Universitaire plechtigheid
Dies natalis
- Datum
- vrijdag 7 februari 2025
- Tijd
- Bezoekadres
- Pieterskerk
Pieterskerkhof 1A
Leiden
Feest! Op 7 februari vieren we de 450e verjaardag van de universiteit. We nodigen je van harte uit om dit samen te vieren. Kom je ook?
Het thema van ons lustrumjaar en ook van deze dies natalis is De tijd vooruit. Al sinds 1575 houden we immers onze blik gericht op de toekomst.
Op het programma staan onder andere: de dies-oratie over academische vrijheid, de uitreiking van drie eredoctoraten en een spectaculair optreden van science-rapper Jon Chase en zangeres Celesta da Vinci. Universiteitshistoricus Pieter Slaman test jouw kennis van de universiteit tijdens de 450-quiz.
Na het officiële programma volgt om circa 17:00 uur een receptie waar we gezamenlijk proosten op deze bijzondere verjaardag!
Het volledige programma vind je hieronder.
Vertaling en livestream
De ceremonie wordt simultaan vertaald in het Engels en is op 7 februari vanaf 14:45 uur ook te volgen via een livestream op deze webpagia. Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden.
Binnenkomst van de cortèges van studenten en hoogleraren
Diesoratie
De afgezworen eed. Over vrijheid van geweten en academie, door hoogleraar rechtsgeschiedenis Egbert Koops
Mag je van wetenschappers verwachten dat zij bepaalde standpunten uitdragen, of juist niet uitdragen? In het begin vroeg de Leidse universiteit medewerkers en studenten om een eed af te leggen. Dat beviel niet. De eed werd afgezworen. Meteen werden de nobele beginselen van vrijheid van geweten en academie op de proef gesteld. In zijn diesoratie onderzoekt Egbert Koops de grenzen van de academische vrijheid, toen en nu.
Uitreiking eredoctoraten
Aan waarheidsvinder en Bellingcat-oprichter Eliot Higgins, feministisch en juridisch theoreticus Bonnie Honig en Kelly Chibale, hoogleraar organische chemie die zich inzet voor de bestrijding van endemische ziekten, zoals malaria.
Lees ook: Eredoctoraten voor Bonnie Honig, Eliot Higgins en Kelly Chibale
450-quiz
Met universiteitshistoricus Pieter Slaman.
Uitreiking Gratama Wetenschapsprijs
De Gratama Stichting is een familiestichting met nauwe banden met de Universiteit Leiden; meerdere leden van de familie Gratama hebben in Leiden gestudeerd. De stichting financiert jaarlijks subsidieaanvragen van onderzoekers die door het Leids Universiteitsfonds worden geselecteerd. In 2025 bestaat de Gratama Stichting 100 jaar en ze heeft daarom een jubileumgift van € 100.000 toegekend aan een Leids interdisciplinair onderzoeksproject. Om welk project het gaat wordt tijdens de diesviering bekendgemaakt.
Muziek
Door science-rapper Jon Chase, met Celesta da Vinci.
Jon Chase is een wetenschapscommunicator, auteur en wetenschapsrapper, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Hij is verbonden aan de Universiteit Leiden, waar hij trainingsmateriaal voor wetenschapscommunicatie ontwikkelde voor het GlobalSCAPE-project.
Celesta da Vinci is een Nederlandse klassieke crossoverzangeres en componist met een vocaal bereik van drie octaven. Ze zingt in een breed scala aan genres, van klassiek tot symfonische rock.
-
Hester Bijl studeerde Technische Wiskunde aan de TU Delft ,waar zij in 1999 ook promoveerde in de numerieke wiskunde. Daarnaast behaalde zij een master in Engelse Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden. Voor haar onderzoek naar toepassingen van numerieke stromingsleer in luchtvaart- en windenergietechnologie ontving zij, onder andere, persoonsgerichte subsidies van NWO. Ze was lid van de eerste lichting van de Jonge Akademie van de KNAW en was tevens lid van het bestuur ervan. Van 1999 tot 2003 was zij meerdere periodes visiting researcher bij NASA Langley Research Center.
Vóór haar komst naar Leiden in 2016, waar ze werd benoemd tot vice-rector magnificus, was Bijl 17 jaar verbonden aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, waar ze uiteindelijk de positie van decaan bekleedde.
In 2021 volgde zij Carel Stolker op als rector magnificus van de Universiteit Leiden.
-
Annetje Ottow studeerde Rechten aan de Universiteit Leiden en behaalde in 1988 haar meestertitel cum laude, in de afstudeerrichting Bedrijfsrecht. Na de Master of Laws aan het Queen Mary College in Londen in 1990 werkte 16 jaar in de advocatuur, eerst bij De Brauw Blackstone Westbroek, later als partner bij Houthoff Buruma. Van 2006 tot 2013 was zij lid van het College van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).
In 2007 werd Ottow benoemd tot hoogleraar Economisch publiekrecht aan de Universiteit Utrecht. Van 2014 tot 2018 was ze daar decaan van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, en van 2018 tot 2021 vicevoorzitter van het College van Bestuur.
In 2021 volgde zij Carel Stolker op als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden.
-
Pieter Slaman is universiteitshistoricus van de Universiteit Leiden, met steun van het A.E. Cohenfonds. Hij is als universitair docent verbonden aan het Dual PhD Centre en het Instituut Geschiedenis, en als adviseur aan de afdeling Strategische en Academische Zaken van het Bestuursbureau van de universiteit. Eerder publiceerde hij o.a. De glazen toren. De Leidse universiteit 1970-2020 en In de regel vrij. 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap. Slaman promoveerde in 2015 op de geschiedenis van studiebeurzen en studiefinanciering in Nederland.
Meer informatie over sprekers volgt.
Eredoctor
-
Eliot Higgins uit het Verenigd Koninkrijk is een burgerjournalist, blogger en oprichter van Bellingcat, het collectief van onderzoeksjournalisten dat misstanden in conflicten en mensenrechtenschendingen identificeert op basis van open data. Hij ontvangt een maatschappelijk eredoctoraat voor zijn bijdragen aan het gebruik van open source intelligence om historische accuratesse en een eerlijke rechtsgang te waarborgen.
Eredoctor
-
Kelly Chibale uit Zambia is hoogleraar organische chemie aan de University of Cape Town. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, in het bijzonder voor malaria en tuberculose. Chibales team is het eerste dat een antimalariamiddel van Afrikaanse oorsprong tot de klinische ontwikkelingsfase heeft gebracht. Hij ontvangt een wetenschappelijk eredoctoraat voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om endemische ziekten in Afrika te bestrijden.
Eredoctor
-
De Canadees-Amerikaanse Bonnie Honig is de Nancy Duke Lewis professor of Modern Culture and Media (MCM) and Political Science aan de Brown University (Verenigde Staten). Zij ontvangt een wetenschappelijke eredoctoraat vanwege haar bijzondere bijdragen aan de democratietheorie in de afgelopen dertig jaar. Haar onderzoek naar recht en politiek heeft zij een interdisciplinaire impuls gegeven door vakgebieden als filosofie, rechten, politieke wetenschappen en culturele studies te combineren.
Bijwonen
Indien u de ceremonie wenst bij te wonen, ontvangen wij uw aanmelding graag uiterlijk 5 februari 2025. U krijgt dan per e-mail uw toegangsbewijs toegestuurd.
Aanmeldformulier