LeidenGlobal Annual event
Should Nature be given Rights?
- Datum
- maandag 30 september 2024
- Tijd
- Bezoekadres
- Wereldmuseum
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
De voertaal van dit evenement is Engels
Moet de natuur rechten krijgen? Recentelijk heeft het idee dat de natuur legale rechten verdient wereldweid steun gekregen. Maar is dit idee de beste manier om een nieuwe manier van kijken naar de relatie tussen mens en natuur te stimuleren? Als de natuur een rechtspersoon wordt, kunnen rivieren dan aangeklaagd worden door staten of bedrijven als ze overstromen? En is er een risico dat ecosystemen als ze rechten krijgen de inheemse bevolkingen, wiens gedachtengoed vaak aan de basis ligt van deze rechten, kunnen verdringen?
Het LeidenGlobal Annual Event nodigt een mix van experts en activisten uit om deze paradoxen en uitdagingen te bespreken. Het evenement wordt georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en Culturele Anthropologie & Ontwikkelinssociologie van de Universiteit Leiden. Onderdeel zijn een aparte masterclass vooraf (voor promovendi en (onderzoeks)masterstudenten) en deze plenaïre sessie met een borrel na afloop, allemaal georganiseerd door het Wereldmuseum Leiden.
Programma
16:00-16:30 Inloop
16:30-18:00 Panel discussie: Should Nature be given Rights?
18:00-18:45 Borrel
Panel
De panel discussie zal worden gemodereerd door Marja Spierenburg (Hoogleraar Hoogleraar Anthropology of Sustainability and Livelihood, Universiteit Leiden) en David Kloos (Senior Onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)).
Speakers:
- Shivant Jhagroe, Universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde, Universiteit Leiden. Zijn huidige onderzoek focust zich op gemarginaliseerde en more-than-human factoren in beleid en politiek (bijv. geracialiseerde/ lageinkomensgroepen, ecosystemen, algoritmes).
- Erna Lilje, Curator Inheemse kennis en materiële cultuur bij het Research Centre for Material Culture (RCMC), Wereldmuseum Leiden. [TBC]
- Bernardo Ribeiro de Almeida, Universitair docent bij het Leiden University College (LUC) en het Van Vollenhoven Instituut (VVI). Onderzoeker op het gebied van landbezit, recht en wetgeving, en ontwikkeling. Doet momenteel onderzoek naar de nexus tussen de respons op klimaatverandering en landrechten.
- Fadjar Schouten-Korwa, Advocaat en expert op het gebied van internationaal recht, mensenrechten en zelfbeschikkingsrecht Fadjar is actief pleiter voor de bescherming van mensenrechten en de rechten van inheemse volkeren. Hij is daarnaast ook pro bono juridisch adviseur voor de Papua Support Foundation die zichzelf toewijdt aan het verkrijgen en beschermen van fundamentele rechten en vrijheid voor de bevolking van West Papoea. [TBC]
- Diana Suhardiman, Directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en Hoogleraar Natural Resource Governance, Climate and Equity bij de Universiteit Leiden. Werkt op het snijvlak van water-, land-, klimaat- en milieubestuur
- Diana Vela Almeida, Universitair docent Political Ecology of Sustainability, Copernicus Instituut, Universiteit Utrecht. Zij werkt op het snijvlak tussen politieke ecologie, ecologische economie en feministisch kritische geografie.