Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Tussen dictatuur en democratie: Griekenland en het keerpunt 1974

Datum
woensdag 16 oktober 2024
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.60

2024 is een nieuwe kraal aan een aaneenrijging van turbulente jaren. Recente gebeurtenissen benadrukken het belang van de blijvende vraag: kunnen we lessen trekken uit het verleden? In dit kader reizen we met Studium Generale vijftig jaar terug in de tijd naar 1974, een jaar dat eveneens grote politieke keerpunten met wereldwijde impact kende. 

Embleem van de Griekse Junta. Bron: Wikimedia Commons.

Op 16 oktober vertelt dr. Patrick Gouw over de politieke verschuiving uit 1974 die Griekenland transformeerde. Griekenland kende turbulente decennia na de Tweede Wereldoorlog. Waar in West-Europa de wederopbouw ter hand werd genomen, raakte dit Zuid-Europese land allereerst verzeild in een bloederige Burgeroorlog (1944-1949) en werd het aansluitend geregeerd door een aantal onderdrukkende, rechtse regimes.

De politieke onrust en maatschappelijke verdeeldheid kwamen in de jaren '60 andermaal aan de oppervlakte en culmineerden in 1967 in een militaire dictatuur, het zogenaamde 'kolonelsregime,’ ook wel Junta genoemd. Vijftig jaar geleden werd de democratie in Griekenland hersteld en begon de toenadering tot Europa. In deze lezing schetst Patrick Gouw de historische context van de Junta-jaren, om zo meer licht te schijnen op de belangrijkste episode uit de moderne Griekse geschiedenis.

Tumult 1974-2024

Deze lezing is onderdeel van een vierdelige Studium Generale lezingenreeksBekijk ook de andere lezingen op de Studium Generale website. Studium Generale-lezingen zijn voor iedereen, en gratis toegankelijk. Het is wel verplicht om je van te voren aan te melden. Dat kan hier.

Aanmelden en meer informatie over de lezingenreeks 'Tumult 1974-2024'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.