Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Drugssymposium

Datum
donderdag 19 mei 2022
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Op 19 mei organiseren de Universiteit Leiden, de Gemeente Leiden en de politie het Drugssymposium. Sprekers uit verschillende disciplines geven workshops en gaan het open gesprek aan met studenten. Kan ‘een pilletje’ echt geen kwaad of zit hier meer achter? Wat weet jij over drugsgebruik en de duistere kant van de drugswereld? Stel je vraag aan de experts! 

Bekijk hieronder het volledige programma. Scan de QR-code op de poster onderaan en schrijf je nu in! Je kunt je voorkeur voor de verschillende sprekers op het inschrijfformulier aangeven.

Programma

13:00-13:40 Opening en strafzaak – Neeltje Keeris en Marion Veltkamp (Openbaar Ministerie) 
Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, zoals drugshandel,  zijn ontwrichtend voor onze samenleving. Het Landelijk Parket Openbaar Ministerie bundelt daarom haar krachten met partijen als de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Belastingdienst en private partijen. Neeltje en Marion gaan in de gezamenlijke opening in op het thema van synthetische drugs. Zij zullen vertellen over de grote rol die Nederland als productieland van drugs heeft. Hierbij zullen ze ook een grote strafzaak behandelen, waarbij ze ingaan op zowel de feiten en omstandigheden van de zaak, als het strafproces en de uitkomst hiervan. 

13:45- 16:20
De volgende sprekers zullen in drie rondes met jullie in gesprek gaan over hun expertisegebieden. 

Milieucriminaliteit en synthetische drugs- Freek Pecht (Politie)
Freek Pecht is eenheidscoördinator Synthetische Drugs en is gespecialiseerd in de opsporing en bestrijding van drugscriminaliteit. Milieu- en drugscriminaliteit zijn doorgaans verworven thema’s en hij zal deze ronde ingaan op de verschillende vormen van milieucriminaliteit die bij drugsproductie komen kijken. Ook zal hij een inkijk geven in de werkwijze van drugsproducenten en drugslaboratoria in het zuiden van Nederland. 

Harm reduction en beleid- Manuela Dias Fonseca, (Universiteit Leiden)
Manuela Dias Fonseca zal je vertellen over het Nederlandse beleid omtrent drugs(gebruik) en waarom de Nederlandse overheid kiest voor een aanpak van harm reduction. Welke markten en actoren spelen een rol in de drugsscene en hoe kunnen we het drugsprobleem effectief aanpakken?

Ondermijning- Annemieke Veenboer (RIEC)
Annemieke Veenboer neemt je mee in de ondermijnende effecten van drugsgebruik en drugscriminaliteit. Op welke manieren raken de onder- en bovenwereld met elkaar verweven, wat betekent dit voor de normale burger en hoe kunnen we ondermijning in de toekomst voorkomen?

Drug related violence (Engelstalig) - Arnaldo Rabolini (Universiteit Leiden)
What kind of effects do drugs have on violence? More specifically; homicides. Drug-related homicides can be explained by different theories and in this seminar, Arnaldo Rabolini  will go talk about this theme. Talk with him about homicide statistics in the Netherlands and his research with the Dutch Homicide Monitor. After this you will understand more about the effects of drugs on (fatal) physical violence.

Escape room- (Gemeente Leiden)
Weet jij samen met je medestudenten de hersenkrakers te ontrafelen, voordat het te laat is? Stap in het drugslab en waan je in de wereld van drugscriminelen. 

Drugsgebruik - Felicity Bloemen (Verslavingszorg)
Ga met Felicity Bloemen het open gesprek aan over drugsgebruik op feestjes. Vanuit Unity is zij onder andere aanwezig op festivals om informatie te geven over het onderwerp harm reduction van alcohol en drugs. Open-minded en eerlijkheid staan hier centraal. Wat gebeurt er in je lichaam als je drugs gebruikt? Want zijn mogelijke risico’s? En hoe ga je verantwoord met deze middelen om? Alles wat je altijd had willen weten over drugs, mag je aan haar vragen!

Workshop Dealbreakers - Marielle Kant  (Gemeente Leiden)
In deze workshop krijgen je een inkijkje in de wereld van drugscriminaliteit door jongeren en gaan we samen aan de slag om dit in de toekomst te voorkomen. Denk jij wel eens na over de gevolgen voor de samenleving door het gebruik van een pilletje in het weekend? En help jij ons voorkomen dat jongeren in de georganiseerde drugscriminaliteit terechtkomen? 

16:30- 17:30 Borrel 
Na de verschillende seminars zal een borrel plaatsvinden op het Lipsius waarbij je laagdrempelig in gesprek kan gaan met de verschillen gastsprekers en betrokken partijen onder het genot van hapjes en drankjes. 

Link naar het Googledocs insschrijfformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.