Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Het eiland van Aphrodite - 'de Cyprus-kwestie' en de tragische zomer van 1974

Datum
woensdag 23 oktober 2024
Tijd
Toelichting
Let op: gratis toegankelijk, maar aanmelden verplicht.
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.60

2024 is een nieuwe kraal aan een aaneenrijging van turbulente jaren. Recente gebeurtenissen benadrukken het belang van de blijvende vraag: kunnen we lessen trekken uit het verleden? In dit kader reizen we met Studium Generale vijftig jaar terug in de tijd naar 1974, een jaar dat eveneens grote politieke keerpunten met wereldwijde impact kende. 

Demonstratie in Amsterdam 16 augustus 1974, foto door Hans Peters. Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Op 23 oktober vertelt dr. Patrick Gouw over het keerpunt dat 1974 vormde in 'de Cyprus-kwestie'. Waar in de zomer van 1974 in Athene de val van de Junta werd gevierd, ontvouwde zich op Cyprus juist een tragedie, die het directe gevolg was van datzelfde Griekse regime.

Sinds het begin van de 20e eeuw was de Grieks-Cypriotische bevolking in de ban geraakt van 'enosis', het streven tot aansluiting bij het 'moederland' Griekenland. Maar het Britse koloniale bestuur (sinds 1878) liet hiervoor geen ruimte. Toenemende etnische spanningen met de Turks-Cyprioten, die het eiland liever opgedeeld zagen (taksim) in een Turks en een Grieks deel, leidden tot een explosieve situatie. Met de onafhankelijkheid van de Republiek Cyprus in 1960 hoopten Groot-Brittannië, Griekenland en Turkije het probleem op te lossen, maar tevergeefs. Etnisch geweld bleef het eiland teisteren.

Toen de Junta in Griekenland in 1974 de Cypriotische president en aartsbisschop Makarios middels een coup trachtte af te zetten (en zo effectief alsnog enosis probeerde te bewerkstelligen) greep het andere 'moederland' Turkije in. Na twee opeenvolgende militaire interventies bezette het een derde van het eiland, hetgeen de fysieke opdeling van Cyprus betekende - een situatie die vijftig jaar later nog altijd voortbestaat. In deze lezing doet Patrick Gouw het ontstaan, verloop én de toekomst van de ‘Cyprus-kwestie’ uit de doeken.

Tumult 1974-2024

Deze lezing is onderdeel van een vierdelige Studium Generale lezingenreeksBekijk ook de andere lezingen op de Studium Generale website. Studium Generale-lezingen zijn voor iedereen, en gratis toegankelijk. Het is wel verplicht om je van te voren aan te melden. Dat kan hier.

Aanmelden en meer informatie over de lezingenreeks 'Tumult 1974-2024'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.