Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Rusland: Een traditie van politieke gevangenschap

Datum
maandag 9 december 2024
Tijd
Toelichting
Gratis toegankelijk, reserveer wel een kaart via het Oranjehotel
Bezoekadres
Nationaal Monument Oranjehotel
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag

In samenwerking met het Nationaal Monument Oranjehotel organiseert Studium Generale vier lezingen over politiek gevangenschap. Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2019 is het een herinneringscentrum én museum, dat aan een breed publiek toont hoe kwetsbaar vrijheid is. 

Binnenkort is in het Oranjehotel de tentoonstelling Politiek Gevangen te zien. In samenwerking met Studium Generale en de Campus Den Haag vertellen wetenschappers van de Universiteit Leiden over hun onderzoek naar politiek gevangenschap. Met op maandagavond 25 november: prof.dr. André Gerrits, hoogleraar International Studies, over politiek gevangenschap in Rusland. 

Let op: de toegang is gratis. Wel dien je hier een gratis ticket te reserveren.

Drie Russische veroordeelden bouwen een gevangenenkamp nabij de Oost-Siberische Spoorweg. Gedurende de 19e eeuw bevolkte Rusland de meest oostelijke gebieden met politieke en criminele gevangenen. Foto uit circa 1895 door William Henry Jackson. Bron: Everett Collection.

Weinig landen hebben zo’n lange traditie van politieke gevangenschap als Rusland. Ballingschap was een klassieke vorm van ‘opsluiting’ in keizerlijk Rusland. Voorname schrijvers als Dostojevski en vooraanstaande revolutionairen als Lenin en Trotski scherpten hun radicale ideeën in de wildernis van Siberie. Stalin, ooit zelf een politiek gevangene, bouwde in de jaren dertig het meest omvangrijke netwerk van strafkampen dat de mensheid ooit heeft gecreëerd, volgepakt met doorgaans loyale burgers, onschuldig aan de misdaden waarvan ze werden beschuldigd. Brezjnev sloot andersdenkenden op in psychiatrische inrichtingen of gooide ze het land uit. En nu, na een korte periode van vrijheid, worden Russische burgers weer opgesloten vanwege hun politieke opvattingen. Poetin heeft een oude gewoonte opgepakt. 

Waar komt die bijzondere traditie van politieke gevangenschap vandaan? Wat zegt ze over de verhouding tussen staat en samenleving in Rusland – nu en in het verleden? Wat is er al die eeuwen hetzelfde gebleven, en wat is er veranderd? Kan Rusland bestaan zonder politieke repressie?

Meer informatie over Studium Generale

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.