloggen, is er mogelijk een algemeen probleem met je gebruikersaccount.
 
Als het probleem zich enkel voordoet in Academic Software, neem dan contact op met de ISSC Helpdesk en stuur een schermafbeelding van de foutmelding zodat zij verder kunnen onderzoeken waar mogelijk het probleem ligt.

Let op! Als alumnus kan je niet inloggen op de portal van Academic Software.

Via SURFspot kun je goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe en anti-virussoftware. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Het verschil met Academic Software is dat je via Academic Software toegang krijgt tot de juiste benodigde software voor je studie, met de juiste versie, zonder dat je hier iets voor hoeft aan te schaffen. 

Wil je gebruik maken van een werkplek met een vaste computer? Dan kun je deze reserveren in de Universiteitsbibliotheek.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de ISSC Helpdesk.

Aanvullende laptop vereisten Informatica studenten

  • Besturingssysteem naar keuze: Linux en/of Windows (MacOS volstaat doorgaans ook, maar ondersteuning is mogelijk beperkter)
  • Moderne medium-range GPU (indien mogelijk CUDA-capable, zeker niet high end) 

Voor intensieve berekeningen wordt gebruikgemaakt van servers van de universiteit.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.