Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Het heelal illustreren

Datum
zaterdag 9 november 2024
Tijd
Bezoekadres
RIjksmuseum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden

Een astronomische publicatie leest veel prettiger met wat foto's. Een foto van Jupiter of het Andromedastelsel bijvoorbeeld. Maar hoe zit het met onderwerpen waar geen foto van is? Denk aan een exoplaneet of een interstellaire komeet, of aan een zwart gat! En hoe verbeeld je iets waarvan geen beelden zijn, of objecten die helemaal niet zichtbaar zijn? Dan brengen 'artist impressions' redding. Daniëlle Futselaar specialiseerde zich in deze wetenschappelijk onderbouwde illustraties.

Ze begon in 2001 als zelfstandig grafisch vormgever en illustrator. Sinds 2011 levert ze regelmatig illustraties aan verschillende astronomische organisaties, media en wetenschappelijke tijdschriften. Ook schreef illustreerde Daniëlle een kinderboek over het heelal, en illustreerde ze boeken voor André Kuipers en Govert Schilling. In deze lezing vertelt Daniëlle Futselaar wat er zoal komt kijken bij het maken van wetenschappelijke illustraties.

Alvast inlezen en in-kijken? Daniëlles nieuwe (prenten)boek “Het Geheime Heelal” is onlangs verschenen en is verkrijgbaar bij alle (online) boekhandels.

Lees meer, aanmelden en livestreams

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.